22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalControl cu cântec

Control cu cântec

Circ. Asa s-ar putea descrie intr-un singur cuvânt actiunea desfasurata ieri de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj si ai Politiei Economice la Târgul National al Industriilor Usoare, care s-a desfasurat in aceste zile la Casa Studentilor din Craiova.


Obiecte de artizanat, incaltaminte, articole vestimentare, cosmetice „de firma“, pâna si turta dulce sau aranjamente populare se vând la Târgul National Craiova Fashion. Ieri, aici au descins inspectori ai OJPC Dolj, care au solicitat sprijinul colegilor de la Politia Economica, dar si „asigurarea protectiei“ de catre patrule ale Jandarmeriei pe tot parcursul verificarilor. Din momentul descinderii in Casa Studentilor din Craiova a tuturor organelor de control a iesit un circ care cu greu se poate descrie in cuvinte. Luati la puricat, majoritatea comerciantilor prezenti nu au putut prezenta vreun document de provenienta sau de calitate a marfii. „Covoarele sunt vândute ca si când ar fi de productie româneasca, in realitate este marfa turceasca pentru care comerciantii nu au putut prezenta nici un document. La fel si in cazul produselor cosmetice asa-zis de firma. Alta problema grava este faptul ca multe produse nu au etichete sau cele care le au nu sunt realizate in conformitate cu normele cerute. Si calitatea multor produse lasa de dorit, de exemplu, am ramas cu nasturele in mâna de la una din haine… Multe standuri nu aveau case de marcat, iar cei care aveau nu le conectasera la curent, si rar am gasit firma societatii amplasata deasupra tarabei… Nu putem admite un astfel de comert, chiar daca se ascunde sub acoperisul unui târg national!“, a spus Gheorghe Marinescu, directorul OJPC Dolj.


Pâna si „aprodul“ s-a invârtit de o amenda


Ca la orice târg desfasurat in ultimii ani la Craiova, nu putea lipsi bineinteles „aprodul“, Paul Daian, omul cu goarna care atrage cumparatorii. La vederea inspectorilor OJPC Dolj, comentariile „omului cu goarna“ au fost extrem de picante, spre deliciul craiovenilor prezenti in acel moment la târg, dar si al comerciantilor. Schimbul de replici intre „aprod“ si directorul OJPC Dolj a stârnit zâmbetul celor prezenti. „Dragi cumparatori, printre noi sunt prezenti inspectorii de la Protectia Consumatorului care sustin ca marfa nu este de calitate… O sa o punem pe bunica sa teasa, sa realizeze marfa conform standardelor lor…“, tipa Paul Daian in goarna, sa fie bine auzit. Suparat foc, Gheorghe Marinescu a sustinut ca pe lânga comerciantii „evazionisti“ il va amenda intr-un fel si pe „aprod“, pentru toate obrazniciile lui.


„Circ“ cu final fericit


La fata locului a ajuns chiar si organizatorul târgului, Cristian Romanescu, directorul Organizatiei Media Business Class. „Cine v-a trimis in control? Ne-ati facut un circ de nedescris pentru care o sa platiti. In ce calitate ma intrebati, domnule Marinescu, de acte? V-ati depasit atributiunile si o sa platiti pentru asta. 98% dintre comercianti sunt producatori“, striga suparat Cristian Romanescu, acuzându-l pe directorul OJPC Dolj.


Schimbul de replici a continuat pâna când inspectorii si organizatorii au decis ca ar fi mult mai bine sa stea de vorba in liniste, intr-un birou cu usile inchise. Dupa alte câteva minute, usile s-au deschis si concluziile puteau fi spuse. Datele situatiei erau insa cu totul altele. De aceasta data, organizatorii târgului incheiasera un contract perfect cu comerciantii, neputând fi trasi la raspundere pentru nimic. „Comerciantilor le dam câteva ore de clementa pentru a prezenta documentele… Daca nu vor prezenta mâine actele, le vom inchide tarabele… Organizatorii sunt obligati doar sa asigure conditiile privind desfasurarea evenimentului, sa aiba avize de la Sanepid, in rest e treaba comerciantilor de a avea asupra lor documentele“, a mai spus Marinescu.


De cealalta parte, organizatorul s-a scuzat. „Singurele orase in care am mai avut probleme când am organizat târguri au fost Constanta si Focsani, unde de fapt existau anumite persoane interesate sa ne faca rau… Oamenii vor prezenta documentele si totul se va rezolva. Ce ati vrea sa facem acum, sa-i trimitem pe comercianti acasa?“, a spus Cristian Romanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS