21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProtestele se tin lant in educatie

Protestele se tin lant in educatie

Negocierile dintre liderii de sindicat din invatamânt si executiv au esuat. Dascalii ameninta cu proteste si cu o greva generala de proportii.


Anul scolar 2006 – 2007 nu va incepe la 15 septembrie. Cel putin asa sustin reprezentantii sindicatelor din invatamânt, care au decis marti boicotarea festivitatilor de incepere a anului scolar. Potrivit liderilor de sindicat, guvernul le-a oferit dascalilor o majorare a salariilor cu aproximativ 14% incepând din 2007, cifra neacceptata de sindicalisti si considerata „indecenta si sub asteptarile bugetarilor din educatie“, potrivit lui Constantin Rada, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt (FSLI), filiala Dolj. Conform spuselor acestuia, dupa propunerea guvernului, prima crestere a salariilor ar trebui sa fie de 6% din aprilie 2007, iar a doua, cu 7,5% din octombrie 2007. „Aceasta propunere este de-a dreptul jignitoare pentru bugetarii din invatamânt. Se pare ca si de data aceasta executivul arunca praf in ochii oamenilor de la catedra care s-au saturat sa fie cobaii sistemului bugetar“, a precizat Constantin Rada.


Acesta a adaugat ca reprezentantii sindicatelor vor face noi propuneri zilele urmatoare si vor veni cu o contrapropunere de majorare a salariilor. „Din punctul nostru de vedere, pe 15 septembrie elevii ar trebui sa stea acasa. In nici o unitate de invatamânt din Dolj nu vor avea loc festivitati de deschidere a anului scolar. In schimb, profesorii vor veni la scoala pe 18 septembrie pentru a stabili calendarul de proteste“, a declarat si Ion Bebe Cepoi, presedintele Sindicatului Independent Preuniversitar (SIP), filiala Dolj. Potrivit sursei citate, sindicatele din invatamânt au facut chiar un apel catre parinti si elevi, prin care au precizat ca „pentru elevi teoretic scoala va incepe luni, 18 septembrie, deoarece nimeni nu vrea sa-i pedepseasca pe elevi, ci doar pe cei din fruntea tarii care-si bat joc de miile de dascali“, a declarat Cepoi.


Dascalii nu renunta la protest


Din cele spuse de liderii de sindicat doljeni, cadrele didactice nu renunta la mitingul de amploare anuntat pentru mâine, zi care in alti ani era sinonima cu „prima zi de scoala“ pentru elevi, profesori, dar si parinti. La ora 11.00, toate cele patru federatii din invatamânt vor participa la acest protest din Piata Revolutiei din Bucuresti.


De pe lista revendicarilor profesorilor nu lipseste majorarea salariala cu 30%, incepând cu 1 ianuarie 2007. „In caz contrar, cu siguranta in educatie va avea loc o greva generala de amploare“, a precizat presedintele SIP Dolj. Reprezentantii sindicatelor solicita, de asemenea, solutii concrete pentru elaborararea legii salarizarii si utilizarea eficienta a fondurilor alocate pentru proiectele de infrastructura. „La nivel national, foarte multe unitati de invatamânt au nevoie de apa curenta, lucrari de reparatii si igienizare, dar acestea nu s-au facut asa cum ar trebui. Acest aspect este tot timpul criticat, si pe drept cuvânt, de parintii elevilor, care devin tot mai ingrijorati de conditiile in care invata copiii lor“, a explicat liderul de sindicat doljean.


Mai mult decât atât, sindicalistii din invatamânt arata cu degetul catre executiv, care nici pâna la aceasta ora nu a respectat acordul semnat in noiembrie anul trecut, cu reprezentantii federatiilor sindicale din invatamântul preuniversitar si universitar, dupa mai mult de o luna de proteste.


Si studentii se pregatesc de greva generala


O data cu profesorii vor iesi in strada si studentii din intreaga tara. Potrivit liderilor lor de sindicat si presedintelui Uniunii Nationale a Studentilor din România (UNSR), Florin Gust, studentii sunt decisi sa declanseze greva generala daca revendicarile lor nu vor fi luate in seama de guvern. Pe lista doleantelor exista trei puncte nevralgice: dublarea burselor din anul universitar 2006 – 2007, alocarea de bonuri pentru mâncare si mentinerea unei subventii de 960.000 pe intreg anul universitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS