15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTigari si alcool sub nasul profesorilor

Tigari si alcool sub nasul profesorilor

Majoritatea unitatilor de invatamânt craiovene, fie ca sunt situate in buricul orasului sau in cartiere marginase, au ca vecine sau chiar „chiriase“ chioscuri sau terase in care se comercializeaza tigari sau bauturi alcoolice. Cei mai „fideli“ clienti ai acestor magazine sunt elevii, care in pauza fumeaza o tigara si beau o bere. 


Dupa un raid prin cartierele Baniei, am constatat ca o problema cu care se confrunta scolile craiovene o reprezinta bautura si tigarile comercializate sub nasul cadrelor didactice. Bere, votca sau sampanie pe lânga o tigara fina sunt „droguri“ clasice cumparate zilnic de minori chiar de la poarta scolilor. Oferta este variata, pentru buzunarele tuturor, iar majoritatea unitatilor de invatamânt sunt „dotate“ cu cel putin un chiosc, doua, iar ca „bonus“ unele au vecine si terase sau baruri. Existenta acestora in preajma scolilor ii intriga in primul rând pe parintii elevilor. In nenumarate rânduri, acestia s-au plâns ca terasele le distrag atentia copiilor si le diminueaza pofta de carte. „Terasele deranjeaza, iar ceea ce este si mai grav este faptul ca in aceste buticuri se vând bauturi alcoolice si tigari minorilor. Se pare ca patronilor nu le pasa de faptul ca, la doar câtiva metri de ei, sunt scoli unde se fac ore“, a spus Marian Ion, parintele unui elev.


Terasele de lânga scoli, vicii pentru elevi


De aceeasi parere cu parintii elevilor este si coordonatoarea Consiliului Local al Copiilor Craiova, Cristina Catana, care a marturisit ca existenta teraselor sau chioscurilor lânga unitatile scolare a dus la o adevarata raspândire a viciilor in rândul minorilor: „Terasele sau chioscurile amplasate lânga unitatile scolare sunt o mare problema in Craiova. In cazul in care, din diverse motive, nu se tine o ora, toti elevii clasei respective pot fi gasiti la terasa. Altii chiar sunt tentati sa chiuleasca de la ore pentru a sta la bar… Exista cazuri când elevi de generala sau de liceu au venit la ore dupa ce au consumat o bere, doua… Managerii scolilor considera ca au gasit o situatie salvatoare, interzicând elevilor sa paraseasca incinta scolilor pâna la terminarea programului de curs… Aceasta idee nu a facut altceva decât sa-i determine pe elevi sa gaseasca noi metode pentru a scapa de la cursuri, falsifica invoiri, sar gardul etc. La un moment dat, in unele scoli, directorii venisera cu propunerea ca elevii sa fie verificati inainte de a intra in curtea scolii pentru ca acestia sa nu aiba asupra lor tigari sau bauturi alcoolice“. In plus, potrivit sursei citate, in prezent, profesorii se prefac ca nu observa ca elevii au consumat alcool sau tutun doar sa aiba copii la ore. Din cele spuse de coordonatoarea Consiliului Copiilor, in aceasta categorie a unitatilor certate cu disciplina elevilor sunt: scolile din cartierul Craiovita Noua, Scoala nr. 35, 39, 33, 31, 29 si lista poate continua.


„Elevii fumeaza nestingheriti in curtea scolii“


Patronii acestor „localuri“ se simt jigniti si dau vina pe directori si pe profesori ca nu-si strunesc elevii. Este si cazul lui N. Fronie, patroana unei astfel de terase, care se jura ca angajatii ei nu vând astfel de produse copiilor: „Suntem convinsi ca pentru a se apara, directorii de scoli dau vina pe noi. Dar nu-i deloc asa. Nu sunt de azi, de ieri in comert si stiu ca nu avem voie sa vindem bauturi alcoolice si tigari elevilor. Da, este adevarat ca elevii vin la noi, in pauze, dar asta nu inseamna ca si consuma bere sau altceva. Daca ar fi sinceri, dascalii ar trebui sa spuna ca elevii fumeaza nestingheriti in curtea scolii“.


Pe lista celor care se disculpa sunt si reprezentantii primariei, care spun ca existenta acestor chioscuri nu afecteaza cu nimic educatia copiilor. „Primaria nu are nimic de-a face cu existenta acestor comercianti din apropierea scolilor. Oficiul pentru Protectia Consumatorului ar trebui sa se ocupe de astfel de probleme. In Hotarârea nr. 115 a Consilului Local Craiova este mentionat ca «in toate structurile de vânzare se interzice oferirea si vânzarea produselor de tutun si alcoolice tinerilor sub 18 ani. Aceasta interdictie se va afisa la casele de marcat din toate unitatile de vânzare cu amanuntul», dar este interzisa «amplasarea la o distanta mai mica de 250 de metri fata de scoli, de internate sau locasuri de cult a localurilor in care se prezinta programe de strip-tease sau erotice»“, a mentionat Carmen Licu, purtatorul de cuvânt al Primariei Craiova. Aceasta nu cunoaste insa ca reprezentantii primariei, prin Serviciul de Autorizari si Control Comercial, pot sanctiona comerciantii care vând bauturi alcoolice sau tutun in preajma scolilor.


Inspectoratul Scolar Dolj nu are putere de decizie


Despre existenta acestor chioscuri, cât si a celorlalte buticuri din preajma unitatilor de invatamânt craiovene care vând bauturi alcoolice si tigari, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj are cunostinta, insa nu poate interveni. „Terenurile si spatiile sunt ale primariei. ISJ nu are nici o putere asupra acestora, dar normal ar fi ca in incinta acestor localuri sa nu se comercializeze bauturi alcoolice si tigari copiilor. Cert este ca noi nu ii putem sanctiona, ci doar sa informam organele abilitate. Eventual, sectiile de politie“, a explicat Geanina Chirigiu, inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ Dolj.


Legislatie


HG nr. 128/1994 prevede ca in incinta unitatilor de invatamânt de toate gradele, a caminelor si locurilor de cazare pentru elevi si studenti, in curtile acestor imobile, precum si pe trotuarele sau pe aleile de acces in aceste unitati se interzice comercializarea ori expunerea spre vânzare a bauturilor alcoolice. In spatiile enumerate mai sus se interzice, de asemenea, si comercializarea ori expunerea spre vânzare a tigarilor si a celorlalte produse din tutun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS