8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai-marii judetului ard in focurile administratiei

Mai-marii judetului ard in focurile administratiei

Pentru unii o corvoada, pentru altii o placere, munca in administratia publica lasa urme adânci in existenta celor care au stat in fotoliile confortabile din institutiile publice doljene. Cu toate ca uneori isi mai prind urechile in legile complicate si birocratia din institutii si nici salariul nu se ridica la inaltimea functiei lor, autoritatile doljene simt pentru administratie o dragoste neconditionata.


Mai-marii judetului, alesi sau numiti, recunosc ca munca in administratie nu e usoara, ca raspunderea e mare, ca satisfactii materiale nu prea au, dar cu toate acestea sustin ca munca in folosul cetateanului le vine ca o manusa. Prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, ii place in administratie pentru ca nu este monotonie, dar la capitolul satisfactii personale, Giugea nu prea are ce bifa. „Nu este o munca monotona si nu stii niciodata ce iti aduce a doua zi. Dar in administratie nu te astepti la satisfactii personale, pentru ca esti in slujba cetateanului si trebuie sa ii rezolvi problemele. Veniturile sunt decente si sunt multumit“, a precizat prefectul.


Subprefectii Doljului, administratie cu de-a sila


Munca in administratia publica a dat mari batai de cap, de-a lungul timpului, unor „personalitati“ deja celebre ale vietii publice doljene, care s-au incurcat in itele managementului institutiilor si s-au pierdut printre legi si dosare. Un asemenea exemplu este si subprefectul demis, Ionel Ciobotea, a carui munca in prefectura nu a fost „apreciata“ nici de prefectul Giugea, nici de Comisia de evaluare a inaltilor functionari publici de la Bucuresti, care i-au atribuit subprefectului calificativul „nesatisfacator“. Munca grea din prefectura si tensiunile acumulate in timp l-au adus pe subprefect la un pas de moarte. „Daca un sef v-ar tine in asemenea tensiuni, asa cum am fost tinut eu, probabil ca n-ati mai trai mult. Eu am muncit in prefectura si nu am plecat niciodata acasa pâna nu am avut masa libera. Daca am primit un metru cub de corespondenta intr-o zi, am stat pâna l-am terminat“, s-a plâns Ciobotea.


Greu in prefectura ii este si vecinului sau de cabinet, subprefectul Nicolaie Giurgiteanu. „Munca in administratie este foarte grea si nu ma asteptam atunci când am venit in prefectura sa fie atât de dificil. Imi place sa lucrez aici pentru ca eu sunt o persoana care pune suflet in tot ceea ce face, desi pâna acum nu prea am avut parte de prea multe satisfactii“, a spus Giurgiteanu.


Vicepresedintii CJ Dolj, mari iubitori de administratie


Daca munca din prefectura ii extenueaza pe cei doi subprefecti, in Consiliul Judetean (CJ) Dolj cei doi vicepresedinti se declara multumiti de activitatile din consiliu, chiar daca acestea le dau uneori batai de cap. „Daca faci cu adevarat munca de administratie, atunci este extrem de dificil si este bine ca persoana care o face sa aiba experienta, inainte de a intra in administratie. Sunt multumit ca am reusit sa facem lucruri bune in domeniul investitiilor, dar si nemultumit in privinta chestiunilor ce tin de mentalitatea oamenilor, de care te lovesti mereu si care se pot schimba greu, in foarte mult timp“, a explicat Constantin Dascalu, vicepresedintele CJ Dolj.


De aceeasi parere este si celalalt vicepresedinte, Victor Odolbasa. „Imi place sa lucrez cu oamenii, sa ii coordonez in activitatile pe care trebuie sa le faca pentru comunitate. Imi place munca in administratie si satisfactiile profesionale apar atunci când duci un lucru la bun sfârsit“, a spus Odolbasa.


Iubire si ura in primarie


Edilii Primariei Craiova au sentimente total diferite in privinta administratiei craiovene. In timp ce Solomon isi declara fara ezitare dragostea pentru primarie, viceprimarului Sorin Iordache nu-i prieste munca in administratie. „Administratia nu e simpla. Este o meserie ingrata, dar frumoasa. Trebuie sa ai o conduita perfecta pentru ca esti mereu in centrul atentiei, trebuie sa fii credibil si sa pui mult suflet, sa ii dedici timp. Orasul acesta mi-a luat si mi-a dat bucurii“, a mentionat primarul Craiovei, Antonie Solomon. La polul opus, viceprimarul Sorin Iordache nu vrea sa mai auda de primarie dupa finalizarea mandatului. „Stiu foate bine cum este in primarie si nu imi place in primarie“, a spus Iordache, care considera ca o functie de conducere in administratia craioveana nu este potrivita pentru viitorul lui profesional.


Deconcentratele sufera de insatisfactii materiale


Directorii deconcentratelor doljene se ghideaza dupa zicala „Daca ai intrat in hora, trebuie sa joci“ si, cu toate ca recunosc ca functiile pe care le ocupa nu prea le aduc satisfactii profesionale, acestora le place munca in administratie. „In momentul in care intri in administratie, stii ce te asteapta si iti asumi toate aceste lucruri. Când faci ceea ce iti place, partea financiara nu mai conteaza“, a explicat Daniela Dobrin, director Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj.


Satisfactii materiale nu are nici Silviu Dumitru, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, iar lui Cornel Popa, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj, nu i-ar strica o marire de salariu. „Sunt multumit si imi place munca mea. Imi aduce satisfactii, dar nu neaparat materiale“, a spus Dumitru. „Daca nu mi-ar fi placut, as fi facut altceva. Important este sa nu faci o munca de mântuiala si sa iti duci la bun sfârsit planurile cu care ai venit. Nu as putea sa ma plâng ca nu sunt renumerat pe masura muncii mele, dar salariul ar putea fi un pic mai mare“, a mentionat Popa.


Lui Gheorghe Marinescu, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj, ii place munca pe care o face din doua motive: el si-a ales-o si trebuie sa isi reprezinte cu succes partidul si coalitia. „Fac ceea ce fac cu toata placerea pentru ca eu mi-am ales acesta munca. Eu nu ma reprezint numai pe mine, ci si coalitia, partidul din rândurile caruia am venit aici, dar si cetatenii in folosul carora lucram. Cât despre bani, sutem bugetari si trebuie sa ne facem munca indiferent de câti bani luam“, a explicat Marinescu. Pentru Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj, munca in administratie este in acelasi timp si frumoasa si grea. „Imi place foarte mult meseria mea si o fac cu placere. Este grea, dar este si frumoasa“, sustine Butaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS