16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMorega il acuza pe Mantog de capusarea mineritului din Motru

Morega il acuza pe Mantog de capusarea mineritului din Motru

„Mafiotul Mantog“, „cappo di tutti cappi de Cosa Nostra“ si „Al Capone“ sunt doar câteva dintre apelativele pe care presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, i le-a adresat ieri, intr-o conferinta de presa, tovarasului sau de lupta politica din Alianta D.A., Ionel Mantog, presedintele PD Gorj.


Morega s-a referit, in cadrul conferintei de presa a PNL Gorj, la afacerile pe care societatile de prestari servicii de transport le desfasoara in zona miniera Motru. Potrivit acestuia, mai multi directori si lideri de sindicat de la Exploatarea Miniera de Cariera (EMC) Motru, din cadrul SNLO, capuseaza mineritul din zona prin doua societati care au câstigat licitatiile de prestari servicii transport. Societatea CELLUC TRANS SRL din Motru a câstigat licitatia de transport marfa, iar firma TRANSPORT LOCAL din Drobeta Turnu Severin se ocupa de executarea de prestatii utilaje terasiere. „Perioada pe care s-a incheiat contractul de prestari servicii transport cu cele doua firme este de trei ani, pe când, in mod normal, aceasta trebuia sa fie de un an“, a spus Morega. Acesta sustine ca mai multi directori si lideri de sindicat, majoritatea aflati in conducerea PD Motru, detin utilaje si masini pe care le inchiriaza celor doua societati, incasând, in acest fel, sume mari de bani. Morega a prezentat chiar si o nota intocmita de un grup de salariati din cadrul EMC Motru, nesemnata insa de nimeni, in care prezinta toate aceste fapte. Mai mult decât atât, el a realizat un desen cu toate legaturile din aceasta retea, pe care a denumit-o: „Schema caracatitei PD devastatoare a mineritului din zona Motru“.


Directorul EMC Motru si liderul de sindicat, acuzati ca au capusat mineritul


Conform liderului liberalilor gorjeni, printre cei care detin masini si utilaje si participa la capusarea mineritului se numara Vasile Cretan, directorul EMC si vicepresedintele PD Motru, si Severus Militaru, lider de sindicat si presedintele organizatiei municipale a PD Motru. Cei doi ar avea chiar si firme care desfasoara activitati de transport pentru minerit, prin societatea CELLUC TRANS. Firma CREAL COM SRL este administrata de Alin Cretan, fiul directorului Vasile Cretan, iar firma SEVERUS SRL apartine liderului de sindicat Severus Militaru, dar, in acte, este administrata de Constantin Berescu, care lucreaza ca maistru in cadrul EMC Motru.


Vasile Cretan a negat toate acuzatiile si a spus ca nu este in relatii prea bune cu fiul sau, nestiind ce afaceri face acesta: „Discutati cu cei de la CELLUC, pentru ca ei sunt titulari de contract. Eu stiu ca fiul meu are firma asta de trei – patru ani, dar nu desfasoara nici un fel de activitate. Eu nu sunt in relatii prea bune cu baiatul meu si nu stiu ce afaceri face. Eu sincer va spun ca nu am nici o treaba cu utilajele si masinile. Eu sunt un prapadit si traiesc din salariu. Aceste acuzatii sunt lansate pentru a-i discredita pe oamenii care isi fac treaba“.


Severus Militaru a recunoscut ca firma care ii poarta numele a fost a lui, dar sustine ca a vândut-o lui Berescu si ca nu detine nici un fel de utilaje: „La societatea SEVERUS am fost actionari eu, mama mea si fratele meu. Societatea a fost vânduta in anul 1998 lui Constantin Berescu. Recunosc ca este prieten cu mine si ca l-am imprumutat cu bani atunci când a plecat la drum. Eu nu vreau sa ma balacaresc cu domnul Morega. Sunt organe abilitate care sa verifice toate aspectele semnalate“.


Daniel Burlan, directorul SNLO, a spus ca licitatiile de atribuire a serviciilor de transport au avut loc in luna februarie, atunci când nu se afla la conducerea unitatii, dar a recunoscut ca a semnat contractul: „Licitatia a fost organizata in luna februarie, atunci când director era Tiberiu Trotea. Contractele au fost semnate de mine pentru ca imediat s-a facut schimbarea din functie. Contractul a fost semnat pe o perioada de trei ani, la cererea societatilor care au participat la licitatie. Au motivat ca nu au timpul necesar pentru reinnoirea parcului auto si ca achizitioneaza masinile, iar pe urma ramân cu ele fara sa le mai poata folosi. Licitatia a fost organizata legal. Ma voi sesiza si voi verifica aspectele semnalate in legatura cu directorii si liderii de sindicat despre care s-a afirmat ca detin utilaje si masini“.


Ionel Mantog, in prezent director economic al SNLO, nu a vrut sa raspunda apelativelor lansate de colegul sau de Alianta la adresa sa: „Eu nu mai raspund la tâmpeniile lui Morega“. Liderul PD Gorj a declarat totusi ca va dispune o verificare la EMC Motru: „Licitatiile au avut loc atunci când eu nu eram in cadrul companiei, ci ma aflam in functia de secretar de stat. Toata conducerea EMC Motru a fost numita de Tiberiu Trotea, pe care Morega l-a sustinut cu inversunare. Eu nu am fost si nu sunt de acord cu toate aceste numiri. O parte din directori sunt la PD, iar altii sunt la alte partide. O sa dispun o verificare la Motru si, daca vom constata ceva in neregula, vom face imediat ordine. Vad ca domnul Morega are o problema cu PD si cred ca e o directie dictata de la centru“.


Morega, „pasager“ la SNLO


Dan Ilie Morega a fost, timp de doua luni, membru in Consiliul de Administratie al SNLO. El a fost eliberat din functie in urma unui ordin al ministrului economiei si comertului, la putin timp dupa revenirea lui Ionel Mantog la conducerea SNLO. Locul lui Morega in Consiliul de Administratie a fost luat de pedistul Nicolae Mitescu, inspectorul scolar adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS