10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrele pentru persoanele cu handicap, suprapopulate

Centrele pentru persoanele cu handicap, suprapopulate

Peste 10.000 de persoane cu handicap sunt inregistrate in Dolj. Norocosii sunt ingrijiti in sânul familiilor, restul sunt internati in centre speciale pentru persoane cu dizabilitati, care de la 1 octombrie vor deveni mai aglomerate, din cauza desfiintarii Centrului de la Corlate.


In prezent, in judetul Dolj primesc indemnizatie pentru persoana cu handicap 10.350 de persoane, din care 1.675 de minori se afla in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj. Numarul real al celor cu diverse handicapuri din judetul nostru este mult mai mare, existând nenumarate situatii când persoane din mediul rural nu au fost inregistrate ca persoane cu handicap, neprezentându-se la Comisia de Evaluare.


Ocupate la capacitate maxima


Multe dintre centrele speciale pentru copiii sau adultii cu handicap au fost desfiintate in ultimii ani, infiintându-se in locul acestora altele noi, „moderne“ sau numarul bolnavilor a fost micsorat, prin mutarea acestora in alte locatii. Au existat si nenumarate controverse si scandaluri de-a lungul anilor privind conditiile de viata ale copiilor sau adultilor din centrele speciale judetene pentru persoane cu dizabilitati, ceea ce a dus treptat la desfiintare acestor locatii. Gazeta de Sud a prezentat, in urma cu doi ani, sesizarile venite din partea satenilor care sustineau ca in Centrul de Terapie Ocupationala de la Corlate, „tinerii cu handicap sunt tratati cu indiferenta si batjocura chiar de cei care ar trebui sa se ocupe de ei, sunt batuti cu salbaticie, tinuti nemâncati, murdari“… Legea protectiei copilului a fost modificata in 2004, unul din punctele esentiale vizând incercarea de reintegrare a copiilor cu dizabilitati in familia naturala sau in familiile asistentilor maternali profesionisti ai Directiei Copilului. „In Centrul de Terapie Ocupationala de la Corlate mai exista in prezent doar 16 copii, pe care insa in câteva zile ii vom muta in alte locatii din judet, deoarece acesta va fi desfiintat incepând cu 1 octombrie. In urma cu un an si jumatate – doi, erau internati la Corlate aproximativ 60 de copii si adulti. In afara acestui centru, mai avem o locatie nou-infiintata la Filiasi, realizata in colaborare cu Asociatia „Vasiliada“, din cadrul Mitropoliei Olteniei, si Consiliul Local Craiova. Acest centru beneficiaza de o cladire noua, construita la standarde moderne, si o biserica. In prezent, aici sunt internati 35 de tineri si adulti cu diverse dizabilitati. In Craiova, directia noastra beneficiaza de unul din corpurile Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap, de lânga Spitalul Judetean Craiova. In total, in aceasta locatie sunt internati 140 de tineri si adulti“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj.


Alocatie dubla si transport gratuit pentru copiii cu handicap


Din cei 1.675 de minori cu handicap, aflati in plata si existenti in baza de date a DGASPC Dolj, 126 de copii sunt ocrotiti in case de tip familial ale Directiei Copilului, iar alti 70 se afla in plasament la asistenti maternali profesionisti. Drepturile de care beneficiaza copiii cu handicap sunt prevazute de Legea nr. 272/2004 si Legea nr. 1437/2004, indemnizatia fiind acordata in functie de gradul de handicap emis de Comisia de Evaluare a DGASPC Dolj.


„In acest sens, minorii incadrati in gradul «grav» beneficiaza de alocatie dubla, in valoare de 460.000 de lei, scutire la taxa pentru abonamentul telefonic, primind in plus abonament gratuit RAT pe mijloacele de transport in comun si 12 calatorii gratuite cu trenul pentru minori si insotitorii acestora. Gradul «mediu» beneficiaza de alocatia dubla, de scutire la plata abonamentului telefonic, abonament gratuit RAT si sase calatorii gratuite cu trenul anual. Gradul «usor» beneficiaza doar de alocatie dubla“, a mai spus Cornel Baloiu. Potrivit reprezentantilor DGASPC Dolj, toti copiii aflati in evidenta institutiei pot beneficia de servicii medicale si de recuperare, respectiv fizioterapie, ergoterapie, meloterapie, kinetoterapie etc., in cadrul complexelor de servicii existente la nivelul DGASPC Dolj, care sunt dotate atât cu aparatura, cât si cu personalul de specialitate. Recuperarea se desfasoara pe baza unor planuri personalizate, in sali speciale de recuperare, cu aparatura moderna, ce permite efectuarea unor terapii complexe pentru diminuarea deficientelor psihice si fizice induse de afectiunea cronica de baza.


Situatia tuturor minorilor cu diverse forme de handicap este monitorizata atât de DGASPC Dolj, cât si de autoritatile tutelare locale.


Atentionare


In videoconferinta organizata luni la Prefectura Dolj, Nicolae Giugea, prefectul judetului, a atentionat ca in saptamânile viitoare Ministerul Sanatatii va demara controale in toate adaposturile institutionalizate pentru persoanele cu handicap din judetul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS