10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Sanatate pe card

440.000 de doljeni va trebui de anul viitor sa semneze contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj pentru a putea beneficia de servicii medicale.


De anul viitor, asiguratii vor putea sa beneficieze de servicii medicale gratuite doar daca vor avea incheiate contracte cu casele de asigurari de sanatate. Pentru aceasta, asiguratii sau angajatorul (in cazul in care asiguratul este salariat) si casa de asigurari de sanatate de care asiguratul apartine va trebui sa semneze un contract care va arata clar indatoririle pe care le au cele doua parti semnatare. In baza Ordinului nr. 345/2006 al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care stabileste modelul contractelor ce va trebui semnate in urmatoarele 12 luni, angajatii si persoanele aflate in intretinerea acestora (coasiguratii) vor putea sa beneficieze de servicii medicale atât in caz de imbolnavire, cât si pentru prevenirea bolilor. Totodata, se precizeaza modul de rezolvare a unor eventuale litigii care pot sa apara intre parti, pe cale amiabila sau in instanta. Contractul mai cuprinde clauze referitoare la incetarea relatiilor dintre parti, in cazul decesului asiguratului, a pierderii dreptului de a locui in România, precum si in situatii de forta majora, dar si la suspendarea contractului in cazul in care angajatul sau angajatorul nu a platit contributia datorata, la trei luni dupa efectuarea ultimei plati.


In contract se vor specifica numele copiilor asiguratului, precum si persoanele coasigurate (sotul sau sotia si parintii, in cazul in care acestia nu au venituri proprii si sunt in intretinerea asiguratului).


Cardul national si cardul european


In cazul in care contractul se va incheia prin intermediul angajatorului (pentru salariati), la schimbarea locului de munca se transfera si contractul noului angajator. Ordinul nu face insa nici o precizare cu privire la modul de utilizare a cardului de asigurari sociale de sanatate, care ar trebui, de asemenea, sa fie utilizat de la 1 ianuarie 2007, o data cu intrarea României in Uniunea Europeana. Cardul national de asigurari de sanatate este un card electronic prin care titularul va dovedi ca este asigurat.


Pe lânga cardul national de asigurari de sanatate, va exista si cardul european. Acesta este documentul pe baza caruia titularul va putea sa beneficieze de servicii medicale in timpul sederii temporare (nu mai mult de sase luni) intr-un stat membru al Uniunii Europene. Cardul european se va putea obtine pe cheltuiala asiguratului si va fi eliberat de casa de asigurari de sanatate de care acesta apartine. Cardul nu poate fi eliberat daca solicitantul nu face dovada platii la zi a asigurarilor sociale de sanatate.


Se asteapta normele


Pentru implementarea reglementarilor privind incheierea contractelor si cardul de asigurat se asteapta aprobarea normelor metodologice de aplicare, iar CNAS nu a emis pâna acum un ordin in acest sens. „Pâna la sfârsitul acestui an ar trebui sa apara aceasta metodologie, iar in bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate vor fi alocate fonduri pentru cardul national, astfel incât acesta sa poata fi implementat pâna la sfârsitul anului 2007“, a declarat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al CAS Dolj.


In momentul in care ordinul va putea fi aplicat, Casa de Asigurari de Sanatate Dolj va avea o misiune dificila. Daca pâna acum angajatii institutiei se luptau cu cozile si inghesuiala formate de medicii de familie si alti furnizori de servicii medicale care veneau sa semneze contractele, de acum inainte va trebui sa faca fata si asiguratilor. In judetul Dolj sunt in acest moment 575.000 de asigurati care beneficiaza de pachetul de baza. Dintre acestia, doar 131.000 sunt angajati. Restul de 444.000 va trebui sa se prezinte… personal la sediul Casei de Asigurari de Sanatate Dolj pentru semnarea contractelor, ceea ce va fi o sarcina foarte dificila.


Ce este cardul national


Cu ajutorul cardului national de asigurari de sanatate vor putea fi accesate informatii esentiale despre asigurat si starea acestuia de sanatate, cum ar fi datele de identitate si CNP-ul, dovada achitarii contributiei pentru asigurarile de sanatate, numarul de servicii medicale solicitate, diagnostice cu risc vital, grupa sanguina si Rh-ul, data expirarii, numarul cardului si datele de identificare ale casei care emite cardul. Acesta va putea fi utilizat doar pe teritoriul României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS