9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInmormântari de rang european

Inmormântari de rang european

Ridicarea standardelor de viata, dar si apropiata aderare a României la Uniunea Europeana obliga prestatorii de servicii funerare sa ridice stacheta. 


Potrivit cerintelor elaborate de Asociatia de Standardizare din România, din 2007, firmele de pompe funebre va trebui sa dezvolte o relatie strânsa cu clientii. Angajatii acestor servicii va trebui insa sa indeplineasca anumite conditii, extrem de importante: sa dea dovada de onestitate, loialitate si respect fata de client. UE solicita anumite standarde, stagii de formare si scolire a angajatilor. Firmele de pompe funebre va trebui sa dezvolte o relatie strânsa cu clientii. Personalul unor astfel de societati va trebui sa dea dovada de onestitate, integritate, sa respecte confidentialitatea. Angajata a „societatilor de pompe funebre“ nu va putea fi orice persoana, ci una scolita in domeniu, care va urma un stagiu de formare pentru a sti cum trebuie sa vorbeasca si sa colaboreze cu familia defunctului, sa aiba abilitati de psiholog. Pâna si groparii trebuie atent alesi, nu orice om lipsit de experienta putând face aceasta meserie. Ca la orice serviciu care se respecta, tinuta angajatului conteaza, de aceea aceste persoane trebuie sa fie apte psihic si fizic, manierate, imbracate corespunzator pentru un astfel de eveniment nefericit.


„Unii isi aduc mortii cu dricul la cimitir, altii cu masina personala“


Daca la standarde incercam sa ne apropiem de Uniunea Europeana, probleme avem cu capacitatea cimitirelor. „La Sineasca nu mai exista de mult timp locuri de veci. Ca administrator al cimitirului, am observat ca oamenii, in functie de posibilitati, apeleaza la firme specializate de servicii funerare, iar altii se ocupa in particular de tot ce tine de inmormântare. Unii isi aduc mortii cu dricul la cimitir, altii cu masina personala sau cu camioane inchiriate cu ora… Indiferent de cât de bogat sau sarac este un om, toti respecta insa traditiile locului sau convingerile religioase“, a mentionat Marius Stirban, administratorul cimitirului Sineasca. Stirban considera ca cei patru gropari, angajati ai cimitirului, nu au nevoie de nici o scoala, având experienta celor peste 20 de ani de meserie. O data cu intrarea tarii noastre in UE, dricurile va trebui sa fie periodic verificate si foarte curate.


„Ca sa dai cu târnacopul, nu-ti trebuie prea multa scoala“


Probleme cu integrarea ar putea avea si femeile care se ocupa de ingrijirea mormintelor din cimitir. „Tamâitoarele“ sunt femei simple, imbracate in negru, care poarta chiar ecusoane pe care si-au trecut numele si ocupatia. Cât despre gropari, administratorul cimitirului Sineasca spune ca acestia se vor adapta din mers conditiilor europene. „Ca sa dai cu târnacopul, sa faci gropi nu-ti trebuie prea multa scoala. Cei patru gropari sunt angajatii nostri, sunt oameni cu experienta, care au facut zeci sau chiar sute de gropi pâna acum: simple, boltite, asa cum vrea clientul… Ca in orice cimitir, si la Sineasca sunt tamâitoare, la care apeleaza rudele defunctului, din lipsa timpului. Acestea, in fiecare dimineata, la ora 6.00, 7.00, vin si tamâie mormântul timp de mai multe saptamâni, asa cum cere obiceiul si traditia. Tamâitoarele nu sunt angajatele noastre, dar le mai folosim din când in când la munca prin cimitir, pentru ca de fapt aici isi câstiga existenta. De regula, acestea sunt cooptate de familii indoliate, care nu dispun de timpul necesar pentru a veni sa tamâieze zilnic mormântul“, a adaugat administratorul cimitirului Sineasca.


Ultimul drum


Imediat dupa decesul unei persoane, este nevoie de la medicul de familie de adeverinta de deces. Apoi, de la Serviciul de Stare Civila se obtine certificatul de deces si adeverinta de inhumare. Cu aceste documente trebuie mers la Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova pentru a plati inhumarea, pret diferentiat in functie de lucrarea care va fi facuta, dar si de „amplasamentul“ gropii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU