10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPiata din Brestei, la schimb cu locuinte sociale

Piata din Brestei, la schimb cu locuinte sociale

Terenul pe care oficialii din Banie ar vrea sa amenajeze mult visata piata din cartierul Brestei ar fi trebuit sa gazduiasca, in opinia executivului din mandatul anterior, un complex de locuinte sociale. Ca ideea a fost luata in serios de edilii de la acea vreme o demonstreaza un contract de vânzare – cumparare a unei suprafete de 1.015 mp, situat pe strada Brestei la nr. 142A, consilierii locali aprobând anterior, in septembrie 2001, o hotarâre care sa valideze aceasta tranzactie. Terenul a fost achizitionat aproximativ un an mai târziu, de la Angelica Camenita, Angela Cosac si Neguletu Dorina in schimbul sumei de 550 de milioane de lei, pe care Consiliul Local Craiova i-a cheltuit din bugetul local. Din ce cauza, timp de patru ani, celor 1.015 mp nu le-a fost data nici o folosinta, nu ne-au putut lamuri edilii locali. Totusi, primarul Antonie Solomon a precizat ca suprafata care a fost luata atunci era prea mica, in opinia sa, pentru a ridica locuinte sociale craiovenilor fara un acoperis deasupra capului. „Bulucea (Vasile Bulucea, primar – n.r. ) s-a ocupat de acest proiect, asa ca nu stiu prea multe. Motivul pentru care l-a luat nu il cunosc, dar era prea putin loc pentru a construi locuinte“, a precizat Solomon. Chiar daca motivul achizitiei a fost intemeiat sau nu, executivul primariei s-a trezit in 2006 ca toti cei 1.015 mp erau liberi de orice sarcini si gata sa deserveasca craiovenii din zona ca si piata.


Uite piata, nu e piata


Problemele legate de teren nu s-au terminat insa când a luat nastere ideea „salvatoare“ a Serviciului de Administratie a Pietelor si Târgurilor (SAPT) de a amenaja in acest an macar o piata, si asta in cartierul Brestei. Dupa ce au facut mare tam-tam ca vor implementa acest proiect, functionarii s-au trezit ca i-a luat gura pe dinainte si fac promisiuni pe care nu stiu daca le vor putea respecta. Viceprimarul Sorin Iordache, care coordoneaza acest serviciu, a fost informat ca, desi a fost identificat teren pentru piata, acesta este inconjurat de proprietati private, nefiindu-le permis accesul. Dintr-o data, si aceasta investitie s-a dus pe apa sâmbetei, craiovenii fiind lasati cu gura cascata. Analizând mai bine situatia, conducerea serviciului si-a dat seama insa ca are un atuu in mâneca si a invocat lucrari de utilitate publica, motiv pentru care vecinii controversatului teren vor fi obligati sa ofere o cale de acces primariei.


Pentru a nu mai intâmpina cine stie ce probleme, angajatii SAPT au pus umarul la treaba si au demarat actiunea. Dupa ce in luna august CL Craiova a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) referitor la construirea pietei agroalimentare, in septembrie, SC GETRIX SA a intocmit studiul de fezabilitate, care urmeaza sa fie supus atentiei consilierilor la sedinta din aceasta luna. Valoarea intregului proiect ajunge la circa 13 miliarde de lei, banii folositi din bugetul SAPT, durata de executie fiind de 12 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS