Acasă Local Vrei centrala, debranseaza tot blocul

Vrei centrala, debranseaza tot blocul

Autoritatile centrale le pregatesc o noua surpriza locatarilor care vor sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire. Modificarea vine la doar câteva luni dupa aprobarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termica.


Prizonieri ai sistemului centralizat de incalzire, fara posibilitate de a se debransa si a-si monta centrala termica de apartament. In aceasta situatie se vor gasi locatarii din Craiova, incepând din martie anul viitor. Pentru a-i impiedica pe cei nemultumiti de serviciile Regiei de Termoficare si de facturile mari la intretinere sa-si reduca in acest fel costurile, autoritatile centrale vor sa impuna reguli noi pentru debransare. Cei care vor sa-si monteze centrala termica o vor putea face doar daca tot blocul renunta la sistemul centralizat. Conform noii legi a serviciului public de alimentare cu energie termica, aprobata in urma cu doua luni, acest lucru era posibil cu acordul vecinilor de pe palier si al celor de pe verticala la care se adauga acordul asociatiei de proprietari. Acum doritorii de centrala termica trebuie sa-si convinga toti vecinii din bloc sa procedeze la fel, lucru greu de realizat, date fiind costurile de zeci de milioane de lei pentru instalarea intregului sistem.


„O mare aberatie“


Directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, recunoaste ca preconizata intrare in vigoare a noii legislatii le va da mari batai de cap locatarilor care vor sa se debranseze. „Conform noii propuneri legislative, un imobil nu trebuie sa aiba doua sisteme de incalzire. Trebuie sa fie o singura sursa. Intr-adevar, va fi greu pentru o persoana sa convinga tot blocul sa-si puna centrala“, a declarat Tudorache. In prezent, dupa spusele directorului de la Termoficare, din cele 76.000 de apartamente din Craiova, peste 70.000 sunt conectate la sistemul centralizat de incalzire, restul de aproximativ 7% fiind debransate. Potrivit noilor reglementari, legea nu va functiona retroactiv, adica locatarii din blocurile care au doua sisteme de incalzire nu vor fi obligati sa treaca la unul singur. Din martie 2007 insa, orice proprietar ori va reusi sa-si convinga vecinii sa se debranseze, ori se va supune majoritatii si va ramâne. Reprezentantii asociatiilor de proprietari considera intentia autoritatilor „o mare aberatie“. „Cum este posibil asa ceva? Daca vecinul meu e vai de mama lui, ce o sa fac? La noi pe scara, jumatate sunt pensionari cu pensii de trei milioane de lei pe luna. Daca tot vor sa introduca asa ceva, atunci ar trebui sa gaseasca o modalitate de a-i ajuta pe cei nevoiasi sa-si puna centrala“, a declarat Ion Ionascu, presedintele Asociatiei de proprietari 1P din Craiovita Noua.

Exit mobile version