5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVamesii de la Otopeni ramân in libertate

Vamesii de la Otopeni ramân in libertate

Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri, ca nefondat, recursul declarat de procurorii anticoruptie impotriva deciziei tribunalului de a nu-i aresta pe cei 17 vamesi acuzati de fapte de coruptie. Potrivit NewsIn, zece dintre vamesii cercetati de DNA si-au predat stampilele si s-au autosuspendat din functie, cerând concedii medicale sau de odihna. Alti doi dintre ei au afirmat in fata judecatorilor ca se gândesc sa iasa din sistem.


Tot in timpul discutarii recursului de ieri, acuzatii au povestit ca in Vama Otopeni se stia ca exista camere de supraveghere. Din acest motiv, unii dintre angajatii Biroului Vamal Otopeni au cerut transferul in alte puncte de control, pentru a scapa din obiectivul dispozitivelor instalate. Reprezentantul Ministerului Public a sustinut ca mentinerea in libertate a celor 17 ar putea incuraja si alte persoane sa savârseasca infractiuni similare, dar a facut trimitere si la starea de insecuritate indusa opiniei publice prin prisma parerii ca justitia nu functioneaza, referindu-se la un fenomen al coruptiei care stapâneste sistemul vamal.


Mita, transformata in obicei la Vama Otopeni


Procurorii au depus la dosar mai multe filmari efectuate in perioada decembrie 2005 – septembrie 2006. In 48 de procese-verbale ale investigatorului sub acoperire sunt enumerate, in intervalul 21 februarie – 8 mai, 104 fapte de coruptie, pe care anchetatorul le-a observat direct sau care i-au fost povestite de comisionari vamali. Pe lânga cotizatiile de 50.000 sau 100.000 de lei pentru fiecare lucrare se regasesc raportari ale unor fapte inedite care demonstreaza obiceiul darii de mita. „1 martie – ora 16.45 – Dinescu Viorel verifica o lucrare. Valentin Catana (comisionar vamal) i-a remis o bancnota de 100.000 de lei, cerând 50.000 de lei rest. Lucratorul vamal a aplicat stampila ce atesta ca ar fi efectuat controlul fizic, desi in fapt controlul nu fusese efectuat. 8 martie – ora 14.20 – Comisionarul vamal Ionita Bogdan a introdus in carcasa unui CD un milion de lei, in doua bancnote de 500.000 de lei, pe care i le-a remis lucratorului vamal Valentin Iliesei pentru a-l determina sa-si exercite corespunzator atributiile de serviciu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS