16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFarmaciile sunt obligate sa onoreze retetele pentru diabet

Farmaciile sunt obligate sa onoreze retetele pentru diabet

CAS Dolj va rezilia contractele cu farmaciile care vor refuza, din diverse motive, sa onoreze retetele medicale ale bolnavilor de diabet, a declarat ieri presedintele-director general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, Aura Gabriela Militaru, in cadrul unei conferinte de presa. Aceasta a spus ca farmaciile au obligatia sa se aprovizioneze din timp cu antidiabetice orale astfel incât sa nu apara probleme. „De la 1 octombrie, antidiabeticele orale se vor gasi in toate farmaciile. Daca o farmacie nu are toate medicamentele corespunzatoare DCI-urilor prevazute la grupa de boala cronica diabet zaharat si boli de nutritie, este obligata sa opreasca reteta si in 48 de ore sa se aprovizioneze cu medicamentul solicitat. In caz contrar, farmacia risca sa i se rezilieze contractul“, a declarat Gabriela Militaru.


Farmaciile au, de asemenea, obligatia de a afisa la loc accesibil diferenta pe care trebuie sa o plateasca bolnavul pentru fiecare medicament din lista, fata de pretul de referinta.


Reteta de la medicul de familie


Ce trebuie sa faca in perioada urmatoare bolnavii de diabet? Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, pacientii de diabet tip 2 tratati cu antidiabetice orale vor primi medicamente pe baza retetelor emise de medicii de familie, dupa scrisorile medicale eliberate de medicii diabetologi. Pentru aceasta, bolnavii va trebui sa-si respecte programarile facute la cabinetele de specialitate la care au fost arondati pentru lunile octombrie si noiembrie, când, pe lânga retete, vor primi si scrisorile medicale pe care le vor duce personal la medicii de familie la care sunt inscrisi. Bolnavii care fac tratament cu insulina isi vor ridica medicatia ca si pâna acum, de la farmaciile Spitalului de Urgenta Craiova si Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova.


In judetul Dolj sunt inregistrati 9.961 de diabetici, dintre care 7.411 sunt pe antidiabetice orale, 858 pe tratament mixt cu insulina si antidiabetice orale, iar 1.692 pe tratament cu insulina.


De la 1 octombrie, bolnavii de diabet vor putea obtine informatii gratuit si la numarul Telverde 0800 801 110.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS