5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBarourile lui Bota au origini fictive

Barourile lui Bota au origini fictive

Pompiliu Bota, omul care a reusit sa puna pe jar avocatii din toata tara prin infiintarea de barouri alternative la cele existente, a venit ieri la Târgu Jiu, pentru a participa la sedinta de alegeri din cadrul Baroului Gorj. Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din România, fostele Barouri Constitutionale, a spus ca barourile care functioneaza in toata tara au luat fiinta in baza deciziei unei fundatii inregistrate in comuna Balesti, din judetul Gorj, in statutul careia se prevede, printre alte obiecte de activitate, infiintarea de birouri notariale si barouri. „ONG-ul are sediul in comuna Balesti, satul Balesti, la nr. 68. Este adresa care a intrat in istorie“, a spus Bota.


„Afara e vopsit gardul“


Organizatia-mama a tuturor barourilor din tara este in comuna Balesti, la nr. 68. La aceasta adresa, care este mentionata in toate documentele de infiintare a barourilor, se gaseste insa casa familiei Eremia. Un câine alb se repede furios pe gardul vopsit proaspat in rosu. Inauntru, o femeie trecuta de 50 de ani vopseste un gardulet. Ne intâmpina la poarta cu o pensula in mâna. Elena Eremia este proprietara casei in care este inregistrat sediul Asociatiei „Figaro Potra“, infiintata prima data la Alba Iulia. „Aici este sediul organizatiei. Nu are nici un birou sau o camera unde sa functioneze. Nu sunt la mine in casa documente de functionare sau altceva. Au mai trecut pe la mine, asa, sa vorbim. Pot sa vina oricând. Daca vor sa lucreze, sunt dispusa sa le dau o camera. Eu nu cunosc multe lucruri, pentru ca sotul meu s-a ocupat si l-a cunoscut pe Bota, dar a murit anul trecut intr-un accident de circulatie“, a spus Elena Eremia. Femeia are totusi o legatura strânsa cu domeniul magistraturii. Cele doua fiice lucreaza in magistratura, una este judecatoare, iar cealalta avocata, dar in judetul Hunedoara.


„Simplu ca buna ziua“


Pompiliu Bota a spus ca actele ONG-ului de la Balesti sunt la el, iar sediul este mai putin important unde se afla: „Atunci când avea resedinta la Deva, am cunoscut un cetatean din Balesti si am zis sa deschid acolo un ONG. Acolo este doar sediul, iar actele sunt la mine“.


Bota a povestit cum a infiintat barourile din tara in baza unor decizii luate de conducerea ONG-ului inregistrat in comuna Balesti: „ONG-ul este in Gorj. Este autentificat de notar si aprobat de procuror in sedinta de judecata, iar judecatorul a fost de acord cu infiintarea acestuia. Imediat s-a intrunit Consiliul de conducere si a decis sa infiinteze barouri in Bucuresti si in toate cele 41 de judete ale tarii. Si cu asta am terminat cu ONG-ul, care isi vede de treaba lui, iar barourile au primit personalitate juridica si se ocupa de inscrierea si primirea in profesie a avocatilor. Simplu ca buna ziua“.


Organizatia nonguvernamentala din Balesti a luat fiinta in urma cu trei ani. „Am constatat aceste lacune ale legii si ne-am dus la judecator si chiar la Judecatoria Târgu Jiu, acum trei ani si ceva, si am spus ca vrem sa facem un ONG, o persoana juridica, fara scop patrimonial, iar in statut am trecut ceea ce vrem noi sa facem, adica unitati de sauna si masaj si infiintarea de barouri si ni s-au admis ambele. Acest ONG a primit dreptul de a infiinta barouri“, a spus Bota.


Avocatii, acuzati de santaj


Pompiliu Bota considera ca decizia avocatilor din cadrul vechii organizatii de a protesta prin neprezentarea la procesele unde trebuie sa asigure apararea din oficiu este un act de santaj: „Este un santaj la adresa magistratilor. Este chiar un act de terorism; sunt atentate la ordinea publica sa lasi in libertate hoti, criminali si violatori. Este vointa a 100 de gangsteri, baroni ai avocaturii, care le ordona celorlalti sa intre in greva, pentru ca acestia sa nu-si piarda privilegiile. Noi suntem legali, iar ei nu au nici un document“.


In cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din România sunt inregistrati 2.000 de avocati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS