15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIustin Covei, trei luni cu suspendare

Iustin Covei, trei luni cu suspendare

Desi s-a ales doar cu o pedeapsa de trei luni de inchisoare cu suspendare, in urma unui voluminos dosar cu mai multe capete de acuzare, fiul de judecator risca sa ajunga dupa gratii daca mai savârseste vreo boacana pâna la primavara.


Iustin Covei se afla acum in termenul de incercare acordat de instanta, când trebuie sa faca dovada ca s-a cumintit si ca judecatorii din Prahova – colegii de breasla ai tatalui sau – nu s-au inselat in momentul in care i-au dat o pedeapsa cu suspendare. Tânarul, acum de 20 de ani, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj pentru savârsirea a patru infractiuni, din care doua de conducere fara permis, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice si ultraj impotriva unor politisti in exercitiul functiunii.


La plimbare cu masina, dar fara permis


Provenind dintr-o familie cu o situatie materiala deosebita – tatal magistrat la Curtea de Apel Craiova, iar mama, medic reputat – Iustin Covei nu ducea lipsa de bani. Asa se face ca in mai 2003 si-a cumparat un autoturism BMW inmatriculat in Italia, insa fara a se mai obosi sa-l inscrie in circulatie pe numele lui. Pe 29 mai 2003, desi nu poseda permis de conducere, Iustin s-a gândit sa plece la volanul BMW-ului de la locuinta parintilor, din cartierul craiovean Brazda lui Novac, pâna la casa bunicilor, insotit de prietenul sau Alin Ceraceanu. N-a apucat sa conduca decât câteva zeci de metri, pentru ca a fost tras pe dreapta de un echipaj al Politiei Rutiere, care l-a intrebat de permis. Nu avea, pentru ca era minor.


Un pumn in falca unui politist


Dupa ce a participat la o bataie, Iustin s-a ales si cu o acuzatie de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. In dimineata de 18 ianuarie 2004, in jurul orei 3.00, a plecat impreuna cu 10-15 prieteni sa-i snopeasca in bataie pe participantii la o petrecere organizata la barul „Blue Generation“ din cartierul craiovean Sarari. Grupul de turbulenti inarmati cu scânduri si cutite, in frunte cu Iustin Covei, a provocat scandal, injurându-i si amenintându-i pe tinerii care se aflau la petrecere. Covei s-a facut „remarcat“ prin agresarea lui Claudiu-Ovidiu Marin, caruia i-a rupt si tricoul.


Politia a fost chemata pentru a aplana conflictul, dar a ajuns la fata locului dupa ce agresorii plecasera. Rascolind zona, politistii au oprit patru tineri sa-i legitimeze. Cei patru au rupt-o la fuga, unul singur picând in bratele oamenilor legii, pentru ca se impiedicase. Neavând acte asupra sa si refuzând sa-si declare identitatea, respectivul a fost condus la sediul Sectiei 3 Politie Craiova in vederea identificarii. Aici a facut mare taraboi, spunându-le politistilor ca el este Iustin Covei si ca trebuie sa i se dea drumul. Nervos, i-a injurat pe politisti si a inceput sa loveasca diverse obiecte din biroul in care fusese dus. Politistii au chemat-o la sectie pe mama lui, medicul Aurora Covei, dar nici dupa sosirea acesteia tânarul nu s-a potolit. Mai mult, Covei junior i-a tras un pumn in falca unui agent de politie.


Accidentul din George Enescu


A urmat accidentul rutier produs pe 9 februarie 2004 pe strada George Enescu din Craiova. Un autoturism Mitsubishi, condus de Iustin Covei, care nu poseda permis de conducere, a intrat pe contrasens, acrosând violent un Opel condus de Dic Stanache. In fata unor probe suficient de concludente adunate de politisti si procurori, Iustin a recunoscut savârsirea acestei infractiuni de conducere fara permis.


In urma unui imens scandal, care s-a lasat inclusiv cu schimbarea din functie a sefului Biroului Politiei Rutiere – surprins in timp ce se urca in masina judecatorului Covei pentru a se deplasa la locul accidentului produs de Covei jr. – toate dosarele lui Iustin Covei au fost conexate si preluate de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj, care, in aprilie 2004, au dispus trimiterea in judecata a lui Iustin Covei.


Povestea procesului


Dosarul a fost trimis la Judecatoria Craiova, insa instanta de aici nu se putea pronunta, dat fiind faptul ca tatal inculpatului era judecator la Curtea de Apel Craiova, iar unchiul – procuror la Parchetul Curtii de Apel Craiova. Drept urmare, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus stramutarea cauzei la Judecatoria Racari, din judetul Prahova. Pe baza probelor de la dosar, instanta din Racari l-a gasit vinovat pe fiul de magistrat, dar s-a dovedit indulgenta, acordându-i doar o pedeapsa de trei luni de inchisoare cu suspendare, luând in considerare si faptul ca Iustin Covei a savârsit faptele când era minor. Pedeapsa a fost mentinuta atât de instanta de apel (Tribunalul Prahova), cât si de cea de recurs (Curtea de Apel Ploiesti), ramânând definitiva si irevocabila in aprilie 2006.


Drept urmare, pe parcursul a 12 luni de la condamnare (trei luni pedeapsa suspendata, plus noua luni termenul de incercare acordat de instanta) Iustin Covei trebuie sa dovedeasca ca este baiat cuminte. Daca savârseste alta fapta penala, risca sa-si ispaseasca dupa gratii pedeapsa suspendata.


Nesupravegheat de parinti


Din ancheta sociala depusa la dosar de Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei Craiova a rezultat ca Iustin Covei face parte dintr-o familie onorabila, organizata, cu o buna situatie materiala, savârsind faptele „din cauza slabei supravegheri exercitate de parinti si sub influenta anturajului“.


Ultimul dosar


In prezent, Covei jr. este cercetat de lucratorii Sectiei 3 Politie Craiova pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala. Victima este craioveanul Costin Dascalu, care s-ar fi ales cu 25 de zile de ingrijiri medicale in urma unui pumn in falca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII