6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvacuati din camine pentru dezinsectie

Evacuati din camine pentru dezinsectie

Zeci de studenti ai Universitatii din Craiova au reclamat ieri ca au fost dati afara din caminele in care au fost cazati in perioada verii si ca sunt nevoiti sa doarma sub cerul liber. Unii pentru a-si da restantele, altii pentru a nu-si pierde locul de munca.


Cu frigiderul, televizorul sau calculatorul in spate, aproximativ 200 de studenti cazati timp de trei luni in caminele nr. 2 si nr. 3 din Complexul studentesc „Agronomie“ au fost scosi afara ieri din camerele pe care le-au ocupat in aceasta perioada. Administratia i-a anuntat ca in cele doua camine vor fi efectuate actiuni de dezinsectie, timp de zece zile, astfel ca imobilele trebuie evacuate. Zeci de studenti au ramas insa cu bagajele in fata caminelor, neavând unde sa se cazeze. „Noi lucram in perioada de vara si nu avem pe nimeni in Craiova, nici rude si nici prieteni la care sa stam zilele astea. Suntem de la sute de kilometri distanta, din Buzau, din Teleorman, si nu ne permitem sa facem naveta. Daca-i spunem patronului ca plecam acasa, s-ar putea sa ne trezim fara serviciu. Nu stim ce vom face, probabil o sa dormim pe bancile din parc“, a declarat Maria Popescu, studenta la Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii din Craiova.


„O sa dorm in gara, probabil“


Cei mai nemultumiti s-au declarat insa studentii restantieri. Viorel Pop, din Pitesti, student la Facultatea de Automatica, a declarat ca administratia universitatii ar fi putut gasi o solutie de compromis. „Intelegem ca trebuie sa inchida caminul, dar ar fi putut sa o faca doar pentru doua-trei zile. Anul trecut l-au inchis patru zile, nu zece, ca acum. Nu pot sa ma duc acasa, pentru ca mâine dimineata (azi-dimineata – n.r.) am examen“, a spus Viorel Pop. Aurelian Ciobanu, student in anul III la aceeasi facultate, a declarat ca va ramâne pentru o zi la prieteni. „Nu pot sa stau mai mult, ca nici ei nu ma pot tine atâtea zile. Eu sunt din Braila si nu stiu ce solutie o sa gasesc, ca sa-mi pot da restantele. O sa dorm in gara, probabil“, a spus Ciobanu. „Timp de sase zile vom sta afara, pentru ca nu au gasit nici o solutie pentru noi. Au spus ca avem la dispozitie, initial, caminele 2 si 3; ne-au luat apoi din caminul 3 si ne-au mutat in 2, ca sa faca dezinsectie in celalalt, iar acum ne-au dat afara. Nu avem restante, lucram in timpul vacantei de vara, sa strângem si noi un ban. Daca ne mutau la loc, in caminul 3, era foarte bine“, a declarat Simona Graure, studenta in anul III, la Facultatea de Stiinte Economice.


„I-am anuntat de când s-au cazat despre dezinsectie!“


Prorectorul Universitatii din Craiova, profesor universitar Lucian Buse, spune ca studentii nu aveau motive sa protesteze ieri. „Au stiut de la bun inceput ca nu vor mai sta in caminele respective, dupa 20 septembrie, pentru ca se face igienizarea. I-am anuntat de când s-au cazat despre dezinsectie si nu inteleg de ce sunt acum nemultumiti. Caminele respective sunt stabilite special, pentru tranzit, in perioada de vara. Noi vom incepe cazarea studentilor incepând cu 26 septembrie. Avem la dispozitie 3.200 de locuri in cele noua camine pe care le vom deschide pe 1 octombrie. Mai avem si caminele 6 si 7, care nu vor fi inca deschise, fiind scoase din circuit in aceasta perioada, pentru reabilitare totala“, a declarat Lucian Buse. La 1 octombrie, doua camine studentesti din Craiova vor ramâne in continuare inchise.


Caminele nr. 6 si nr. 7 din Complexul studentesc TCM trec printr-un proces de reabilitare totala, in care se investesc peste 45 de miliarde de lei. Caminul nr. 7 este vechi de cinci decenii si necesita o reabilitare integrala, la finalizarea lucrarilor urmând sa devina cel mai modern centru de cazare pentru studentii craioveni. Potrivit reprezentantilor Universitatii din Craiova, termenul de finalizare a lucrarilor este 31 decembrie 2006.


Se stabileste costul cazarii


Capacitatea totala de cazare la Universitatea din Craiova a fost de 3.800 de locuri, in luna martie a anului universitar 2005 – 2006 gradul de ocupare fiind de 80%. Conducerea universitatii urma sa stabileasca aseara cuantumul cazarii intr-o camera de camin din campusurile studentesti din Craiova, in anul universitar 2006-2007. Anul trecut, costul lunar al cazarii a fost de 850.000 de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS