13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeseurile ii saracesc pe medici

Deseurile ii saracesc pe medici

Ace, seringi si alte materiale cu potential de infectare ajung la tomberon pentru ca medicii de familie nu au bani ca sa incheie contracte cu firme specializate in incinerarea deseurilor medicale. Autoritatile sanitare doljene au ajuns la concluzia ca pâna in 2008, când va trebui construit un incinerator regional sau judetean care sa preia deseurile medicale, trebuie gasita o solutie de compromis.


Medicii de familie doljeni se plâng ca platesc sume foarte mari singurei firme din judet care se ocupa cu ridicarea deseurilor medicale. Intre 500.000 si un milion de lei este valoarea contractului lunar pe care il are de platit un cabinet medical sau dispensar, in conditiile in care unii medici sustin ca nu prea au ce sa arunce la gunoi. „Suntem sapte medici la dispensar si trebuie sa platim in jur de un milion de lei. Nu pare o suma mare daca o imparti la sapte, dar pentru noi este, desi nu producem cine stie ce deseuri. Eu folosesc poate zece seringi intr-o luna, care nu cântaresc nici un kilogram, si nu inteleg de ce trebuie sa platesc atât. Ce sa mai vorbesc de un medic de la tara care nu imparte cabinetul cu alti medici. Ce face? Plateste un milion de lei pentru zece seringi folosite?“, a spus dr. Ludmila Dodocioiu, medic de familie din Craiova.


Dr. Dodocioiu sustine ca un medic de familie este si asa impovarat de cheltuielile pe care trebuie sa le suporte pentru buna functionare a cabinetului. „Trebuie sa platim asistentele, contabilul, sa cumparam materiale sanitare si consumabile, sa platim utilitatile si o gramada de taxe ca sa putem functiona. Si, cu cât ai un numar mai mare de persoane inscrise pe lista, cu atât este mai greu. Eu am 1.000 de pacienti inscrisi si nu reusesc sa ma descurc. Dupa o luna de munca si plata tuturor cheltuielilor, nu mai am bani nici sa-mi scot salariul. Imi ramân practic 300.000 de lei“, a spus dr. Ludmila Dodocioiu.


Deseurile ajung la tomberoane


Din cauza fondurilor insuficiente, foarte multi medici de familie nu au contracte pentru distrugerea deseurilor medicale. Ca sa se justifice in fata Casei de Asigurari de Sanatate, care conditioneaza incheierea contractelor de furnizare a serviciilor medicale de existenta acestora, medicii de familie recurg la un mic siretlic: obtin un act doveditor (de la un spital care are incinerator si unde probabil au descarcat o data deseurile) pe care il prezinta la CAS in momentul semnarii contractului, dupa care se descurca in continuare cu deseurile dupa cum ii taie capul. Medicii de familie au recunoscut chiar in fata autoritatilor sanitare ca o mare parte din deseuri ajung la tomberoane si au solicitat ajutor pentru obtinerea unor contracte mai ieftine.


Prea putini specialisti in distrugerea resturilor medicale


Probleme cu distrugerea deseurilor medicale au si spitalele. Dupa ce o mare parte din ele a trebuit in ultimii ani sa-si inchida incineratoarele ca urmare a alinierii la normele europene, a ramas ca de gunoaiele medicale sa se ocupe „specialistii“. In judetul Dolj exista o singura firma autorizata sa incinereze deseurile medicale, care practica preturi piperate nu doar pentru medicii de familie, ci si pentru spitale. Conducerea Spitalului Municipal din Calafat, de exemplu, a sustinut ca i s-a cerut un pret de zece ori mai mare pentru prelungirea contractului.


Directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, sustine ca activitatea de colectare a deseurilor medicale va trebui rezolvata repede pentru ca medicii si spitalele sa nu mai plateasca atât de mult pentru aceste servicii, mai ales ca pâna la 1 ianuarie 2008 vor fi inchise toate incineratoarele care mai functioneaza in cadrul spitalelor (inclusiv cel al Spitalului de Urgenta Craiova). „Ideal ar fi sa existe un singur contract la nivel judetean sau regional pentru toate unitatile sanitare cu o firma serioasa, care sa dispuna de posibilitatea de a prelucra aceste deseuri la standardele cerute de Uniunea Europeana“, a declarat Mogos.


Materiale periculoase


Seringi, ace, ace cu fir, perfuzoare cu tubulatura, recipiente care au continut sânge sau alte lichide biologice, câmpuri operatorii, manusi, sonde, comprese, pansamente, membrane de dializa, pungi de material plastic pentru colectarea urinei sunt considerate deseuri periculoase dupa utilizare. Depozitarea lor trebuie sa se faca in recipiente speciale, nu mai mult de 72 de ore, inainte de a fi incinerate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS