8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScuterele neinmatriculate, peste lege

Scuterele neinmatriculate, peste lege

Politistii doljeni de la Rutiera sunt pe cale sa depuna armele in lupta impotriva scuteristilor, din cauza interpretarii diferite a legii de catre procurori.


Sute de scutere neinmatriculate, adevarate pericole pe doua roti pentru pietoni si soferi, circula pe strazile municipiului Craiova, pentru ca legislatia in vigoare nu este destul de clara. Oamenii legii spun ca motivele pentru care tinerii ies pe strazi cu motoscutere neinmatriculate sunt multe. In primul rând, e vorba de bani. Ca sa poata fi inmatriculat, un motoscuter trebuie sa aiba toate taxele vamale platite, insa pretul acestuia ar creste semnificativ. Pe de alta parte, daca un astfel de vehicul ar fi inmatriculat, in certificatul de inmatriculare ar fi trecute caracteristicile tehnice ale acestuia, inclusiv viteza maxima. Cum majoritatea scuterelor depasesc limita de 50 km/h prevazuta de lege pentru obligativitatea obtinerii permisului de conducere, proprietarii acestora nu le inmatriculeaza. Astfel, dicolo de acest cerc vicios, strazile Craiovei sunt pline de motoscutere neinmatriculate, conduse de persoane fara permis, care nu au habar de regulile de circulatie, iar riscul ca aceste vehicule sa fie implicate in accidente este foarte mare.


Codul Rutier, intre politisti si procurori


In prima parte a acestui an, politistii au inaintat procurorilor craioveni zeci de dosare penale cu propunere de trimitere in judecata pentru comiterea infractiunilor de conducere fara permis si a unui vehicul neinmatriculat pe drumurile publice, insa in nici unul nu s-a confirmat solutia. „Legea spune ca orice motoscuter trebuie inmatriculat si necesita pentru conducere permis categoria A1 daca are o capacitate cilindrica de peste 50 cmc si/sau dezvolta o viteza de peste 50 km/h. Pe de alta parte, se mentioneaza ca doar motoscuterele cu pedale, deci cele cu care se poate circula si fara ajutorul motorului, nu trebuie inmatriculate. Tot asa inteleg legea si cei de la RAR, si cei de la inmatriculari, numai ca s-au trezit cei de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova sa spuna altfel“, a explicat inspectorul principal Emil Zuican, seful Biroului pentru Siguranta Circulatiei Urbane Craiova, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj.


Conducerea Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova spune ca nu este vorba de alta interpretare a legii, ci doar aplica litera legii. „In aceste cazuri nu dam alta interpretare reglementarilor, ci aplicam legea asa cum este ea. In legislatia in vigoare am inteles ca nici in noul Cod nu este prevazuta inmatricularea motoscuterelor. Pâna la aparitia noilor reglementari, procurorii vor aplica legea in vigoare“, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova, Claudiu Dinculescu.


„Ar trebui sa le adunam si sa le inmatriculam noi“


Cu toate ca aduce o diferenta in ceea ce priveste inmatricularea vehiculelor, se pare ca nici noul Cod Rutier nu va oferi cadrul legal asteptat de politisti pentru a curata strazile de motoscuterele neinmatriculate. Legislatia inca in vigoare prevede ca, pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu exceptia bicicletelor, ciclomotoarelor si a celor trase sau impinse cu mâna, trebuie sa fie inmatriculate ori inregistrate, dupa caz. Noul Cod Rutier, care va intra in vigoare pe 21 septembrie, spune ca toate vehiculele trebuie inmatriculate, cu exceptia celor trase sau impinse cu mâna si a bicicletelor, insa oamenii legii cred ca si viitoarea legislatie va lasa loc interpretarilor. „Noi nu mai avem ce le face si nici noul Cod nu ne ajuta prea mult, pentru ca nu clarifica lucrurile. Ca sa dovedim ca aceste vehicule circula cu mai mult de 50 km/h, deci este nevoie de permis categoria A1 pentru a fi conduse pe drumurile publice, ar trebui sa le adunam si sa le inmatriculam noi, ceea ce nu se poate“, a mai spus Emil Zuican.


Dupa ce au efectuat mai multe actiuni in trafic pentru depistarea celor care conduc scutere neinmatriculate si fara permis si au ridicat zeci de astfel de vehicule, politistii doljeni incep sa se dea batuti in fata scuteristilor. Nici faptul ca mai multe scutere au fost ridicate de Directia Regionala Vamala Craiova pentru achitarea taxelor vamale nu a dat rezultat. Proprietarii au preferat sa isi lase scuterele in vama si sa-si cumpere altele, decât sa plateasca taxele si amenzile.


Accident mortal


Pe 4 septembrie, in jurul orei 17.30, pe strada Buzescu din Dabuleni, Claudiu Dragu, de 22 de ani, din localitate, in timp ce conducea un motoscuter neinmatriculat si fara a avea permis de conducere, a accidentat mortal pe Rodica Drâgnei, de 54 de ani, din aceeasi localitate, care se deplasa pe marginea drumului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII