Salariatii din penitenciare cer prime de vacanta

Autori


De peste doi ani, 4.500 de salariati din sistemul penitenciar nu isi primesc toate drepturile banesti. Este vorba despre prima de vacanta, pe care, potrivit Legii nr. 293/2004, fiecare salariat, membru al Federatiei Sindicatelor Administratiei Nationale a Penitenciarelor (FSANP), ar trebui sa o primeasca la intrarea in concediu.

Incepând cu septembrie 2004, salariatii din sistemul penitenciar, membri de sindicat, au dreptul la o prima de vacanta, adica o suma echivalenta cu salariul lunar. Potrivit Legii nr. 293/2004, aceasta prima ar fi revenit fiecarui salariat la intrarea in concediul de odihna. Desi legea a fost aprobata de doi ani, nici un ban nu a intrat pâna acum in buzunarul sindicalistilor din penitenciare.

„An de an, aceasta prima a fost suspendata din bugetul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, pe motiv ca nu sunt suficienti bani“, a explicat Alin Popescu, prim-vicepresedinte al FSANP.

„Cum restrângerea acestor drepturi nu este constitutionala, iar repetatele noastre demersuri nu au avut nici un rezultat, in urma cu doua luni federatia noastra a actionat in instanta unitatile penitenciare din tara si ANP, pentru obtinerea primei de vacanta“.

Dintre cele 23 de penitenciare din tara membre ale federatiei, doar sapte au primit pâna in prezent hotarâri definitive in prima instanta pentru plata drepturilor salariale amintite: Penitenciarul Târgu Jiu, Penitenciarul Pelendava Craiova, Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Bistrita, Penitenciarul Slobozia, Penitenciarul – Spital Târgu Ocna.

Gorjenii au obtinut victoria


Dintre acestea, numai unul a obtinut insa hotarâre definitiva si irevocabila.

„Pentru ca la Târgu Jiu, instanta s-a miscat mai repede, lucrurile au evoluat in bine. Recursul formulat de Administratia Nationala a Penitenciarelor a fost respins de Curtea de Apel, cu hotarâre definitiva si irevocabila de a se plati primele de vacanta la care au dreptul salariatii. In urma sentintei, FSANP a apelat la un executor judecatoresc, cu intentia de a pune in executare conturile ANP“, a spus Alin Popescu.

Pentru ca un ordin executor ar fi blocat conturile ANP, membrii de sindicat de la Penitenciarul de la Târgu Jiu au primit in cele din urma prima de vacanta asteptata de doi ani.

„Ieri ne-a venit un comunicat semnat chiar de directorul general al ANP, prin care ni se aduce la cunostinta, in conformitate cu sentinta civila a Tribunalului Gorj, transmiterea sumelor de bani aferente primelor de vacanta pâna pe 13 octombrie 2006. Deocamdata, totul este pe hârtie. Pentru ca nu ar risca sa-si blocheze conturile, vor veni si banii, fara indoiala“, a afirmat Alin Popescu, satisfacut de prima victorie a federatiei.

Acesta este numai inceputul: inca 22 de unitati sindicale din sistemul penitenciar asteapta sa-si primeasca banii de concediu promisi in urma cu doi ani.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. adi.soare said:

    Este vorba despre prima de vacanta, pe care, potrivit Legii nr. 293/2004, fiecare salariat, Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), ar trebui sa o primeasca la intrarea in concediu. Nu e o conditie sa fi membru de sindicat pentru a primi prima de vacanta. Doar ca, pentru a obtine un drept grantat de o lege, trebuie sa actionezi in instanta ANP. Poate actiona in instanta in mod solitar fiecare salariat al ANP. FSANP lupta insa doar pentru membri de sindicat din sindicatele afiliate.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 26 septembrie 2006

Actualitate

» Oficial aderam la UE, dar…
» 11 ani de negocieri
» Ce câstiga si ce pierde România o data acceptata in grupul celor 27
» Porcii românesti modifica normele UE
» Secvente din filmul „Legenda Nibelungilor“, turnate in Pestera Bolii

Local

» Bataie pe locurile din camine
» Centrele pentru persoanele cu handicap, suprapopulate
» Politica restanta la chirie
» Zonele verzi, resuscitate
» Recrutati prin clipuri TV

Dolj

» Anul universitar incepe fara proteste

Gorj

» Deputati in timpul liber

Sport

» „Va reveni si va avea o cariera frumoasa“
» Fane Stoica i-a luat tare pe juveti
» Retrogradati dupa promovare!
» Probleme in lotul Stiintei
» Universitatea nu da prea bine in sondaje
» Primavara a surclasat Armata intr-un amical
» Masuri aspre impotriva violentei
» „Atacantii sa-si faca datoria“
» „Ratam din situatii incredibile“
» Munteanu este curat
» „Pandurii“, victoriosi la Caracal
» Repetitie pentru cupele europene
» Derbi pe „Depou“
» „Extraterestrii“ aterizeaza in Germania
» Duelul campioanelor pe „San Siro“
» Lucescu vrea sa-i bata pe greci

Bani & Afaceri

» Volantii RCA, spaima directorilor de asigurari
» Cursuri de managementul mediului
» Manageri pe gratis
» Jaguar regândeste aspectul limuzinelor sale
» Honda anunta un diesel nepoluant

Magazin

» Ia te uita!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Intreruperi programate
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere
» Revitalizati-va tinuta!
» Poezii pe articole vestimentare
» Scurte stiri
» Horoscop
» Culorile ambientale pentru locuinta
» Semineul de-a lungul vremii
» Covoarele naturale, o provocare
» Gerbilul, un companion jucaus
» Construirea unui loc de ascutit ghearele
» RETETA SAPTAMÂNII

Opinii

» Lobby pentru Universitatea!

Top