13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRaspundem cititorilor

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Stagiul de cotizare v-a fost luat in calcul la stabilirea pensiei


„Pe 1 aprilie 2004 m-am pensionat. Ulterior am mai lucrat, dupa care am solicitat adaugarea stagiului de cotizare in calitate de consilier al Consiliului Local de pe lânga Primaria Salcuta din 1996. As vrea sa aflu daca acele câstiguri financiare pe care le-am capatat in calitate de consilier pentru care se opresc asigurari sociale intra in calculul veniturilor financiare pentru stabilirea punctului de pensie?“, intreaba domnul Stefan Lalescu, din comuna doljeana Salcuta.


GdS: „Pe 12 septembrie 2006, domnul Stefan Lalescu s-a prezentat la ghiseul Casei Judetene de Pensii Dolj, ocazie cu care i s-au oferit relatii cu privire la perioada in care si-a desfasurat activitatea ca profesor si in acelasi timp si consilier. Adaugirea ca vechime se face in baza declaratiilor nominale depuse lunar la institutia noastra, iar din adeverinta cu stagiul de cotizare a domnului Lalescu a rezultat ca figureaza cu contributie pentru ambele activitati desfasurate, care i-au fost luate in calcul la pensie“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a Casei Judetene de Pensii Dolj. (A.C.D.)


Prezentati adeverinte salariale


„Am trimis la Casa de Pensii Dolj sporurile de vechime si anii de vechime munciti la CAP. In decembrie am primit pensia normala de 3.910.000 de lei si o diferenta de 940.000 de lei. Din ianuarie 2006, primesc aceeasi pensie, fara majorarea de rigoare. As dori sa aflu de ce am primit doar acea suma ca diferente, iar apoi nu am mai luat un leu in plus“, a mentionat domnul Stefan Paraschiv, din satul Câmpeni, comuna Pielesti, Dolj.


GdS: Conform celor mentionate de reprezentantii Casei Judetene de Pensii Dolj, dosarul dumneavoastra a intrat in procesul de recalculare a pensiilor conform OUG nr. 4/2005, iar in urma recalcularii punctajul rezultat este mai mic decât cel anterior. Din acest motiv, pensia dumneavoastra a ramas la aceeasi valoare. „Pe perioadele 1 ianuarie 1966 – 18 octombrie 1968, 13 februarie 1970 – 20 iulie 1970, deoarece in actele existente in dosar nu ati avut salariul de incadrare, la recalcularea pensiei a fost utilizat salariul minim pe economie. Pentru acele perioade este necesar sa prezentati adeverinta cu salariul de incadrare in vederea rerecalcularii pensiei“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al Casei Judetene de Pensii Dolj. (A.C.D.)


Din pacate, doleantele dumneavoastra nu pot fi solutionate


Alexandru Dascalu, din comuna Motatei, a mentionat in scrisoarea trimisa redactiei Gazeta de Sud o serie de probleme si necazuri pe care le-a intâmpinat de-a lungul vietii atât la locul unde si-a desfasurat activitatea, cât si in familie.


GdS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Casa de Pensii. Sporul de vechime se acorda potrivit contractelor de munca sau a legilor in vigoare, dar nu vi se poate acorda un plus de spor de vechime. In ceea ce priveste a doua intrebare, va sfatuim sa consultati un avocat. (A.C.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS