3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArtistii valorosi vor fi platiti mai bine

Artistii valorosi vor fi platiti mai bine

In urma cu câteva saptamâni, Ministerul Culturii si Cultelor a initiat un nou act normativ care vizeaza institutiile si companiile de spectacole si concerte. Din actul normativ, care practic completeaza Legea nr. 504/2004, nu este omisa nici desfasurarea activitatii de impresariat artistic. Ioan Onisei, secretar de stat in MCC, a afirmat ca noutatea consta in consacrarea existentei companiilor de spectacole, care vor avea posibilitatea sa fie finantate legal de autoritatile administratiei publice, centrale si locale. Una dintre prevederi este apreciata de Onisei ca fiind „revolutionara“, aceasta referindu-se la introducerea contractului de munca pe o perioada determinata, adica pe stagiune sau pe spectacol: „Contractul de munca pe perioada determinata tine de insasi esenta activitatii artistice, intrucât aceasta trebuie sa fie una a performantei, care inseamna inclusiv posibilitatea mobilitatii artistului“. Concret, pentru cei care vor lucra cu contract de munca pe perioada determinata, in alte localitati decât cele de domiciliu, noul proiect reia si imbunatateste dispozitiile in vigoare, astfel incât institutiile sa poata acorda 50% din salariul minim pe economie pentru ca artistii sa-si poata plati cheltuielile de cazare.


Asadar, Ministerul Culturii si Cultelor, prin acest act normativ, intentioneaza sa schimbe radical sistemul de salarizare, prin mai multe criterii, doua dintre ele fiind esentiale. Primul criteriu vizeaza mecanismul de apreciere si de acordare a salariilor, fireste, intre un minim si un maxim, in functie de performanta artistica, criteriul de vechime disparând. Cel de-al doilea este bomba si se refera la dublarea sau triplarea salariilor artistilor, prin acordarea a doua-trei salarii medii pe economie.


Potrivit Rompres, noul act normativ defineste activitatea de impresariat artistic si vizeaza instituirea unei comisii de acreditare a unui registru de impresariat artistic al institutiilor de spectacole si concerte. De asemenea, legea va reglementa scutirea de impozitul pe terenuri si pe cladirile aferente activitatii culturale pentru persoanele juridice si fizice care se vor implica in infiintarea unor campanii de spectacole. Secretarul de stat Ioan Onisei spera sa obtina sprijinul colegilor de la Ministerul Finantelor si de la Ministerul Muncii. Majoritatea artistilor se declara sceptici fata de realizarea acestui „act normativ revolutionar“, deoarece in România, mai tot timpul cultura a fost sacrificata de clasa politica, indiferent de culoarea politica. De aceea, parasirea definitiva a României de marii artisti este pe deplin justificata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS