5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalContorizarea individuala, sortita esecului

Contorizarea individuala, sortita esecului

Craiovenii nu vor avea sansa nici in acest an sa incheie contracte individuale cu cei mai importanti furnizori de utilitati, Regiile de Termoficare si de Apa.


Actiunea de contorizare la nivelul fiecarui apartament s-a dovedit un esec in acest an, desi oficialii din Banie promiteau in 2005 ca, in cel mai scurt timp, craiovenii vor putea incheia contracte individuale cu Regia Autonoma de Termoficare (RATf) si Regia Autonoma de Apa (RAA). In acest fel, sperau autoritatile locale, debransarea datornicilor ar urma sa nu ii mai afecteze pe locatarii bun-platnici. Situatia critica de anul trecut se va repeta si in aceasta iarna, deoarece, dupa cum sustin autoritatile locale, cele doua regii vor trece din nou la debransari daca nu le sunt achitate facturile lunare. Pâna in prezent, atât Regia de Termoficare, cât si cea de Apa au de recuperat sute de miliarde de lei cu care ar trebui sa isi achite la rândul lor datoriile. Codasa, RATf, a depasit 1.000 de miliarde de lei restante neincasate, in timp ce catre RAA craiovenii au de dat 200 de miliarde de lei.


In cazul Regiei de Termoficare contorizarea individuala este un vis departe de realitate.


Pentru a putea incheia contracte cu fiecare beneficiar, regia trebuie mai intâi sa aprobe modificarea sistemului de distributie a energiei termice de pe verticala, cum este in prezent, pe orizontala.


„Actualul sistem nu permite contorizarea individuala, din acest motiv e nevoie de schimbare. Modificarea ar trebui oricum facuta deoarece instalatiile sunt foarte vechi. Pentru a demara o astfel de actiune, este nevoie de o initiativa din partea asociatiilor de proprietari, locatarii urmând sa suporte costurile investitiei“, a spus Nicolae Degeratu, directorul adjunct al RATf. Degeratu a precizat ca nu stie care ar fi valoarea unei astfel de interventii la fiecare apartament, deoarece, pâna in prezent, regia nu a avut nici o solicitare de acest gen. Totusi, directorul adjunct al Termoficarii recunoaste ca, daca sistemul va fi implementat, angajatii sai vor avea mai putina bataie de cap, fiind nevoie sa ridice doar contoarul de la apartamentele restantiere, nu de la scara de bloc ca pâna acum si sa intre in conflict cu locatarii bun-platnici.


30 de milioane de lei, contorizarea individuala la apa


Pentru a nu mai fi nevoite sa opreasca furnizarea apei tuturor craiovenilor care locuiesc pe o scara, RAA a initiat inca din aceasta vara actiunea de contorizare individuala. Satula sa asiste la scandalurile craiovenilor bun-platnici care au fost debransati, conducerea regiei a decis sa faca un pas inainte si sa execute si coloane individuale. Pentru a nu mai ramâne fara apa, din cauza vecinilor uituci, unii craioveni au decis sa strânga cureaua si sa dea un ban in plus pentru aducerea unui contor pâna in fata usii. Pâna in prezent, au fost executate astfel de actiuni la 12 scari de bloc. Directorul regiei, Liviu Ionita, a precizat ca introducere unei coloane pe scara unui bloc cu patru etaje ajunge la circa 30 de milioane de lei.


„Cei interesati se pot prezenta la noi cu o cerere alaturi de care sa anexeze printre altele actul de proprietate (copie), nomenclatorul stradal, avizul asociatiei de proprietari. Pe lânga acestea, avem nevoie de un tabel cu semnaturile a jumatate plus unu dintre locatari de pe scara, dar si declaratia notariala a unui vecin de pe scara. Dosarul este depus la sediul nostru, la registratura, dupa care un proiectant se va deplasa la fata locului pentru a intocmi schitele necesare“, a declarat Ionita.


Urmatorul pas il constituie obtinerea certificatului de urbanim, a fiselor tehnice, a autorizatiei constructie, care ajung la circa 3,6 milioane de lei. In cazul in care titularul proiectului apeleaza tot la regie pentru a obtine toate avizele, va plati inca 400.000 de lei. Conducerea regiei spera ca, pâna la sfârsitul anului, tot mai multi craioveni sa ia atitudine si sa decida obtinerea bransarilor individuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII