17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTransparenta pe ulitele satelor

Transparenta pe ulitele satelor

La „divanele“ de duminica, taranii din comunele doljene Giurgita si Calopar au inlocuit bârfa cu analiza ultimelor dezbateri publice legate de cresterea puterii decizionale a cetatenilor comunei si de transparenta activitatii primarului, viceprimarului, consilierilor locali, preotului sau politistului din comuna, deveniti factori de decizie.


De un an, in comunele Giurgita si Calopar autoritatile locale „guverneaza“ mai bine pentru ca satenii se implica in viata administrativa a localitatilor si problemele lor sunt transpuse in hotarârile consiliilor locale. Acestia stiu ca exista o lege, nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, care le permite sa depuna petitii la primarie ca sa afle cum au fost cheltuiti banii publici si cu ce se ocupa functionarii de la primarie sau consilierii locali. Si mai stiu taranii ca functionarul din primarie nu mai are voie sa tipe la ei atunci când vin sa se informeze cu privire la o problema de interes public. Toate acestea le-au citit ei in „foile“ lucioase si colorate pe care le-au impartit „factorii de decizie“ prin sat si de atunci stie tot omul ca Uniunea Europeana e o treaba serioasa.


Giurgita si Calopar au invatat sa guverneze bine


In cele doua comune doljene, Asociatia Româna de Dezvoltare Comunitara (ARDC) a implementat in asociere cu Asociatia Comunelor din România proiectul finantat prin PHARE „Buna guvernare la sate“. Cu toate ca autoritatile locale din comunele Giurgita, Calopar si Calarasi au depus documentatia necesara evaluarii, doar primele doua au fost acceptate sa intre in acest program. „Una din principalele conditii de participare la acest program a fost ca ARDC sa mai fi derulat inainte proiecte cu aceste comune“, a explicat Anca Sonia Dragomir, coordonator programe ARDC. Este cazul localitatii Giurgita, comuna care a mai desfasurat proiecte cu ADRC, asociatia facând aici si un studiu de caz. „Am fost selectati pentru ca la noi in comuna este si un ONG foarte puternic, pe care l-am condus eu pâna sa fiu ales primar, si am lucrat la mai multe proiecte cu ADRC. Comuna Giurgita a fost chiar studiu de caz pentru asociatie, care a trimis Uniunii Europene rapoarte despre cum s-au implementat aici programele si proiectele. Aici s-au infiintat grupuri informationale, cum ar fi Asociatia Romilor din Giurgita sau Asociatia Femeilor, cu care autoritatile locale colaboreaza la diferite actiuni“, a spus primarul Valentin Mitrica.


Munca la câmp, mai interesanta decât transparenta in administratie


Cu toate ca autoritatile locale au incercat sa „integreze“ si sa „lumineze“ cât mai multi locuitori ai comunei despre drepturile si responsabilitatile lor ca si cetateni si sa ii implice in procesul de luare a deciziilor, doar 100 de giurgiteni au participat la dezbaterea publica organizata. „Trebuie sa ii facem pe cetateni sa participe activ la dezvoltarea comunitatii si sa se implice in procesul decizional al institutiilor. Am organizat o dezbatere publica despre Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, la care au participat toti factorii de decizie din comuna. Au venit cam 100 de persoane, din cei 3.000 de locuitori ai comunei, dar este destul de bine, pentru ca acestia sunt cei care ii informeaza si pe ceilalti. Oamenii la tara sunt ocupati cu muncile la câmp si nu sunt interesati de astfel de probleme. Dar incet, incet se vor implica, pentru ca eu, viceprimarul, consilierii locali si politistul din comuna am impartit pliante prin sat, in care am explicat principalele puncte din Programul «Buna guvernare la sate»“, a precizat primarul Valentin Mitrica. In plus, primarul, viceprimarul, preotul si consilierii locali din Giurgita au mers la cursuri si seminarii si s-au scolit ca sa stie cum trebuie sa se poarte si cum trebuie sa comunice cu cetateanul, conform normelor UE.


Si la Calopar, programul pare sa fi avut succes. „Am fost la cursuri si am aflat despre ce trebuie sa facem, am invatat cum sa facem proiecte si ce sa le spunem oamenilor. Am avut intâlniri cu cetatenii din cele patru sate ale comunei si le-am explicat si lor ce ne-au explicat si noua altii“, a spus Cornel Tudor, primarul comunei Calopar.


Buna guvernare in cifre


Rezultatele Programului „Buna guvernare la sate“, desfasurat in zece comune din sapte judete, prezentate de ADRC:


30 de reprezentanti ai comunitatilor locale si-au crescut abilitatile de a intelege si a promova ceea ce inseamna dezvoltarea comunitatii si mijloacele de participare a populatiei;


250 de locuitori din cele zece comunitati au primit informatii despre drepturile si responsabilitatile lor ca cetateni, despre drepturile si responsabilitatea administratiei publice, despre accesul liber la informatie si la transparenta deciziilor publice;


cinci organizatii comunitare/grupuri comunitare au inteles ce inseamna dialogul intre autoritati si public si au organizat un proces de stabilire a prioritatilor locale, prin consultare, realizându-se 35 de note informative pentru sesiunile de instruire;


s-au publicat 2.500 de brosuri pentru cetateni si pentru administratia publica, 200 de ghiduri de bune practici rurale si cinci editii ale Buletinului rural, care s-au distribuit catre 50 de institutii publice si ONG-uri rurale;


au avut loc zece seminarii locale pentru dezbateri pe baza brosurii pentru cetateni si zece activitati „demo“-evenimente de consultanta publica organizate de administratia locala si monitorizate de ARDC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS