Acasă Local Coreea de Nord a testat prima bomba nucleara

Coreea de Nord a testat prima bomba nucleara

Coreea de Nord a anuntat ieri ca a efectuat o explozie nucleara subterana de incercare, in ciuda ingrijorarii comunitatii internationale si a avertizarilor ONU, au anuntat agentiile internationale de presa, preluate de Hotnews. Agentia de presa de stat de la Phenian a precizat ca nu au existat scurgeri radioactive si nici pagube in urma testului pe care il considera un „eveniment istoric“ care a adus „fericire armatei si poporului si va ajuta la intarirea stabilitatii tarii“. Explozia de mare putere a avut loc la ora 4.36, ora României, la 385 de kilometri nord-est de Phenian. Potrivit informatiilor Departamentului militar sud-coreean, deflagratia a provocat un cutremur cu magnitudinea de 3,58 grade pe scara Richter. Directorul Centrului de Cercetare Seismica din Coreea de Sud a spus ca deflagratia a fost la fel de puternica precum explozia a 800 de tone de dinamita. Ieri, agentia sud-coreeana Yonhap, citând surse din serviciile secrete, a anuntat ca Coreea de Nord ar putea pregati un nou test nuclear, deoarece aproape de locul de unde s-a produs primul experiment s-a observat o agitatie neobisnuita. Consiliul de Securitate al ONU avertizase vineri Coreea de Nord sa nu faca testul nuclear, in caz contrar amenintând ca va fi dur sanctionata.


Comunitatea internationala a condamnat prima incercare nucleara a Coreeii de Nord, Washingtonul cerând o actiune imediata a Consiliului de Securitate. Purtatorul de cuvânt al Casei Albe, Tony Snow, a declarat ca incercarea nucleara nord-coreeana este o „provocare“.


„Guvernul nostru va reactiona intr-un mod sever si nu va tolera ca statul nord-coreean sa posede o arma atomica“, a declarat purtatorul de cuvânt al presedintiei.


Si oficialii chinezi au condamnat testul nuclear. „Coreea de Nord ignora nelinistile comunitatii internationale si procedeaza intr-o maniera nerusinata, printr-un test nuclear. Guvernul chinez isi exprima opozitia ferma“, a afirmat ministrul chinez al afacerilor externe intr-o declaratie oficiala. La rândul ei, Rusia a calificat drept „un prejudiciu enorm“ intrarea Phenianului in rândul marilor puteri nucleare. Potrivit Moscovei, puterea acestei bombe poate fi comparata cu cea de la Hiroshima.


Explozia cauzata de experimentul nuclear de la Phenian s-a resimtit si in România, aceasta fiind inregistrata de statiile seismice de la Cheia, localitate situata lânga Muntele Rosu, si Moldova-Silita, din Bucovina, a declarat ieri, pentru NewsIn, directorul Institutului de Fizica a Pamântului, Gheorghe Marmureanu.


„Senzorii de la Observatorul de la Cheia, observator conectat la Centrul de Date Mondial de la Viena, si cei de la Moldova-Silita au inregistrat explozia care s-a produs in Coreea de Nord. Detonarea s-a simtit mai puternic in Bucovina de Nord decât in apropiere de Muntele Rosu, la o adâncime de aproximativ 500 de metri“, a explicat profesorul Gheorghe Marmureanu.


Potrivit directorului Institutului de Fizica a Pamântului, in România „s-a stiut de la inceput ca este vorba de o miscare nucleara, deoarece cutremurele de pamânt au alta alura fata de cele provocate, iar acest lucru a reiesit, in aceasta dimineata (ieri – n.r), prin masuratorile efectuate la componenta «P» din unda seismica, masuratori care se inregistreaza diferit la miscarile tectonice, fata de cele provocate de explozii sau de lansarea unor rachete“.

Exit mobile version