21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUrbanismul, pata pe obrazul autoritatilor

Urbanismul, pata pe obrazul autoritatilor

Activitatea in birourile de urbanism ale Primariei Craiova pare sa inghete inainte de venirea iernii, peste 50 de cereri de aprobare a Planurilor Urbanistice de Detaliu zacând in sertarele intepenite, fara un motiv intemeiat. Selectia celor trei-patru „norocoase“ care intra la avizat lunar este strict secreta.


Consilierii municipali ai Baniei au pus ieri la zid Directia de urbanism a primariei, dupa ce au descoperit ca termenele pentru avizarea si eliberarea documentatiilor tind spre infinit, unele Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) sunt acceptate cu stampila unor arhitecti fara drept de semnatura, iar strazile denumite in Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) nici nu exista. Craiovenii care doresc sa-si ridice constructii pe terenuri nou-achizitionate trebuie sa se astepte chiar si la un an de amânari pâna când Planul Urbanistic de Detaliu va fi gata sa intre in circuitul civil. Dupa ce scoate din buzunar zeci de milioane pentru intocmirea unui PUD, document obligatoriu inainte de emiterea certificatelor si autorizatiilor de constructie, solicitantul are de infruntat dezinteresul sau neputinta functionarilor din Primaria Craiova, care trebuie sa intocmeasca rapoartele de sustinere, sa verifice si sa avizeze PUD-ul inainte ca acesta sa fie supus aprobarii consilierilor municipali, in sedintele ordinare lunare. La fiecare intrunire, pe ordinea de zi se afla trei-patru PUD-uri, in vreme ce pe lista de asteptare se gasesc si 50. Gheorghe Nedelescu, viceprimarul Craiovei, nu-si explica situatia. „Nici nu cred ca am sa inteleg vreodata cum e posibil. Nu stiu câte sanctiuni sa mai dau. Pare ca orice as face cu aceasta Directie de urbanism, mai mult nu se poate“, a declarat Nedelescu.


Directorul Directiei urbanism, Mihaela Al Basthawi, nu comenteaza aspectul si nu ne poate spune nici cum sunt selectate PUD-urile care intra la vot. Compartimentul pe care il conduce de putina vreme a fost periodic atacat, atât de contribuabilii de rând, cât si de consilierii municipali. Seful Comisiei de urbanism a Consiliului Local Municipal, Emilian Stefârta, confirma ca „e dezastru“. „Nici nu am cuvinte sa explic in câteva minute ce se intâmpla cu aceste PUD-uri. Am incercat sa dau credit ideii ca este nevoie de mai multi oameni in serviciile Directiei de urbanism si chiar am propus modificarea organigramei. Nu s-a vrut, iar acum iata in ce situatie ne aflam“, a afirmat consilierul Stefârta.


Planuri nelegale, strazi inexistente


Consilierul Teodor Radu a solicitat o explicatie in legatura cu aspectul legalitatii PUD-urilor, acuzând Directia de urbanism ca nu prezinta si situatia drepturilor de semnatura a arhitectilor care intocmesc aceste acte. „Firesc ar fi sa stim si noi, in Comisia tehnica de analiza, daca semnatarii acestor PUD-uri au drept de semnatura, fiindca am inteles ca in Craiova sunt foarte putini arhitecti autorizati de Registrul Urbanistilor din România. Noi verificam un PUD in comisii, pierdem timp sa-l intelegem si sa-i dam acordul, dupa care aflam ca, de fapt, fusese intocmit fara drept de semnatura, iar beneficiarul este din nou amânat“, a spus Teodor Radu. Mihaela Al Basthawi a declarat ca nu detine o astfel de situatie, dar ca semnaturile sunt verificate imediat dupa inregistrarea PUD-ului.


Consilierul Constantin Popeci a semnalat si el un aspect al neputintei Urbanismului: „Chiar astazi avem de votat un PUZ in care apar strazi care nu exista in acea zona. Cred ca este inadmisibil“. Simtind ca argumentele consilierilor sunt coplesitoare, primarul Antonie Solomon si-a protejat directoarea, numind-o „o delicata“ si le-a luat apararea subordonatilor: „Eu cred ca angajatii de la Urbanism sunt buni profesionisti, dar acolo e o nebunie. Trebuie sa ne gândim pâna la urma la o noua organigrama, din ianuarie 2007“.


Treptele amânarii


Avizarea unui PUD poate debuta cu o intârziere de o luna din pricina a doua rânduri pe hârtie prea greu de asternut de catre functionarul public. Un craiovean care a depus dosarul pe 30 august 2006 a fost instiintat miercuri, pe 27 septembrie, ca PUD-ul nu poate fi inaintat spre aprobare in sedinta de ieri, 28 septembrie, din pricina ca nu are o stampila. Desi raspunsul primariei a fost acordat in termenul de 30 de zile prevazut de lege, salariatii administratiei nici nu s-au sinchisit ca omul trebuie sa mai astepte cel putin 30 de zile, pâna la o noua sedinta ordinara. „Faptul ca au respectat termenul legal nu e o scuza. Un astfel de raspuns se putea da in doua zile, iar solicitantul putea sa-si aplice câte stampile avea nevoie“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Seful Comisiei de urbanism a consiliului local a tinut sa precizeze insa ca o eventuala tergiversare de câteva luni a intocmirii documentatiei pentru aprobarea unui PUD, in Primaria Craiova, poate fi completata, din pacate, de o intârziere de sase luni, la Prefectura Dolj. „Un proiect de hotarâre prin care s-a aprobat un PUD este trimis la controlul de legalitate al prefecturii. Mai nou, ei invoca termenul de sase luni pentru acordarea avizului si chiar sunt cazuri in care au efectuat controlul la acest termen“, a mai spus consilierul Emilian Stefârta. „Nu stiu daca s-a intâmplat chiar asa, pentru ca nu am fost sesizat. Intr-adevar, avizul prefectului poate fi acordat in maximum sase luni, dar nu cred ca este cineva care tine proiectul sub masa“, a aratat directorul Directiei legalitatea actelor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu. Pe lânga amânari, unii dintre proprietarii care au reusit sa obtina toate documentatiile de urbanism mai au de suportat apoi surprizele mutarilor din pix ale terenurilor, unele plecate tot din birourile Directiei de urbanism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS