22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascalii doljeni i-au boicotat pe sindicalisti

Dascalii doljeni i-au boicotat pe sindicalisti

In loc sa refuze participarea la festivitatea de deschidere a anului de invatamânt, asa cum se stabilise de comun acord cu sindicatele, dascalii si-au facut datoria si au fost alaturi de elevi la inceperea noului an scolar. 


Peste 150.000 de elevi si prescolari din judetul Dolj au pasit pragul unitatilor de invatamânt in prima zi de scoala. Profesori, elevi si parinti au asteptat cu emotie inceperea anului scolar. La unele unitati de invatamânt cadrele didactice s-au prezentat la lucru cu banderole albe sau ecusoane in piept in semn de protest fata de refuzul guvernului de a le acorda maririle salariale solicitate.


In timp ce dascalii isi intâmpinau elevii, peste 200 de cadre didactice, membre ale sindicatelor din invatamântul preuniversitar doljean afiliate la federatiile nationale, au participat ieri la un miting de protest in Piata Victoriei din Capitala, pentru a-si cere drepturile. Protestatarii au plecat la Bucuresti inca de la ora 5.00, cu zece autocare. La plecare, sindicalistii au „prezis“ ca prima zi de scoala va fi un adevarat haos din cauza „dascalimii“ impartite: unii care vor greva si altii care nu agreeaza aceasta idee. „Ziua de astazi va fi un esec total. Am primit semnale ca vor fi unitati scolare care, la insistentele patronatului, vor face deschiderea oficiala, insa majoritatea colegilor nostri au semnat referendumul de proteste si nu vor participa la aceste activitati“, a declarat Constantin Lungulescu, vicepresedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj.


Prima zi de scoala, un moment memorabil


Prima zi de scoala. Un moment unic pentru copiii care intra pentru prima oara intr-o sala de clasa. Imbracati in uniforme noi, târând dupa ei câte un imens buchet de flori si un ghiozdan la fel de voluminos, cei mici privesc nedumeriti, dar in acelasi timp curiosi, clasa in care vor invata timp de un an. Pe banci ii asteapta aranjate frumos cartile (Abecedarul, Aritmetica) si caietele speciale. Lânga ele, invatatoarea a asezat cu grija o floare. Sau o bomboana, ca sa le fie copiilor mai draga cartea.


Cine ar putea sa priveze un copil de asa ceva? „Numai niste dementi ar fi putut sa boicoteze prima zi de scoala!“, s-a exprimat directorul Scolii nr. 14 „Ion Tuculescu“ din Craiova. Si avea dreptate. La scoala pe care o conduce, comitetul profesoral a hotarât ca, indiferent de decizia luata de sindicatele din invatamânt, nimeni nu avea dreptul sa stirbeasca bucuria copiilor de clasa I.


Copiii s-au dus la scoala


Pâna in ultima zi de vacanta se credea ca festivitatea de deschidere a anului scolar va fi compromisa. Sindicatele din invatamânt care doresc sa obtina o salarizare mai buna au amenintat ca vor boicota prima zi, indemnând cadrele didactice sa lipseasca de la festivitati.


Atmosfera de incertitudine s-a pastrat pâna ieri-dimineata. Desi nu stiau la ce sa se astepte, parintii s-au incumetat totusi sa-si ia copiii de mâna si sa mearga cu ei la scoala. „Am venit sa vedem ce se intâmpla. Nu stiam daca va incepe scoala astazi, dar am riscat. Am mari emotii, pentru ca fetita cea mica este in clasa I si este un moment important pentru toata familia, chiar daca am mai trecut o data prin asta“, a spus Letitia Mirescu. „Nu ne-a anuntat nimeni nimic. Noi stim de la televizor ca scoala incepe astazi“, a spus Nicolita Hotoiu, bunica unei fetite din clasa a V-a.


Inceperea scolii, o realitate trista pentru unii


In ciuda asteptarilor, dascalii nu au lipsit de la festivitatea deschiderii anului scolar. La Scoala nr. 2 „Traian“, clasele erau pregatite sa-i primeasca pe elevi. In timp ce copiii asteptau in curte inceperea festivitatilor, directorul a mai dat un tur prin salile de clasa ca sa vada daca totul este pregatit. „Realitatea trista (pentru unii) este ca incepe scoala. Noi nu putem sa ne batem joc de copii. Toti profesorii vor fi prezenti, cu exceptia celor trei sau patru membri de sindicat ce fac parte din delegatia care va protesta la Bucuresti“, a spus Dumitru Cotoi, directorul Scolii nr. 2 „Traian“.


Nici cadrele didactice de la celelalte unitati de invatamânt din Craiova nu au lipsit ieri de la festivitati, practic in ziua de greva neexistând cazuri de boicotare a procesului de invatamânt. La Scoala nr. 32 „Alexandru Macedonski“, profesorii au purtat ecusoane in semn de protest, insa nu au lipsit de la momentul festiv. Aici insa, evenimentul de deschidere a fost umbrit de schelele aflate in imediata vecinatate a locului de desfasurare a festivitatilor. Unitatea de invatamânt incearca de trei ani sa ridice o sala de sport la standarde europene, cu toate utilitatile necesare, sala care ar fi trebuit sa fie data in folosinta la 15 septembrie. Executantul lucrarii nu a reusit pâna acum sa construiasca decât doua vestiare. De luni, copiii vor face orele de sport printre pilonii de rezistenta ai viitoarei sali de sport.


„Va astept cu drag!“


Diana Busoi, inspector scolar general al ISJ Dolj, a fost prezenta la deschiderea festiva de la Liceul Teoretic „Traian Vuia“ din Craiova. La eveniment au participat foarte multi elevi, in ciuda zvonurilor ca prima zi de scoala nu va mai avea loc. Festivitatea a fost scurta, iar elevii, insotiti de diriginti, au intrat in clase pentru a-si ridica manualele, dupa care au plecat acasa.


La Grupul Scolar „Anghel Saligny“, dascalii au avut program normal de lucru. Chiar daca elevii au plecat acasa dupa deschiderea oficiala, profesorii au ramas sa continue pregatirile pentru inceperea propriu-zisa a orelor, care va avea loc luni. La Colegiul National „Elena Cuza“ si Colegiul National „Carol I“, festivitatea a avut parca mai multa culoare, posibil si din cauza elevilor mai mari care au tinut sa-si etaleze inca din prima zi tinutele trendy alese special pentru aceasta ocazie. Bascheti cu modele florale, impodobiti cu sireturi lungi si zorzoane, blugi jerpeliti, cu talie joasa, asortati cu bluze cu sclipici si parul vâlvoi, dat cu gel sau vopsit, se puteau zari peste tot. Doar o data pe an incepe scoala! Printre bluzele si fustitele asortate de la „Carol I“ se putea vedea si o pancarta pe care o invatatoare scrisese un mesaj de bun venit pentru elevii ei: „Va astept cu drag!“.


10.000 de profesori au protestat in Bucuresti


In timp ce in intreaga tara se facea deschiderea festiva a anului scolar, peste 10.000 de cadre didactice au participat la mitingul de protest din Capitala. Protestatarilor li s-au alaturat pe traseu, in semn de solidaritate, si elevi de la scoli din Bucuresti.


Aflând ca in lipsa lor dascalii au „uitat“ sa boicoteze inceperea cursurilor, sindicalistii doljeni participanti la protest s-au suparat foarte tare pe directorii de scoli, considerând ca acestia poarta intreaga responsabilitate pentru cele intâmplate. „In conditiile in care managerii unitatilor de invatamânt au acceptat sa desfasoare activitati de deschidere a anului scolar, nu mai sunt considerati colegii nostri de breasla“, a precizat vicepresedintele SIP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU