16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProblemele cuplului, vindecate prin hipnoza

Problemele cuplului, vindecate prin hipnoza

Fenomen cu aparenta de supranatural, hipnoza a suscitat interesul oamenilor, fie ca acestia au trait in epoca trasurilor, fie ca apartin vremurilor in care omul zboara in spatiu si exploreaza lumea. Din ce in ce mai multe cupluri cu probleme de comunicare apeleaza la hipnoza.


Hipnoza este una dintre cele mai complexe si contradictorii stari pishice. Daca in legatura cu somnul si visele cercetarile stiintifice au ajuns la un oarecare consens cu privire la natura si mecanismele lor, nu acelasi lucru s-ar putea spune despre hipnoza. Unii autori au considerat hipnoza un fenomen natural, altii au plasat-o in rândul fenomenelor parapsihologice. Psihologii americani inteleg hipnoza ca stare de constiinta modificata, ca proces special, psiho-social, ca trasatura sau situatie.


Hipnoza este o stare modificata a constiintei


Este foarte dificil sa definim hipnoza. Vladimir Gheorghiu, reputat hipnoterapeut român, spunea ca rar se intâlneste un fenomen psihofiziologic precum cel al hipnozei care sa izbeasca atât de direct prin multitudinea contradictiilor sale. Hipnoza este o stare modificata a constiintei, situata intre starea de veghe si cea de somn. Este mult mai aproape insa de starea de veghe, pentru ca in hipnoza este pastrata legatura subiectului cu realitatea. In somn, aceasta se intrerupe. Persoana hipnotizata aude sugestiile care i se dau si rectioneaza prin diverse comportamente. Hipnoza este un fenomen remarcabil prin utilitatea ei practica. Este folosita ca mijloc curativ, fiind aplicata pentru tratarea starilor de anxietate, a tulburarilor de somn, a fobiilor, a starilor depresive, rezultatele obtinându-se mult mai rapid decât in cazul aplicarii altor forme de tratament. Prin hipnoza clinica se obtine eliminarea emotivitatii si se lucreaza excelent pentru intarirea eului, perfectionarea in tehnica introspectiei cu efecte favorabile asupra cresterii autocontrolului voluntar. Prin hipnoza se obtine o relaxare, o capacitate de concentrare si memorie mai bune. Hipnoza poate fi folosita cu succes ca adjuvant in tratamentul medicamentos al oricarei afectiuni somatice, contribuind la reducerea durerii. Hipnoterapia este utilizata in medicina preventiva, pentru cresterea rezistentei la frustrare si la alti factori de stres, dar si in pregatirea managerilor, a cosmonautilor si a sportivilor de performanta. Prin aplicarea hipnozei in sport se pot obtine rezultate remarcabile prin inlaturarea barierelor psihice, a fricii de adversar, teren, situatie, esec etc. In stare de hipnoza, pacientii experimenteaza diferite stari, cum ar fi cele ale greutatii, caldurii, concentrarea asupra cordului – in vederea incetinirii ritmului cardiac.


Tehnici prin care se pot controla sistemul muscular si majoritatea organelor interne


Cum putem invata controlul respiratiei: imaginati-va starile benefice pe care le au aceste sugestii in cazul persoanelor ce sufera din cauza atacurilor de panica. Pentru ca inima este un muschi, va raspunde la comenzile de linistire si relaxare: „inima mea bate linistit, foarte linistit“, „pulsul meu devine rar si profund“, „inima mea bate linistit si egal, imprastiind tot sângele in corp“, „inima parca lucreaza de la sine“, „pulsul se linisteste si el“, „sunt perfect linistit si relaxat“. Dupa câteva sedinte de hipnoterapie, pacientii invata tehnici prin care isi pot controla sistemul muscular si majoritatea organelor interne (inima, plamâni, stomac etc.). Ele reactioneaza in mod automat la conditiile externe in care ne aflam. Antrenându-ne in cadrul sedintelor de hipnoterapie, obtinem destul de facil si rapid controlul asupra corpului nostru si implicit asupra sanatatii noastre. Alt obiectiv al hipnozei il constituie mobilizarea resurselor inconstiente ale pacientului. Comunicarea in timpul transei se poate realiza in doua moduri: direct si indirect. Sugestiile directe sunt formulate pentru a obtine efectele la care ne referim intr-o maniera directa si specifica. Formularea lor se poate realiza de la un mod imperativ – „inchide ochii!“, pâna la unul permisiv – „permite ochilor tai sa se inchida“. Sugestiile directe sunt caracteristice hipnozei traditionale. Ele pot fi eficiente in demersuri hipnotice ritualizate care intra in acord cu credintele subiectului privind forta magica a hipnozei.


Prin hipnoza se pot trata deprimarea, stresul, dificultatile de concentrare etc.


Hipnoza ericksoniana foloseste sugestiile indirecte, care sunt „deschise“, si isi bazeaza eficienta pe mobilizarea unor mecanisme si resurse psihologice inconstiente. Ele functioneaza ca niste chei si activeaza procesele asociative din inconstient, care sunt de fapt cadrele de referinta ale pacientului. Sugestiile metaforice ofera incostientului pacientului un material cu atât mai pretios, cu cât metaforele utilizate nu sunt recunoscute ca atare. Veti auzi in cabinetul unui hipnoterapeut povestiri pe care acesta vi le spune in stare de transa si care pot propune solutii pentru problemele cu care va confruntati. Metaforele si povestile sunt administrate persoanelor independente. Pentru ca limbajul inconstientului este de tip metaforic, acest gen de sugestii produc un efect impresionant asupra inconstientului, tocmai prin faptul ca folosesc acelasi tip de limbaj. In tara noastra, hipnoza ericksoniana este practicata de psihoterapeuti atestati in aceasta metoda de tratament. Lista lor o puteti gasi pe site-ul Asociatiei Române de Hipnoza si Relaxare Ericksoniana (www.arhe.org). Prin hipnoza se pot trata tulburari de dispozitie cum ar fi deprimarea, incordarea si stresul, problemele cognitive, dificultatile de concentrare si de memorie, problemele somatice, atacurile anxioase, sentimentele legate de propria persoana, lipsa increderii in sine, timiditatea, pierderea capacitatii de a conduce un grup, precum si problemele comportamentale. Pe lânga eficacitatea psihoterapiei prin hipnoza, pacientul traieste experiente inedite si deosebite, capatatând abilitatea de a-si cunoaste si de a se simti mai bine in propriul corp.


Material realizat in colaborare cu Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sanatate „Sf. Grigorie Decapolitul“, din Craiova, situat in incinta Liceului de Chimie, telefon: 0744.545.352

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS