11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSatul doljean ieri si azi

Satul doljean ieri si azi

Expozitia foto-documentara, prezentarea unor costume populare autentice si demonstratiile mestesugarilor sunt doar câteva dintre evenimentele care s-au desfasurat ieri la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj.


Galeriile Cromatic din cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Dolj au fost ieri gazdele unui eveniment inedit sub egida „Satul doljean ieri si azi“.


CJCPCT Dolj in colaborare cu Primaria, Consiliul Local Argetoaia si Caminul Cultural din localitate au intreprins pe parcursul mai multor luni un proiect de cercetare in cele 14 sate ale acestei comunei doljene. „Echipa noastra de cercetare a cautat sa fie cât mai aproape de localnici, sa imortalizeze pe diverse suporturi ceea ce a considerat cel mai important din punct de vedere al patrimoniului material si imaterial local. Am avut surpriza sa descoperim mestesuguri ale locului despre a caror existenta nu stiam: dogaritul in Argetoaia si Piria, impletitul in nuiele (salcie, rachita), cioplitul in lemn (linguri, postavi, jug pentru boi, roti pentru carute etc.), dar si rapsozi locali inediti care cânta din frunza, tarafuri“, a mentionat Amelia Etegan, director CJCPCT Dolj.


Vârtelnite, furci, cânt popular…


Dupa vizitarea expozitiei fotografice, cei prezenti la eveniment au fost martorii unor demonstratii de maiestrie a celor care pastreaza si astazi mestesugurile stravechi ca indeletnicire. In unul dintre colturile galeriei, organizatorii au incropit o parte din satul românesc de odinioara. Pe scaune micute din lemn, cu stergare cusute, trei dintre pastratoarele traditiilor si mestesugurilor din comuna Argetoaia, imbracate in costume populare, au prezentat o parte din obiceiurile care se mentin in aceasta zona. Marcela Cruceru si Antonia Lica pastreaza in locuintele lor si astazi vârtelnite, acele unelte de lemn cu ajutorul carora se deapana firele de cânepa, de lâna, de bumbac, furci. Elena Trusca a uimit prin maiestria de a cânta din frunza cântece populare foarte cunoscute, dar a si imitat sunetele pasarilor sau animalelor. Invitatii au fost serviti cu „malai“, preparat din faina de porumb, de mei sau de alte cereale.


Reprezentantii CJCPCT Dolj au mentionat ca in zona Argetoaiei au avut posibilitatea sa observe mestesugari la lucru, dar au avut sansa sa gaseasca fântâni, cruci, monumente istorice deosebite, sa descopere o gastronomie taraneasca deosebita, dar si rapsozi populari si celebra govia, hora satului care se desfasoara si astazi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS