16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe ce sa consultam un psihoterapeut?

De ce sa consultam un psihoterapeut?

Psihoterapia se adreseaza oamenilor inteligenti. Acelor oameni care sunt informati despre alternative, despre posibilitatea de a alege si care actioneaza.


Ma intreb câti dintre noi ar avea curajul sa-si dea calculatorul pe mâna unei persoane care a citit despre programare, dar care niciodata nu a facut un curs de initiere pentru a schimba softul sau pentru a instala un program. Imaginati-va acum, gândindu-va la problemele care tin de psihic, cât de important este sa va adresati unui medic sau psiholog specializat intr-o anumita metoda psihoterapeutica. Pentru a va proteja, puteti consulta lista psihoterapeutilor acreditati, care apare sub egida Federatiei Române de Psihoterapie sau puteti intreba terapeutul pe care l-ati ales daca e specializat intr-una din formele de terapie existente – le gasiti pe site-ul federatiei (www. psihoterapie.ro). Dupa ce v-ati asigurat ca sunteti pe mâini bune, e important sa stiti care sunt drepturile, conform cartei mondiale, ale unei persoane aflate in psihoterapie. Asta, deoarece in psihoterapie ne adresam sufletului, se lucreaza cu emotiile si cu psihicul dumneavoasta, aveti dreptul la respectarea integritatii psihice si mentale. Trebuie sa stiti ca aveti dreptul la confidentialitate.


Tehnici de terapie


Pentru ca aveti dreptul la informare, puteti afla de la terapeutul dumneavoastra ce fel de terapie aplica si veti primi explicatii specifice problematicii pentru care ati ales o astfel de terapie. Fiecare psihoterapeut este specializat intr-una sau mai multe tehnici de terapie. De exemplu, psihoterapia pe care eu o practic este adaptata la particularitatile clientului, abordarea fiind pliata pe nevoile si personalitatea clientului, utilizând tehnici specifice terapiilor cognitive, comportamentale, uneori psihanalitice (interpretarea viselor), tehnici de relaxare, somato-terapie, hipnoza clinica sau terapie spirituala. Exista o dilema pe care multi pacienti o au atunci când isi imagineaza ca au de ales intre un tratament psihiatric, cu medicamente, sau psihoterapie. Aceasta este o falsa alegere. De fapt, ele se potenteaza reciproc, accelerând procesul de vindecare. Din nefericire, medicamentele nu ofera raspunsuri la intrebari. Psihoterapia, in cazul unor depresii, atacuri de panica sau diferite forme de anxietate invata pacientul cum anume sa gândeasca si ce atitudine sa adopte in momentele de criza, acesta obtinând prin invatarea de tehnici specifice psihoterapiei cum sa manifeste alt comportament, sa se linisteasca mai mult si cum anume sa managerieze o situatie dificila.


Modul de tratament este flexibil


In psihoterapie, modul de tratament este flexibil, nu asezam clientul intr-un „pat al lui Procust“, ca sa ajustam problematica lui la o singura metoda terapeutica, ci având in vedere unicitatea si complexitatea fiintei umane, tinem cont de realitatea fiecarui client. A face psihoterapie inseamna a-l intâlni pe client pe terenul sau, a tine seama de realitatile sale, a-l intelege si abia apoi, a-l ghida spre o zona mai sanatoasa. Pe masura ce terapia avanseaza, descoperim impreuna resursele, comportamentele si credintele persoanei aflata in terapie. Urmeaza utilizarea intr-un mod terapeutic, inedit, chiar a simptomelor, ele devenind mijloace de rezolvare a problemelor cu care pacientul se confrunta.


Principalul obiectiv al tratamentului psihoterapeutic, dupa rezolvarea problemelor sale, este acela de a-i oferi posibilitatea pacientului sa aiba un autocontrol asupra starii lui de sanatate, mai mult chiar, de a se simti bine cu el insusi, beneficiind acum de valoroase instrumente prin care sa-si poata mentine si imbunatati starea noua obtinuta in urma demersului terapeutic.


Cine poate beneficia de psihoterapie:


· persoanele cu probleme emotionale


· persoanele cu probleme de relationare


· persoanele care doresc sa capete abilitati de comunicare


· persoanele care vor sa evolueze spiritual


· persoanele interesate de autocunoastere si optimizare personala.


Indiferent ca urmati o terapie individuala sau de grup, dumneavoastra impreuna cu psihoterapeutul formati o echipa terapeutica care are drept scop imbunatatirea parametrilor in care va traiti viata de zi cu zi si va puteti dezvolta potentialul personal! E important sa stiti ca nu sunteti singur!


Material realizat de Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sanatate „Sf. Grigorie Decapolitul“, din Craiova, situat in incinta Liceului de Chimie, telefon: 0744545352


 


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS