21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii viseaza la partidul-stat

Doljenii viseaza la partidul-stat

Doljenii prefera stilul autoritar. Sau cel putin asta e concluzia desprinsa dintr-un sondaj de opinie realizat de colectivul de cadre didactice impreuna cu studentii de la specializarea Sociologie si Stiinte Politice din cadrul Universitatii din Craiova.


Problematica social-politica actuala a României a reprezentat obiect de studiu pentru studentii craioveni. „Rezultatele sunt reprezentative pentru judetul Dolj si au demonstrat ca nu suntem deloc atipici“, a declarat conf. univ. dr. Miron Roman, coordonatorul cercetarii, la o conferinta de presa. Potrivit acestuia, rezultatele chestionarelor distribuite la peste 400 de subiecti (sondajele nationale se realizeaza pe un esantion de aproximativ 1.000 de persoane) urmeaza, in general, tendinta nationala.


Oltenii sunt interesati de evenimentele proxime


Dupa ani buni de cercetare, specialistii sustin ca nu mai exista rezultate care sa-i surprinda. Cu toate acestea, din punctul de vedere al celor care opereaza cu notiuni de ratiune teoretica, acestia nu au putut sa nu remarce, de exemplu, faptul ca teoria nu merge intotdeauna mâna-n mâna cu practica. „In ceea ce priveste interesul manifestat de populatie pentru problemele social-politice actuale, structura logica ar fi interes pentru probleme globale, urmat de cel pentru problemele nationale si abia in ultimul rând pentru cele strict locale“, a afirmat Miron Roman. Cu toate acestea, in realitate, contextul international si cel national nu prezinta un interes prea ridicat pentru doljeni, asfel ca preocuparea lor pentru problemele social-politice urmeaza traseul invers (probleme locale, nationale, globale). In plus, locuitorii din mediul urban manifesta un interes mai mare pentru subiect, acelasi raport respectând-l si barbatii, in comparatie cu femeile.


Doljenii il apreciaza pe Cuza


In ceea ce priveste stilul de conducere preferat de doljeni, de trei ori mai multe persoane se declara adepte ale stilului democratic in defavoarea celui autoritar. Cu toate acestea, ierarhizarea, in functie de apreciere, a ultimilor sefi de stat ai României moderne sustine contrariul. „Au fost mai bine punctati sefii cu tendinte autoritariste (si mai slab punctati ceilalti), mai ales de persoanele in varsta si de cele de sex masculin“, a spus Miron Roman. Astfel, A.I. Cuza este, de departe, considerat a fi conducatorul care a contribuit cel mai mult la evolutia pozitiva a societatii românesti. Acesta a fost urmat de Carol I si Nicolae Ceausescu (la egalitate), Traian Basescu, Ferdinand I, Ion Antonescu, Gheorghe-Gheorghiu Dej si Ion Iliescu, ultimii trei fiind la egalitate de puncte. Urmatorii pe lista au fost Mihai I, Carol II, Emil Constantinescu situându-se in coada clasamentului.


Indeplinirea criteriilor de aderare la UE, punctul tare al guvernului Tariceanu


Aprecierile asupra manageriatelor guvernelor Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu au inregistrat valori destul de apropiate. S-a demonstrat insa ca, in opinia doljenilor, guvernul Tariceanu a indeplinit si o parte din promisiunile fostului guvern. „Chiar daca i se reproseaza ca nu a respectat promisiunile electorale, guvernul Tariceanu are un scor mult mai bun (la diferenta de peste un punct) la lupta impotriva coruptiei (una dintre promisiunile sale electorale) si indeplinirea criteriilor de aderare la UE (promisiunea fostului guvern)“, a declarat Mihai Ghitulescu, unul dintre cadrele didactice implicate in realizarea cercetarii. Guvernul Tariceanu sta insa mai prost la capitolul coeziunea echipei guvernamentale.


PD câstiga tot mai multa incredere in rândul populatiei


Când vine vorba de guvernarea tarii, populatia Doljului manifesta preferinta spre un singur partid (56,7%), in defavoarea unei coalitii de partide (43,3%). Aceasta preferinta este motivata de peste 40% din respondenti prin faptul ca un singur partid ofera posibilitatea unei eficiente guvernamentale superioare (liderii sai impartasesc aceleasi scopuri si interese, sunt mai uniti in gândire si actiune). „Singurii care prefera coalitia sunt tinerii“, a adaugat Mihai Ghitulescu.


Daca ar fi ca un singur partid sa guverneze tara, doljenii acorda cea mai mare incredere PSD-ului (aproximativ 32%). Procentajul este influentat, in principal, de persoanele provenite din mediul rural, cu vârsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani, si a celor cu studii primare si gimnaziale. PD-ul se apropie insa tare din urma cu un capital de incredere de aproape 29%, datorat tinerilor (25-55 de ani) din mediul urban si persoanelor cu studii postliceale si superioare.


Urmatoarele partide pe lista increderii oltenilor sunt PNL (aproape 18,8%), PRM (12,0%), PNG (5,8%), UDMR (1,2%), PC (0,7%) si PIN (0,3%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS