21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeatrul National din Craiova este in doliu

Teatrul National din Craiova este in doliu

Colectivul Teatrului National „Marin Sorescu“ se desparte cu nesfârsita durere de cel ce a fost ALEXANDRU DINCA, director al Teatrului National din Craiova in perioada 1974 – 1988.


Nascut la Craiova, la 19 aprilie 1929, Alexandru Dinca, licentiat in Drept, a slujit cu un rar devotament si cu inegalabila daruire viata teatrului craiovean, cu acea pasiune lucida care l-a facut indragit si respectat de toti cei care l-au cunoscut. A activat in teatru inca dinainte de directoratul sau plin, din 1962, când a condus interimar timp de o stagiune nationalul craiovean, cu delegatie, fapt repetat si in perioada 1969-1973.


Inca dinainte de 1989, prin stradaniile sale si calitatea excelenta a trupei craiovene, a impus numele teatrului in turnee sustinute in Bulgaria, Iugoslavia, Polonia, Cehoslovacia cu o serie de piese de inalta tinuta artistica („Othello“, „Tartuffe“, „Procesul“ „Horia“, „Hangita“, „Regele Lear“, „Arca Bunei Sperante“, „Doi pe cal, unul pe magar“, „O noapte furtunoasa“ etc.). Aceste spectacole au deschis drumul afirmarii internationale a teatrului craiovean dupa Revolutie. Pentru merite deosebite a fost distins cu ordine si medalii, dintre care titlul de cetatean de onoare al Craiovei a rasplatit o activitate exceptionala de om de cultura.


Prin disparitia sa, marea familie a teatrului craiovean este vaduvita de un spirit ales si un pretios mentor. Toti cei care l-au cunoscut si l-au iubit sunt alaturi de sotie si de fiica sa in aceste grele clipe. A stiut, ca nimeni altul, sa se inconjoare de prieteni statornici; a fost iubit si pretuit de majoritatea colaboratorilor sai; a ajutat si indrumat cu delicatete si eficienta pe toti cei devotati actului teatral.


Dumnezeu sa-l odihneasca!


Artistii si ceilalti membri ai TN „Marin Sorescu“ Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS