11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeschiderea anului scolar, incerta

Deschiderea anului scolar, incerta

O parte a dascalilor doljeni nu sunt de acord cu actiunile de protest ale sindicatelor din invatamânt. Ei considera ca acest conflict de munca a fost declansat mai mult de liderii de sindicat si mai putin de dascali.


Deschiderea anului scolar 2006 – 2007 in unitatile de invatamânt din Dolj ramâne sub semnul intrebarii. O parte dintre cadrele didactice doljene sunt de parere ca redeschiderea protestelor declansate mai mult de liderii de sindicat si mai putin de oamenii de la catedra nu are relevanta. De asemenea, ei se gândesc cu disperare la ceea ce inseamna bugetul unei familii de profesor dupa o vacanta de vara. „Revenim in activitate dupa o perioada de vacanta. Si asa, la capitolul bani stam foarte prost. Ce ar mai insemna pentru noi, dascalii, o prelungire a crizei financiare“, a spus Gheorghe Mitrea, profesor.


Cu aceasta motivatie destul de puternica, tot mai multe glasuri din invatamântul doljean si-au manifestat intentia de a nu se alatura protestatarilor. Totodata, ei sustin faptul ca actiunile sunt o furtuna intr-un pahar cu apa, iar ministerul nu le va da nici de data aceasta câstig de cauza. Multi dintre oamenii de la catedra au sustinut faptul ca astazi scolile isi vor deschide portile pentru a-i intâmpina pe elevi. „Ce se va intâmpla nu stim nici noi prea bine. Un singur lucru e garantat. Dascalii vin la scoala si probabil si elevii. Chiar daca in unitatile de invatamânt nu vor avea loc deschideri festive ale noului an scolar, dirigintii vor purta o discutie cu elevii asa cum se face in fiecare an. Ore nu stim daca vom face, dar tinând cont si de faptul ca e vineri, probabil vom incepe in forta abia de luni“, a spus Miruna Iordache, profesor de româna la o unitate de invatamânt din Craiova.


Va fi o harababura…


Despre faptul ca dascalii bat in retragere, vizavi de actiunile de protest si chiar de o greva generala, au cunostinta si liderii de sindicat doljeni. Acestia nu neaga faptul ca astazi in invatamânt va fi o mare harababura. „Va fi o brambureala generala. Cu siguranta vor exista scoli care vor face deschiderea anului scolar 2006 – 2007 si unitati de invatamânt unde nu se va face nimc. De fapt, se stie ca noi, românii, suntem ciudati. Ne caracterizeaza zicala: «La placinte inainte, la razboi inapoi». Oricum, este prea devreme sa stim ce gândesc toti profesorii. Pe parcurs, vom vedea“, a spus Constantin Lungulescu, vicepresedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP), filiala Dolj. Acesta a adaugat ca este dreptul profesorilor de a proceda cum doresc. „Daca am fi acceptat firimiturile guvernantilor, acea majorare de 6,2%, ne-ar fi injurat tot pe noi, asa nu e bine. Cine sa-i mai inteleaga?“, a completat vicepresedintele SIP Dolj. Potrivit sursei citate, boicotarea anului scolar va avea loc si va fi marcata de un miting de proportii in Capitala, unde si-au anuntat participarea peste 10.000 de oameni, insa o greva generala nu ar fi de dorit pentru nimeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS