Uite greva, nu e greva

Autori


Greva generala la nivel national anuntata pentru ieri de personalul auxiliar din instante nu a fost continuata si de grefierii craioveni. In schimb, magistratii au protestat la Craiova, dar nu si in judet. Cei mai câstigati din acest joc de-a greva in justitie au fost cetatenii, care nu au fost nevoiti sa suporte amânari.

Chiar daca Sindicatul „Justitia“ a anuntat ca de ieri personalul auxiliar din toata tara va intra in greva generala, in Craiova nu au mai fost continuate protestele. Doar grefierii de la instantele din Dolj au protestat doua ore, intre 9.00 si 11.00. De cealalta parte, magistratii din Craiova au parasit salile de judecata pentru 30 de minute, intre 10.00 si 10.30, spre deosebire de magistratii din Dolj, care nu au protestat. Reamintim ca personalul auxiliar din justitie este nemultumit, din cauza faptului ca dupa 20 de luni de negocieri Legea salarizarii nu a intrat in vigoare pentru ca nu a primit avizele Ministerului Muncii si Ministerului de Finante. Greva generala a fost anuntata pentru ieri dupa ce vineri reprezentantii Ministerului Muncii nu s-au prezentat la intâlnirea stabilita prin care se incearca rezolvarea conflictului de munca. Tot de ieri protesteaza si magistratii, insa pentru o jumatate de ora, iar nemultumirile lor sunt de alta natura. Acestia considera ca noile prevederi legale privind raspunderea magistratilor si noile reglementari din Codul de procedura penala nu sunt conforme normelor europene si afecteaza actul de justitie.

La Craiova, grefierii au abandonat greva

Greva generala declansata de personalul auxiliar a blocat activitatea instantelor din mai multe judete si din Bucuresti, insa grefierii craioveni si-au vazut de treaba. „Din câte mi s-a comunicat, s-a incetat activitatea in instantele din 11 judete. In Dolj am inteles ca au ales sa nu protesteze. Daca asta a fost alegerea lor, noi nu putem sa-i obligam. Se pare ca astazi (luni – n.r.) Ministerul Muncii va analiza cererile noastre, insa nu este nimic sigur, pentru ca avem decât o promisiune verbala“, a declarat Vasile Persinaru, liderul national al Sindicatului „Justitia“.

Cât despre cum se implica ministrul justitiei in stingerea acestui conflict, Persinaru a mentionat ca „Monica Macovei nu stie pe ce lume se afla, este in afara justitiei. Pot spune ca nu a invatat nimic din aceste 20 de luni, de când se afla la conducerea ministerului“. Constantina Arama, lider sindical „Justitia“ Dolj, a explicat ca in Craiova nu s-a continuat greva pentru ca nu exista nici un temei legal pentru asta. „Noi nu am primit de la Bucuresti nici o baza legala pentru continuarea protestului. In aceste conditii, liderii de sindicat de la fiecare instanta au hotarât sa lucreze“, a mentionat Constantina Arama.

In schimb, magistratii de la instantele si Parchetele din Craiova au protestat ieri prin incetarea activitatii intre orele 10.00 si 10.30. „Cum s-a spus si de catre Asociatia Magistratilor din România, reactionam fata de modificarile legislative care sunt incompatibile cu independenta justitiei si in neconcordanta cu normele europene in materie. Noile prevederi vin sa dubleze controlul judiciar al hotarârilor judecatoresti cu un control administrativ, inadmisibil intr-un stat de drept care se vrea european. Astfel, astazi (ieri – n.r.), intre orele 10.00 si 10.30, nu am mai satisfacut nici o solicitare“, a explicat procurora Cristina Fota-Barbulescu, din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj, membra AMR.

In Dolj s-a protestat, dar cu masura


La instantele din judetul Dolj, grefierii si-au intrerupt ieri activitatea pentru doua ore, intre 9.00 si 11.00, insa magistratii nu au parasit salile de judecata. „La noi, magistratii nu si-au intrerupt activitatea pentru ca nu este obligatoriu. Numai grefierii au fost in greva pentru doua ore, insa sedintele s-au tinut cu grefierul de serviciu“, a declarat Mioara Popescu, presedinta Judecatoriei Calafat.

La Judecatoria Segarcea o sedinta de judecata a fost suspendata din cauza grevei de doua ore a personalului auxiliar. Conform celor spuse de Cristian Iliescu, purtatorul de cuvânt al Judecatoriei Segarcea, si magistratii si-au incetat activitatea pentru 30 de minute, insa sedinata era suspendata oricum din pricina grevei grefierilor. Personalul auxiliar si magistratii de la Judecatoria Filiasi au vrut sa fie ieri in greva intre aceleasi ore, insa, cum lunea nu sunt sedinte de judecata, nu au putut protesta.

Cei mai dezinteresati de proteste, mariri salariale si modificari de legi au fost grefierii si judecatorii de la Judecatoria Bailesti, care au lucrat normal. „La noi, nici unii, nici altii nu au fost in greva si s-a lucrat dupa program normal. Am inteles ca nu au considerat ca trebuie sa-si intrerupa activitatea, mai ales ca legea interzice acest lucru“, a explicat Valentina Poenaru, purtatoare de cuvânt la Judecatoria Bailesti.

Astfel, fie ca a fost greva, fie ca n-a fost, activitatea din instantele si Parchetele doljene s-a desfasurat ieri aproape normal, cetatenii nefiind afectati de protestele grefierilor si magistratilor.

Ultima ora

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a anuntat ieri dupa-amiaza ca personalul auxiliar nu poate obtine nimic, in ciuda grevei. Ministrul a spus ca grefierii, arhivarii si aprozii aflati in greva pun in zadar presiune pe autoritati, pentru ca nu pot obtine nimic prin proteste inutile. Macovei a explicat ca sustine unele revendicari ale grevistilor, dar posibilitatile financiare ale ministerului sunt limitate.Comenteaza acum

Alte stiri

10 mai 2019

Grevă la Vagane Caracal

Aproximativ 60 de angajați ai fabricii de vagoane Astra Rail din Caracal au ieșit, vineri, 10 mai 2019, în fața fabricii, refuzând să mai lucreze, nemulțumiți de salariile mici. Greva spontană vine după ce la Arad, în fabrica parte a

Sumarul ediției de marţi, 26 septembrie 2006

Actualitate

» Oficial aderam la UE, dar…
» 11 ani de negocieri
» Ce câstiga si ce pierde România o data acceptata in grupul celor 27
» Porcii românesti modifica normele UE
» Secvente din filmul „Legenda Nibelungilor“, turnate in Pestera Bolii

Local

» Bataie pe locurile din camine
» Centrele pentru persoanele cu handicap, suprapopulate
» Politica restanta la chirie
» Zonele verzi, resuscitate
» Recrutati prin clipuri TV

Dolj

» Anul universitar incepe fara proteste

Gorj

» Deputati in timpul liber

Sport

» „Va reveni si va avea o cariera frumoasa“
» Fane Stoica i-a luat tare pe juveti
» Retrogradati dupa promovare!
» Probleme in lotul Stiintei
» Universitatea nu da prea bine in sondaje
» Primavara a surclasat Armata intr-un amical
» Masuri aspre impotriva violentei
» „Atacantii sa-si faca datoria“
» „Ratam din situatii incredibile“
» Munteanu este curat
» „Pandurii“, victoriosi la Caracal
» Repetitie pentru cupele europene
» Derbi pe „Depou“
» „Extraterestrii“ aterizeaza in Germania
» Duelul campioanelor pe „San Siro“
» Lucescu vrea sa-i bata pe greci

Bani & Afaceri

» Volantii RCA, spaima directorilor de asigurari
» Cursuri de managementul mediului
» Manageri pe gratis
» Jaguar regândeste aspectul limuzinelor sale
» Honda anunta un diesel nepoluant

Magazin

» Ia te uita!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Intreruperi programate
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere
» Revitalizati-va tinuta!
» Poezii pe articole vestimentare
» Scurte stiri
» Horoscop
» Culorile ambientale pentru locuinta
» Semineul de-a lungul vremii
» Covoarele naturale, o provocare
» Gerbilul, un companion jucaus
» Construirea unui loc de ascutit ghearele
» RETETA SAPTAMÂNII

Opinii

» Lobby pentru Universitatea!

Top