10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal47 de spectacole in 53 de zile

47 de spectacole in 53 de zile

In perioada 7 iulie – 1 septembrie, artistii Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova au facut un turneu maraton exceptional in Italia, bucurându-se de un colosal succes de public. Trupa liricului craiovean a sustinut 47 de spectacole in numeroase localitati precum: Montecorvino Rovella, Civita Castellana, Terni, Roma, Frosinone, ITRI (Latina), Casalbordino, Formia, Teramo, Borgia, Ischia, Pagani, Salerno, Rocchetta al Volturno, Monteforte Irpino, Bisceglie, Sanza, Forino, Scario, Castelfranco, Cervinara, Monetesantangelo, S. Agnello, S. Cipriano, Siano, Lenola, Agerola, Rotondi, Foglianise, Filignano, Pietrastornina, Arpaise, Amalfi, Benevenuto, Capacotta, Montesarchio, Roccasecca si Castello Fienga di Nocera Inferiore. Ultimul spectacol l-au sustinut pe 1 septembrie, la Manfredonia, iar peste doua zile artistii s-au reintors in Craiova. Erau epuizati, insa cu inimile pline de satisfactii spirituale.


Zamfir si Quadrini, doua baghete de diamant in arta dirijorala


Directorul general al teatrului, Florian-George Zamfir, spune ca turneul a inclus chiar colaborari cu Orchestra Simfonica Rusa a regiunii Udmurtia si cu diverse ansambluri corale din alte orase ale Italiei. Programul artistic a fost vast si a cuprins: „Requiem“, de Mozart; Simfonia a IX-a, de Beethoven; „Requiem“, de Verdi; „Mica missa solemna“, de Rossini; „Carmina Burana“, de Orff; „Alleluia San Michele“, de Peppino Principe etc. In programul turneului au mai fost incluse, concerte lirice, Oratorio S. Michele, concerte corale a cappella: madrigale, negro spirituals, prelucrari de folclor românesc si multe altele. De asemenea, nu au lipsit nici coruri din opere celebre, precum: „Traviata“, „Nabucco“, „Aida“ (de Verdi) si „Tosca“, „Madama Butterfly“ (de Puccini). In acest turneu de anvergura, corurile si concertele au fost dirijate de muzicienii Florian-George Zamfir si Leonardo Quadrini (Italia) – director artistic onorific al Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova. Zamfir si Quadrini, doua baghete de diamant in arta dirijorala care, impreuna cu artistii, au coplesit asistenta. Trebuie precizat ca la pupitru s-au mai perindat si alti straini care si-au demonstrat maiestria.


Opera „I Normanni a Salerno“, evenimentul muzical al turneului


Evenimentul muzical pentru artistii liricului craiovean a constat in cooptarea lor in celebra opera „I Normanni a Salerno“, opera lirica a marelui compozitor Temistocle Marzano. Opera care a inaugurat Teatrul Verdi din Salerno in secolul XIX, nemaifiind pusa in scena pâna in acest an, din cauza complexitatii si costurilor exorbitante.


La acea vreme, prima si unica reprezentatie a avut un imens succes la public si a beneficiat de aprecieri favorabile din partea criticilor de specialitate. Era 11 iunie 1872, ziua in care a avut loc premiera absoluta la Teatrul Verdi din Salerno, dirijata chiar de Temistocle Marzano. In pofida faptului ca presa nationala si internationala a consemnat succesul fabulos al acestei opere, costurile pe care aceasta le presupunea l-au impiedicat pe Marzano sa o prezinte si in alte localitati, sa-si finalizeze propriul proiect. Dupa premiera, „Il Trovatore“ din Milano scria magnific despre succesul acestei opere. Temistocle Marzano s-a nascut in 2 ianuarie 1821, la Procida, si a murit in 29 aprilie 1896, la Salerno.


„I Normanni a Salerno“ are patru acte, trei ore de muzica, 50 de instrumentisti, peste 40 de coristi, peste 50 de balerini si figuranti. O distributie fabuloasa, exceptionala, cu peste 150 de actori si muzicieni. In aceasta opera, fireste, au fost cooptati inclusiv artistii Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova, iar reprezentatia a avut loc in 29 august, la Castello Fienga di Nocera Inferiore. Spectatorii au fost in „delir“. Impactul a dus la crearea unui proiect extrem de dificil si ambitios. Este vorba despre recuperarea acestei piese a lui Temistocle Marzano.


Inainte de acest eveniment muzical, asa cum a fost numit de criticii de specialitate, premiera a fost in acest an, la Salerno, oras in care se desfasoara actiunea propriu-zisa a operei „I Normanni a Salerno“.


Revenind la proiect, acesta prevede programarea unui turneu in Italia si in Europa, implicând universitati, institute culturale, scoli etc. Pentru inceput, opera va fi reprezentata, cu precadere, in orasele din sudul Italiei, interesante sub aspectul istoric al piesei. Sunt tratative pentru „exportul“ acestei productii in strainatate, in proiect existând inregistrarea ei pe CD. Nu este exclus ca spectatorii craioveni sa aibe posibilitatea s-o vada pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“, dat fiind faptul ca relatiile de colaborare intre muzicienii Florian-George Zamfir si Leonardo Quadrini, ambii cunoscuti in Italia si in Europa, sunt dintre cele fructuoase si ambitioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS