21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoul Cod Rutier mai asteapta

Noul Cod Rutier mai asteapta

Conducatorii auto mai au la dispozitie doua luni pentru a se familiariza cu noul Cod Rutier, pentru ca Ministerul Administratiei si Internelor a decis sa propuna guvernului amânarea intrarii in vigoare a acestuia.


Desi trebuia sa intre in vigoare mâine, noul Cod Rutier va fi amânat pâna pe 1 decembrie pentru a fi imbunatatit cu noi reglementari. Intrarea in vigoare a noii legi a circulatiei pe drumurile publice statea oricum sub semnul intrebarii, pentru ca executivul adoptase Regulamentul de aplicare a noului cod, pe care l-a trimis inapoi la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), din cauza obiectiilor pe care le-ar fi formulat Consiliul Economic si Social. Motivul amânarii intrarii in vigoare a noii legislatii este adaugarea unei reglementari, astfel incât soferii implicati in accidente usoare sa nu mai fie obligati sa treaca pe la politie pentru constatare si eliberarea procesului-verbal. Noua reglementare prevede ca soferii care si-au lovit usor masinile sa-si poata rezolva problemele legate de reparatia vehiculelor direct prin firmele de asigurari. De asemenea, amânarea termenului de intrare in vigoare va face posibila medierea modificarilor aduse de noul Cod Rutier. Pe lânga acestea, amânarea intrarii in vigoare a noului Cod Rutier poate reprezenta un motiv de satisfactie pentru cei obisnuiti sa incalce regulile de circulatie contra unor amenzi.


Constatare amiabila


Constatarea amiabila, noua reglementare care va fi cuprinsa in Codul Rutier, prevede ca soferii nu vor mai fi obligati sa stea la cozile interminabile de la politie pentru a obtine procesul-verbal de constatare. Aceasta reglementare este valabila numai in cazul accidentelor care nu s-au soldat cu victime, adica pentru tamponari, si numai atunci când soferii implicati s-au inteles in privinta conditiilor si responsabilitatii producerii accidentului. Conducatorii auto se vor prezenta direct la societatea care a incheiat asigurarea, fara sa mai fie nevoie de constatarea politistilor. Numai soferii care nu se inteleg in privinta vinei vor putea apela la ajutorul politistilor de la rutiera pentru lamurirea situatiei. Pâna pe 1 decembrie va trebui sa se stabileasca si regulamentul de aplicare al acestei prevederi, pentru ca politistii spun ca nu se poate face totul fara ei, chiar daca a fost o simpla tamponare. „Aceasta modificare este un lucru bun si pentru noi si inseamna o aliniere la normele din tarile occidentale. Mai ramân de stabilit multe aspecte importante, pentru ca, de exemplu, daca doi soferi se tamponeaza pentru ca unul nu a acordat prioritate, noi trebuie sa-i suspendam permisul, deci trebuie sa treaca si pe la noi“, a declarat inspectorul principal Emil Zuican, seful Biroului pentru Siguranta Circulatiei Urbane Craiova, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII