3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCatei ingropati de vii

Catei ingropati de vii

Caz de o cruzime fara precedent in cartierul craiovean 1 Mai. Locatarul unui bloc si-a ingrozit vecinii, dupa ce a ingropat de vie o catea pe cale sa aduca pe lume pui. Vecinii ii spun acum lui Mircea Vrusie „Asasinul“.


Cateaua isi gasise adapost pe aleea blocului, sub una dintre dalele de beton. Aici avea sapat un sant, cât sa intre si sa se odihneasca. De ceva timp, „Fetita“ – cum o numeau locatarii blocului, avea pui si toti se asteptau sa fete dintr-o clipa in alta. Momentul aducerii la viata a unui catelus avea sa vina insa intr-un mod cutremurator. Miercuri dimineata, locatarii blocului V 19, din cartierul craiovean 1 Mai, si-au vazut vecinul, pe Mircea Vrusie, cum lucra de zor pe aleea blocului. Oamenii nu au realizat ce face barbatul, la ora 7.00 dimineata, cu o galeata cu ciment, in fata blocului. „Ma trezisem si incercam sa invat, când a inceput sa se auda galagie, la parter. Vecinul striga la sotie, sa-i mai dea una-alta, de ce avea nevoie la zidit. Nu stiam ce face acolo si nu am dat prea mare importanta, chiar daca ma deranja“, a explicat Simona Tranca, vecina cu familia Vrusie. Dupa ce si-a dus la capat planul, Vrusie a intrat linistit in casa, ca si când nimic nu s-ar fi intâmplat.


Scâncetul salvator


Peste zi, animalul cu care se obisnuisera atât locatarii, cât mai ales copiii nu a mai aparut. Au cautat cei mici si pe la alte blocuri, dar nu l-au mai gasit. Spre seara, când au intrat in casa, si-au anuntat parintii, iar acestia au inceput si ei sa caute cateaua. „Eu m-am dus sa-i duc mâncare, asa cum faceam in fiecare zi, dar nu am mai gasit-o. Au cautat-o si copiii de la bloc, pâna târziu in noapte. Nu se auzea nimic in interior si am crezut ca poate a plecat in alta parte“, a povestit Georgeta Bivolaru. Cum afara era deja intuneric, cautarile au fost sistate, dar vecinii au continuat sa vorbeasca de animalul disparut. Ieri-dimineata, o locatara a blocului V 19 s-a apropiat din nou de locul unde se adapostea de obicei „Fetita“. Ba chiar a auzit de sub dala de beton un scâncet de animal. S-a apucat sa sparga cimentul, dar s-a lovit de riposta vecinului. „M-a apostrofat, ca de ce m-am apucat sa stric eu ceea ce el considera ca facuse bine. I-am cerut sa-mi permita sa sap, ca sa vad daca se afla ceva sub dala, dar a facut scandal, pâna am plecat de acolo“, a spus Cristina Oprea.


Locatarii nu erau deranjati de animal


Intre timp, la fata locului s-au strâns zeci de locatari. Cimentul pus peste dala a inceput sa fie spart si, din când in când, câte unul dintre cei mai mici locatari ai blocului se apleca sa vada daca se zareste animalul pe care pâna mai ieri il hranise si pe care il avea si partener de joaca. La un moment dat, printre pietre si bucati de beton, s-a zarit o labuta, iar apoi doi ochi speriati. Copiii au inceput sa strige de bucurie. „E aici! Am gasit-o, traieste!“, au tipat ei si au inceput sa arunce pietrele de la gura gropii. In scurt timp, cateaua a fost scoasa, dar un murmur de uimire avea sa se auda, din nou; peste noapte, daduse nastere unui pui, chiar acolo, sub apasarea cimentului turnat de un om fara suflet. „Nu ne-a venit sa credem când am vazut ce a putut sa faca acest om. Nu este posibil sa ingropi de viu un animal, indiferent daca ti-a facut sau nu ceva. In plus, pe noi nu ne deranja acest câine, nu s-a intâmplat sa avem vreodata probleme. Asasin, asta este acest vecin, asa sa scrieti“, a declarat Georgeta Bivolaru. In fapt, toti locatarii de pe scara s-au declarat oripilati de gestul unuia dintre membrii familiei Vrusie.


„In acest caz este vorba de un potential criminal“


Fapta petrecuta in cartierul 1 Mai a ajuns si la urechile reprezentantilor unei asociatii pentru protectia animalelor. Când au auzit cele intâmplate la Craiova, cei de la „Societatea pentru prevenirea cruzimii fata de animale“ au declarat ca nu au mai avut de-a face cu un astfel de caz pâna acum. „Situatia aceasta este scandaloasa. In acest caz este vorba de un potential criminal, pentru ca acelasi lucru il poate face acest barbat si cu un semen al lui. Nu doar ca s-a comis o crima de o cruzime greu de imaginat, in acest caz, dar situatia de fapt a traumatizat si vecinii care iubesc animalele. Legea protectiei animalelor sanctioneaza drastic aceste fapte, iar impotriva acestei persoane trebuie luate masuri“, a declarat Ana Halmageanu, presedinta la „Societatea pentru prevenirea cruzimii fata de animale“. „Asasinul“, asa cum l-au numit vecinii pe barbatul care a ingropat animalul sub dalele de beton, a fost greu de gasit. Dupa mai multe incercari de a-l contacta, Mircea Vrusie a iesit ieri in pragul usii, declarând senin ca nu stia ce se afla sub alee. „Nu stiam ca se afla sub dale, eu am bagat o coada de lopata si am scotocit, dar nu am gasit nimic. Daca stiam ca e acolo, nu puneam ciment peste ea. Nu aveam liniste din cauza acestei catele si era un pericol pentru copii!“, a incercat sa se apere barbatul.


Gazeta de Sud va depune astazi plângere oficiala la autoritatile competente, pentru luarea masurilor ce se impun in acest caz, potrivit legislatiei in vigoare.


Protectia animalelor


In Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor se precizeaza ca prin rau tratament se intelege comportamentul brutal, abuzul in utilizarea animalelor, maltratarea si supunerea animalelor la eforturi inutile, precum si neasigurarea conditiilor minime necesare vietii si bunastarii acestora. De asemenea, la articolul 2 din Declaratia Universala a Drepturilor Animalului se precizeaza ca „orice animal are dreptul la atentia, ingrijirile si protectia omului“.

Alte fotografii de la operatiunea de salvare a cateilor sunt disponibile aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII