5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrezervativul - un accesoriu

Prezervativul – un accesoriu

Indiferent daca au o relatie cazuala sau sunt implicati intr-o relatie stabila, tinerii, mai ales cei americani, nu se prea dau in vânt dupa prezervativ si, potrivit unui studiu realizat de specialistii de la Brown Medical School din Providence, numarul relatiilor sexuale neprotejate este in continua crestere.


Din Marea Britanie insa vine studiul Unitatii stiintifice pentru reproducere umana din cadrul Medical Research Council, care le recomanda doamnelor sa insiste pe lânga partener sa foloseasca prezervativul. Chiar daca este stabil. Din câte se pare, nu virsul HIV este cel mai mare pericol in cazul unui raport neprotejat, ci mai mult cancerul la colul unterin, unul dintre cele mai dificile de diagnosticat, insa foarte raspândit intre femei. Cercetatorii britanici au descoperit ca unele substante chimice, asa numita prostaglandina, continuta de spermatozoizi, ar accelera procesul de formare al acestui tip de cancer. Dr Henry Jabbour, care a coordonat sudiul, a tinut sa precizeze: „Femeile active sexual ar trebui sa isi incurajeze partenerul sa foloseasca un prezervativ pentru a preveni o expunere indelungata la prostaglandina, care, mai ales in cazurile de cancer latent in zona genitala feminina, ar putea inrautati situatia“. Asadar unda verde la sex, insa protejat.


Vara – sezonul prezervativelor


In aceste conditii, nu ar trebui sa ne miram daca vom asista la o crestere consistenta a vânzarilor de prezervative. In general, in cazul acestui accesoriu, graficul de vânzari cunoaste o desfasurare cel putin curioasa. Potrivit datelor producatorilor, in timpul verii vânzarile de prezervative cresc cu pâna la 15 la suta, mai ales intre lunile iunie si august si cu zece la suta iarna, intre noiembrie si decembrie. Si asta nu pentru ca in aceasta perioada viata sexuala ar fi activa, ci pentru ca este la moda asa numitul „efect de aprovizionare“. Cei care merg in vacanta prefera sa aiba in bagaj prezervative, pentru a nu-si cheltui banii la fata locului.


Fiecare tara cu… dimensiunile ei


Insa când vine vorba de prezervative, cele mai simpatice amanunte se refera la dimensiunile in diferitele tari din lume. Prezervativele sunt foarte elastice, adaptându-se asadar la diferite dimensiuni ale utilizatorilor. Insa firmele producatoare au scos la vânzare diferite marimi, adaptate la diferitele populatii de pe glob. De exemplu, in tarile asiatice avem de-a face cu un record de prezervative de mici dimensiuni. Lungimea lor nominala, altfel spus in starea naturala, este cu 3 mm mai mica decât dimensiunea stadard realizata pentru alte tari. Pe piata europeana in schimb, gasim cu usurinta doua marimi distribuite in farmacii si supermarketuri: normal si large, in timp ce extra large o putem gasi doar in magazinele de profil. Lungimea lor medie este de 185 milimetri. Si in privinta grosimii, dimensiunile variaza. Se porneste de la un minimum de 0,020 mm pentru cele de tipul ultrathin (ultrasubtire – n.r.), si pâna la 0,095 mm pentru ultrastrong (ultraputernic – n.r.).


Culori si arome pentru toate gusturile


Culorile variaza si ele in functie de preferintele fiecaruia. De obicei, prezervativele colorate sunt si aromate, de exemplu verde cu aroma de menta, rosu cu gust de cirese sau capsuni, si asa mai departe. Firmele producatoare se intrec in lansarea pe piata a prezervativelor cu cele mai variate gusturi, chiar si cu arome de bauturi, de genul „cuba libre“ sau „tequila sunrise“. Populare printre utilizatori sunt si prezervativele fosforescente, in nuante de galben si verde.


In ceea ce priveste forma, si aici imaginatia producatorilor a depasit orice limita. Astfel, pe piata exista fel de fel de prezervative cilindrice sau anatomice (ideale pentru circumcisi), cu escrescente sau nervuri (pentru o mai mare stimulare a femeii), dar si cu forma de animale, plante sau chiar arme. Pentru nonconformisti, producatorii au lansat prezervativele care suna sau se lumineaza, insa trebuie mentionat ca ele nu garanteaza acelasi nivel de siguranta ca „semenii“ lor. Si in fine, sa trecem un pic in revista numele sub care este cunoscut prezervativul in diferite coturi ale lumii.


De exemplu, in Australia este „love glove“(„manusa dragostei“), in timp ce in Brazilia se vorbeste despre „camisinha“ („camasuta“). Chinezii ii spun „bao shein tao“(„invelis de siguranta“), iar coreeni „woosan“ („umbrela“). In Irlanda, prezervativul are un nume in adevaratul sens al cuvântului, si anume „Johnny“ in timp ce americanii il „alinta“ cu apelativul „Jimmy’s hat“ („palaria lui Jimmy“).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS