12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScorpionii Rosii, la lupta in Afganistan

Scorpionii Rosii, la lupta in Afganistan

190 de Scorpioni Rosii din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ Craiova vor pleca in Afganistan pentru a intari forta NATO stationata in cea mai fierbinte zona de conflict din lume.


Noul sef al Statului Major General, viceamiralul Gheorghe Marin, a anuntat ieri ca tara noastra va trimite in Afganistan 190 de militari din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din cadrul Brigazii 2 Infanterie „Rovine“ Craiova, cunoscuti sub titulatura de „Scorpionii Rosii“, aflat in rezerva strategica a NATO. Viceamiralul Gheorghe Marin a afirmat ca trimiterea contingentului de Scorpioni se va face in conformitate cu deciziile politice luate pâna in acest moment.


Batalionul de rezerva este un contingent militar pe care orice tara membra a Aliantei il are pregatit pentru cazurile de necesitate. Conform reprezentantilor Brigazii 2 Infanterie „Rovine“ Craiova, Batalionul 26 se afla in rezerva strategica EUFOR, KFOR si ISAF de la inceputul anului, fiind pregatit pentru orice solicitare. „Batalionul 26 Infanterie este in rezerva strategica inca de pe 1 ianuarie 2006 si pâna in acest moment nu s-a primit ordin de dislocare. Daca seful Statului Major a afirmat acest lucru, inseamna ca urmeaza ca ordinul sa soseasca la noi“, a declarat capitan Oliver Anghel, ofiter de relatii publice in cadrul Brigazii 2 Infanterie „Rovine“ Craiova. Batalionul 26 Infanterie a fost infiintat pe 15 septembrie 1994, in Craiova, prin reorganizarea Regimentului 26 Mecanizat „Rovine“ si a indeplinit diverse misiuni in Angola (1996), Albania (1997), Kosovo (2002), Afganistan (2002) si Irak (2004). Militarii batalionului au participat, de asemenea, la exercitii internationale desfasurate in tara si in Grecia, SUA, Bulgaria, Republica Bosnia si Hertegovina si Kosovo.


NATO cere intariri


Anuntul facut de autoritatile militare române, de a trimite trupe in Afganistan, vine intr-un moment in care presedintele Comitetului militar al NATO, generalul Ray Henault, va solicita intariri pentru forta stationata in Afganistan. Decizia a fost luata la intrunirea responsabililor militari ai Aliantei, desfasurata recent la Varsovia. Potrivit generalului Henault, este nevoie de alti 2.000 – 2.500 de militari ai statelor NATO, care ar urma sa fie desfasurati in special in sudul Afganistanului, fieful militiilor talibane. „Afganistanul reprezinta cea mai complexa misiune pe care a intreprins-o NATO pâna acum“. Germania si Turcia au anuntat deja ca nu mai au trupe disponibile, in timp ce Polonia a promis ca va trimite 60 de ofiteri pentru a intari comandamentul fortei internationale. Fortele NATO au lansat in urma cu aproximativ o saptamâna operatiunea „Meduza“, soldata, potrivit oficialilor militari, cu lichidarea a 400 de combatanti islamisti. Scorpionii Rosii din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din Craiova s-au aflat in Afganistan si anul trecut, când au actionat timp de trei luni, in perioada 1 august – 8 noiembrie, in regiunea Kabul, in cadrul Fortei de Asistenta si Securitate Internationala (ISAF), sub comanda NATO, ca Forta de Sprijin Electoral, cu misiunea de a asigura un climat de securitate in perioada alegerilor parlamentare.


Marea Britanie a suferit pierderi importante pe teatrul de operatiuni


Afganistan este un stat mai periculos decât Irak pentru trupele occidentale. In numai opt zile, 22 de militari britanici si-au pierdut viata in teatrul de operatiuni de acolo: 19 au murit intr-un accident aviatic, iar alti trei au fost victimele atacurilor talibane. Este luna cu cele mai grele pierderi pentru armata Marii Britanii, dupa martie 2003, când 27 de soldati ai Royal Army au fost ucisi in Irak. In Afganistan este nevoie de noi unitati de infanterie, pe care insa nici Marea Britanie si nici Canada nu le mai pot furniza. De asemenea, Franta si Spania nu par dispuse sa pluseze cu trupe. Franta a desfasurat deja 1.200 de militari in jurul capitalei Kabul si circa 200 de soldati ai fortelor speciale, iar Spania are si ea 700 de soldati. Trupele Aliantei au intervenit, la inceputul lunii august, in sudul Afganistanului, zona in care actiona, pâna atunci, numai coalitia „Enduring Freedom“, condusa de SUA. Intensificarea insurgentei talibane in aceasta zona i-a determinat pe comandantii militari sa ceara suplimentarea trupelor din Forta Internationala pentru Asistenta si Securitate – ISAF. Operatiunea „Meduza“ a inceput pe 2 septembrie, in districtul Panjwayi, situat la circa 35 de kilometri vest de Kandahar, principalul oras din sudul Afganistanului. Scopul acestei misiuni este de a reprima insurectia talibana din zona muntoasa situata in sudul Afganistanului, pentru a permite intoarcerea persoanelor refugiate. ISAF a inregistrat „pierderi importante“ in timpul organizarii barajelor de artilerie si a bombardamentelor aeriene impotriva rebelilor, care incercau sa contraatace.


Razboi total


Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ a facut parte si din rezerva strategica a misiunii SFOR (de mentinere a pacii in Bosnia), dar spre deosebire de aceasta, data fiind situatia din zona, misiunea din Afganistan va insemna un razboi adevarat.


Atentat in Kandahar


Mai multi civili si patru soldati ai Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate, din Afganistan, au fost ucisi ieri intr-un atentat care a avut loc in provincia Kandahar. Un kamikaze si-a detonat explozibilul in mijlocul unei multimi adunate in jurul militarilor straini care distribuiau articole de papetarie copiilor in districtul Panjwayi, din provincia Kandahar. Un oficial NATO a declarat ca exista pierderi multiple in rândul soldatilor, in timp ce mai multi martori au anuntat ca au fost raniti 24 de copii, dintre care patru se afla acum in stare critica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS