Acasă Local Statutul de student – un vis implinit pe bani grei

Statutul de student – un vis implinit pe bani grei

Pentru sutele de tineri care au ales universitatile cu filiale la Slatina, o varianta mai comoda si mai ieftina comparativ cu patru ani de studiu intr-un mare centru universitar, prima zi din viata de student nu este marcata nici pe departe de solemnitatea impusa de astfel de momente.


Fiecare se descurca asa cum poate. Si sunt multe filiale in orasul resedinta de judet. Asa de multe ca alegerea facultatii potrivite devine o problema extrem de dificila. Ieri, când in marile orase s-a cântat in amfiteatre „Gaudeamus igitur“, la Slatina erau facultati unde nici macar nu se cunostea data deschiderii anului. A fost o singura ceremonie de deschidere, la filiala Universitatii de Stat Pitesti, desfasurata in mare graba, pâna si profesorii care predau aici fiind anuntati in ultimul moment. A participat secretarul stiintific – conf. univ. Mihai Breslasu, spre orele prânzului studentii fiind deja preocupati de orar.


Se nasc facultati, mor facultati…


Au trecut opt ani de când in Slatina se deschidea pentru prima data anul universitar. Au venit mai intâi, in 1998, Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti si Universitatea „Constantin Brâncusi“ Târgu Jiu (ultima lasând cu ochii in soare câteva promotii de studenti, pâna când s-a gasit solutia preluarii lor de alta universitate). Astazi, ASE Bucuresti merge in lichidare, iar de „Constantin Brâncusi“ nu mai vrea sa auda nimeni. Au sosit, in schimb, alte universitati si si-au deschis filiale, ultima chiar in acest an. An de an, mii de studenti cursanti la Slatina se prezinta la examenul de licenta. Unii termina cu bine, ca doar de-aia au cheltuit o groaza de bani, altii, care nu s-au inscris unde trebuia, trag de examene pâna se desteapta si cer transferul la o universitate mai putin pretentioasa. Cum-necum, anul universitar 2006 – 2007 va incepe in sase filiale slatinene ale universitatilor din tara.


Câstiga universitatea cu pretul cel mai mic


Numarul de studenti care isi desfasoara cursurile la Slatina este impresionant. Judecând doar dupa acest parametru ai crede ca orasul resedinta de judet este un centru universitar in toata puterea cuvântului. In fapt, fiecare universitate isi desfasoara cursurile cum si pe unde poate, in functie de cum a „dibuit“ un spatiu, dar si de numarul de studenti. La rândul lor, cei interesati sa-si treaca in CV si studii superioare aleg, de obicei, varianta cea mai ieftina, fara sa mai tina cont de suportul de curs, de calitatea actului didactic, de fondul de carte al bibliotecilor universitare (cele care au si asa ceva)…


Cele mai ieftine cursuri sunt, in acest an universitar, la facultatile de la „Spiru Haret“, unde se achita noua milioane de lei pentru un an de studiu (la care se adauga, e drept, costurile cu manualele) si sase milioane pentru fiecare semestru la masterat. Pentru acest motiv, filiala a inscris in anul I, in aceasta toamna, aproximativ 1.200 de studenti, de departe cei mai multi. Universitatea de Stat din Pitesti a mizat pe o noua specializare – Asistenta manageriala – secretariat, care nu a adus, insa, mai mult de 30 de studenti in anul I. Alti 105 s-au inscris, in schimb, la Facultatea de pedagogie primara si prescolara din cadrul aceleiasi universitati, in timp ce specializarile de la colegiul universitar merg in lichidare. Aici, anul universitar costa 17 milioane de lei, fata de 15 milioane anul trecut, existând si un numar limitat de locuri subventionate.


Nou aparuta pe „piata“ slatineana, Universitatea „Titu Maiorescu“ cere studentilor inscrisi la cele patru facultati – drept, psihologie, stiinte economice si informatica – 300 de euro pentru anul de studiu. Masteratul costa aici 200 de euro. Directorul filialei, fostul inspector scolar general Silviu Neacsu, a declarat ca s-au inscris 300 de studenti, care vor urma cursurile in cadrul fostului centru de plasament „Zorile“, chiar daca nu se stie inca dupa ce program.


Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara isi mentine oferta de 30 de locuri fara taxa pentru studentii cu medii mari, pentru locurile nesubventionate costurile ridicându-se la 12,5 milioane pentru cursurile la zi si 14 milioane – cursuri la distanta. Si Universitatea Ecologica, de care se ocupa Fundatia Scoala Româna de Afaceri, si-a revizuit costurile, astfel ca pentru studentii din anul I (52 inscrisi in aceasta toamna) costurile sunt de 11 milioane de lei, exclusiv manualele, pentru anii II, III si IV mentinându-se taxa de 143 de milioane. Academia de Studii Economice s-a saturat de Slatina si merge in lichidare, in timp ce de Facultatea de Asistenta Sociala, de care se ocupa cândva directorul DMFSS – soc. Velemir Radovan, nu s-a mai auzit nimic de ceva vreme.


Ceremonii de deschidere pâna la mijlocul lui octombrie


Deschiderea oficiala a cursurilor s-ar putea sa fie doar dezamagire pentru tinerii care au ales sa nu plece din judet, in timp ce proaspetii studenti de nevoie, cum este cazul functionarilor din administratia publica locala, obligati de alinierea la legislatia europeana sa-si completeze cursurile, nu asteapta decât sa treaca repede acesti ani de chin.


Universitatea de Stat Pitesti si-a deschis ieri, oficial, amfiteatrul, iar astazi, la ora 9.30, va fi urmata de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. La Universitatea Ecologica nu s-a stabilit ziua, insa directorul filialei, Dumitru Guianu, declara ca va fi in jurul datei de 15 octombrie, când sunt asteptati cei aproximativ 300 de studenti. Nici la Universitatea „Titu Maiorescu“ nu s-a stabilit când, si nici unde, vor fi asteptati cei in jur de 280 de studenti. „Spiru Haret“ isi asteapta studentii in sala de spectacole a Casei de Cultura a Sindicatelor, pe 14 octombrie, la ora 11.00.

Exit mobile version