24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilierii forteaza poarta regiilor

Consilierii forteaza poarta regiilor

Partidele reprezentate in consiliul municipal ticluiesc o manevra politico-administrativa prin care sa dribleze piedicile incompatibilitatii si
sa-si impuna câtiva oameni, membri deja in legislativul Baniei, si in Consiliile de Administratie ale regiilor autonome.


Alesii pe lista ai Craiovei incearca sa fenteze Legea transparentei in exercitarea functiilor de demnitate publica, pregatind o revenire in forta a consilierilor locali in Consiliile de Administratie ale regiilor autonome. Conform noilor criterii dupa care se cerne componenta consiliilor de administratie ale regiilor, partidele reprezentate in Consiliul Municipal Craiova nu prea mai au pe cine sa propuna, intrucât specialistii in domeniile de activitate ale respectivelor unitati sunt exilati prin esaloanele doi-trei ale formatiunilor politice, iar juristii si economistii au fost deja scosi in fata pe listele electorale din 2004 si fac parte acum din consiliul local. Pentru a-si asigura totusi controlul asupra unitatilor din subordinea municipalitatii, consilierii locali i-au propus primarului Antonie Solomon si o varianta prin care membrii conducerilor de la cele patru regii ale Craiovei sa fie desemnati chiar dintre ei. Primarul a recunoscut ieri ca a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor un punct de vedere asupra posibilitatii mentionate.


„Ca sa alcatuim Consiliile de Administratie trebuie sa mai primim avizul Ministerului Transporturilor, dar si un raspuns de la Ministerul Administratiei si Internelor, referitor la alegerea consilierilor locali in Consiliile de Administratie ale regiilor. Consilierii locali propun si voteaza Consiliile de Administratie, iar daca dumnealor doresc confirmari sau aprecieri de la ministere, n-am nimic impotriva“, a declarat Antonie Solomon. Legea nr. 161/2003 prevede insa fara echivoc la articolul 88 ca „functia de consilier local este incompatibila cu (…) functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al Consiliului de Administratie sau cenzor la regiile autonome si societatile comerciale de interes local infiintate sau aflate sub autoritatea consiliului local (…)“. Prin urmare, o eventuala nerespectare a acestui text de lege, indiferent de avizele obtinute de la MAI, ramâne o incalcare a legii.


„Am inteles ca modificarile aduse Legii administratiei publice locale ar face trimiteri si la prezenta consilierilor locali in structurile de conducere, dar nu stiu exact“, a spus consilierul Emilian Stefârta. Colegul sau, Constantin Stamatoiu, este de parere ca validarea unor consilieri locali in CA-uri ar fi o incalcare flagranta a legii: „Nu am auzit sa se modifice Legea nr. 161 (privind transparenta in exercitarea functiilor de demnitate publica – n.r.) si, normal, noi nu putem face decât ceea ce actele normative ne impun limpede. Altfel, inseamna ca incalcam flagrant legea si noi, si MAI, daca ne da avizul“.


Ilegalitati pe toata linia


Avizele invocate de primarul Solomon ar trebui primite in aceste zile, intrucât pâna la sedinta ordinara a consiliului local, in care vor fi supuse la vot componentele Consiliilor de Administratie mai e putin timp. Pe 28 septembrie, ziua intrunirii consiliului local, se vor fi scurs insa exact doua luni si trei saptamâni de la intrarea in vigoare a Legii nr. 276, care stipuleaza eliminarea neprofesionistilor din actualele Consilii de Administratie. Membrii acestor organisme incaseaza banii de sedinta in continuare, desi, potrivit legii, nu mai au calitate, ei putând fi revocati de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 276 si inlocuiti nominal. Insa, teoria nu bate cu practica, fiindca oamenii fideli partidelor nu au pregatire de specialitate in activitatea regiilor. „Nu mai putem pune in CA-uri membri care nu au habar, acest lucru e clar. De aceea PD nici nu si-a finalizat propunerile“, a spus presedintele interimar al PD Craiova, Constantin Popeci. Consilierul Emilian Stefârta, PNL, considera ca, intr-adevar, niste propuneri ar fi trebuit sa existe la aceasta ora, insa intocmirea lor este conditionata tot de lipsa profesionistilor: „Nu mai e asa de simplu, unii chiar trebuie sa-si miste fundul din CA-uri, ca n-au nici o treaba“.


Dublul mandat, zece milioane


Un consilier local care s-ar numara si printre membrii Consiliilor de Administratie ale regiilor ar câstiga lunar peste patru milioane de lei – indemnizatia de consilier municipal – plus peste sase milioane de lei – indemnizatia de consilier la regie, adica un total net de peste zece milioane de lei vechi, o suma deloc de lepadat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS