10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa Plosca, scoala a inceput la gradinita

La Plosca, scoala a inceput la gradinita

Noua micuti ar fi trebuit sa treaca pragul ieri, in clasa I, la Scoala din satul doljean Plosca, din comuna Bistret. Cum lucrarile de reabilitare nu au fost finalizate la timp, micutii impreuna cu colegii lor mai mari au pasit in gradinita din localitate, in incinta careia vor urma cursurile timp de câteva saptamâni…


Desi cu numai o saptamâna in urma, când lucrarile de reconstructie si reamenajare la Scoala din satul Plosca, unitate de invatamânt grav afectata de inundatii, erau in plina desfasurare, atât constructorii, cât si profesorii supraveghetori erau optimisti, sustinând ca unitatea isi va deschide portile la timp. 15 septembrie a sosit si, asa cum era de asteptat, singura solutie pentru deschiderea cursurilor in aceasta scoala ar fi fost ca elevii si profesorii sa faca orele printre gramezile de moloz, schele sau sobe cazute.


Copiii sinistrati, adapostiti din mila pe la rude


Prima zi de scoala pentru noua micuti, emotiile primului strigat de catalog nu au fost deloc asa cum isi imaginau multi dintre prichindeii din satul Plosca. In „ziua cea mare“, micutii au mers in acelasi loc familiar lor in ultimii ani, gradinita, unde doua clase au fost amenajate special ca pentru proaspetii elevi. Incurajati insa de cei 58 de colegi mai mari, prima zi de scoala a trecut, la fel de trista ca si oamenii si locurile, in urma inundatiilor care i-au lasat pe multi dintre ei saraci lipiti. Majoritatea copiilor sunt modesti, au suferit alaturi de familiile si vecinii lor, au ramas doar cu un rând de hainute si cu plasa de ajutoare primita de la oameni cu suflet. Desi au fost nevoiti sa treaca prin clipe de groaza, rezultatele elevilor, din acest sat, la Testele Nationale au fost extrem de bune.


Multi dintre elevii acestei scoli locuiesc cu parintii pe la vecini sau rude sau in conditii inimaginabile, prin grajduri sau improvizatii de locuinte. „Ana si Maria Dumitru sunt doua eleve inteligente, ambitioase, cu rezultate foarte bune la invatatura. Imediat dupa Paste, casa le-a cazut. Acum stau impreuna cu parintii pe la niste rude“, a spus Radu Stefan, profesor de matematica din Scoala cu clasele I-VIII din satul Plosca.


Din cauza numarului mic de scolari la clasele primare, elevii de a II-a, a III-a si a IV-a vor invata impreuna, la simultan, coordonati si educati de aceeasi invatatoare.


Reconstructie de 3,8 miliarde de lei


Pentru reconstructia Scolii din satul Plosca au fost directionate 3,8 miliarde de lei. Pâna in prezent au fost montate ferestre din termopan, parchet laminat in unele sali, urmând ca pe holuri sa fie pusa gresie, sa fie schimbate usile, sobele, sa se refaca acoperisul si magazia pentru depozitarea lemnelor. Fiecare clasa va avea mobilier nou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS