12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMansardarea blocurilor ascunde saracia craiovenilor

Mansardarea blocurilor ascunde saracia craiovenilor

Usa de aluminiu la intrarea in bloc, interfon, instalatii noi si moderne, subsoluri fara apa si sobolani si chiar termoizolatie – toate acestea numai pentru locatarii care opteaza pentru mansardarea blocurilor. In spatele unei asemenea oferte tentante se ascunde insa o afacere de succes a firmelor care vor construi noi locuinte pe blocurile cu patru – cinci etaje ale Craiovei.


In timp ce guvernul solicita autoritatilor judetene identificarea si expertizarea cladirilor cu risc ridicat de prabusire in caz de cutremur, mansardarea blocurilor subrezite ale Craiovei incepe sa câstige din ce in ce mai multi adepti. Cu toate ca zeci de blocuri pot sa cada in orice moment din cauza umezelii din subsoluri si a modificarilor „dupa ureche“ facute de proprietari in apartamente, mansardarea pare solutia ideala pentru rezolvarea problemei sociale cu care se confrunta cetatenii Craiovei. „In blocurile la care se face mansardare locuiesc in general cetateni saraci, cu datorii la intretinere, care nu au bani pentru refacerea hidroizolatiei si cedeaza dreptul de proprietate asupra terasei unei firme care construieste deasupra locuinte si repara instalatiile, scoate apa din subsol, pune usa de aluminiu la scara si interfon. In alte orase, locatarii negociaza ca in schimbul terasei, investitorul sa faca si termoizolatia blocurilor, deoarece, daca stii sa negociezi, poti obtine multe de la firmele care doresc terasele“, a explicat arhitectul Emilian Stefârta, consilier local, membru al Comisiei Tehnice a Consiliului Local Craiova.


Patru blocuri cu caciulite


Parerea pro mansardare a lui Stefârta are la baza faptul ca arhitectul este un „deschizator de drumuri“ in acest domeniu, acesta proiectând pâna acum doua mansarde, din cele patru care exista in Craiova. „Sunt blocuri care suporta si blocuri care nu suporta mansardarea, dar asta numai un inginer constructor o poate stabili. De exemplu, cele din cartierele Valea Rosie sau Craiovita care au fost afectate de cutremur sau blocurile din caramida nu pot suporta mansardarea, dar aproximativ 60-80% dintre blocuri pot suporta adaugarea unui etaj“, a precizat Stefârta. Si Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj, se declara un sustinator al mansardarii blocurilor, dar numai dupa expertizarea si analizarea in detaliu a structurii fiecarui bloc. „Pentru a face mansardarea trebuie analizat si expertizat fiecare bloc. Sunt pentru a se utiliza acest spatiu si a se construi aici locuinte pentru ca este pacat sa nu profitam de dotarile blocurilor care fac posibila mansardarea, dar asta numai daca expertiza tehnica nu identifica probleme in structura de rezistenta sau in fundatie“, a spus Cernatescu.


„Toate blocurile au probleme la structura de rezistenta“


Sunt si voci care considera ca nu se poate vorbi de mansardare atunci când blocurile au probleme la structura de rezistenta. „Absolut toate blocurile au probleme la structura de rezistenta. Anii de exploatare proasta si modificarile facute in apartamente au dus la distrugerea structurii de rezistenta si a fundatiei si trebuie facute urgent interventii pentru ca in caz de cutremur nu o sa mai avem ce salva. In prezent nu putem lua in calcul mansardarea lor, ci expertizarea si consolidarea“, a declarat arhitectul Marcel Popescu, presedintele Ordinului Arhitectilor Români – filiala Oltenia. Daca structura de rezistenta a unui bloc poate suporta sau nu mansardarea, aceasta numai o expertiza tehnica o poate stabili, iar daca rezultatul expertizei este favorabil, firma care vrea sa construiasca trebuie sa-i convinga pe locatari sa-i cedeze drepturile asupra terasei.


Dumitru Vintilescu, administratorul Asociatiei de Proprietari 1P din cartierul George Enescu, considera ca locatarii renunta la drepturile asupra teraselor pentru ca sunt fortati de imprejurari. „Pentru ca oamenii nu au bani, sunt fortati de imprejurari sa accepte mansardarea si o data cu aceasta si rezolvarea problemelor din bloc care au costuri prea mari pentru ei. Totul depinde de vointa oamenilor“, a spus Vintilescu.


Craiova, mansardata in doi-trei ani


Si cum vointa oamenilor poate fi usor cumparata, singura autoritate care poate hotari mansardarea blocurilor a caror structura de rezistenta suporta inca un etaj este Primaria Craiova. Deocamdata, aceasta inca studiaza problema mansardarii. „Comitetul tehnic va analiza necesitatea si utilitatea mansardarii blocurilor si in functie de decizia acestuia vom lua in calcul acest aspect“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Si daca totul merge bine, in doi-trei ani majoritatea blocurilor din Craiova vor fi protejate de caciulite, in caz contrar vor mai trece cinci decenii pâna când craiovenii vor avea vecini chiar si la etajul cinci. „Dupa ce va trece masa critica, intr-un an-doi se va mansarda toata Craiova, dar daca pastram ritmul in care lucram acum, vor mai trece inca 50 de ani“, a spus Stefârta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS