11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDiscriminare pe trotuarele Craiovei

Discriminare pe trotuarele Craiovei

Soferii care stationeaza pe strazile Baniei sunt tratati discriminatoriu, privilegiati fiind aceia care dau bani firmei Cronos, administratorul parcarilor cu plata. Ceilalti sunt buni de jecmanit, desi nu incalca nici Codul Rutier, nici dispozitiile primariei.


Strada Ion Maiorescu din Craiova este un exemplu graitor pentru ceea ce orice sofer, dar si pieton ar putea numi bataie de joc din partea autoritatilor. In vreme ce un trotuar este ocupat adesea in totalitate de masinile care platesc taxa de parcare firmei Cronos Impex SRL, administratorul parcarilor pe bani, pe celalalt sens, unde stationarea partiala pe trotuar nu este ingradita de nici un indicator sau semnalizare rutiera si este permisa de municipalitate, autoturismele sunt blocate. Reprezentantii Primariei Craiova nu au reusit sa ne dea o explicatie in legatura cu aceasta situatie, desi au existat câteva incercari timide. Directoarea Directiei Tehnice, Adriana Motocu, sustine ca „stationarea autoturismelor pe orice trotuar neocupat de firma Cronos este ingaduita, dar numai prin respectarea distantei de 1,5 metri pâna la marginea opusa a trotuarului, pentru a se permite accesul pietonilor si numai daca legea, respectiv regulamentul rutier, nu dispune altfel“. Parerea directoarei este sustinuta si de un politist comunitar care-i insoteste pe imobilizatorii de vehicule, inzestrat cu o hotarâre de consiliul local care atesta dreptul insotitorilor sai sa blocheze roti si sa incaseze 1,5 milioane de la sofer pentru deblocare. Chestionata, echipa de interventie – angajati ai SC RAT Control si ai Politiei Comunitare – a recunoscut ca are doua mari nelamuriri: cine si cu ce trebuie sa masoare distanta, fiindca nu au fost dotati cu o ruleta sau un alt instrument de masura, asadar nu pot demonstra ca distanta a fost incalcata, si de ce pe partea opusa, unde jumatatea de trotuar a pietonilor e plina de masini intrate in parcarea cu plata, nu au primit ordin sa blocheze roti.


Mâta, de la primarie la Politia Rutiera


Directoarea Directiei Tehnice, Adriana Motocu, a confirmat ca firma Cronos are dreptul sa utilizeze doar jumatate din latimea trotuarului unde sunt semnalizate parcarile cu plata si a declarat ca, in privinta depasirii spatiului de vehiculele parcate aiurea in acea zona, nu decide primaria. Constantin Petrescu, seful politistilor comunitari, nu este nici el foarte convins ca nu se afla in fata unei discriminari. „Noi primim ordin sa sprijinim aplicarea unei hotarâri de consiliu si asta facem. Ce se intâmpla peste drum (in mosia Cronos – n.r.) este mai dificil de controlat“. Subcomisarul Marius Stamin, de la Politia Rutiera, a spus insa ca modul de parcare prezentat de noi, adica pe toata latimea trotuarului unde este gazduita si firma Cronos, constituie o incalcare a codului rutier. „Politia este in masura sa-i sanctioneze pe soferii care nu respecta teritoriul destinat parcarii cu plata. Aceasta intra in atributiile politiei. Noi nu intervenim in regulamentul propriu de blocari al municipalitatii. Cred insa ca si angajatii societatii Cronos ar trebui luati la intrebari, fiindca ei dirijeaza, de obicei, manevrele in acel perimetru“. In vreme ce autoritatile plimba mâta, pietonii de pe latura Cronos strabat cu greu, injurând si stergând masinile de praf, tronsonul dintre cladirea Proiect si intersectia strazilor Ion Maiorescu si Popa Sapca, iar soferii masinilor parcate pe cealalta parte nu inteleg pe cine au suparat ca sa plateasca 1,5 milioane pentru deblocarea rotii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU