16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua care a schimbat ordinea mondiala

Ziua care a schimbat ordinea mondiala

„Lumea nu va mai fi vreodata la fel“, s-a spus si s-a scris de nenumarate ori dupa atacurile din 11 septembrie 2001. Si nu a mai fost la fel pentru ca s-au facut si s-au desfacut aliante, s-a schimbat ordinea mondiala.


„In urma cu cinci ani, 19 teroristi au ucis peste 3.000 de oameni nevinovati din peste 90 de tari. 19 oameni dominati de ura au intrat cu avioanele in World Trade Center si in Pentagon. Un al patrulea avion, care se indrepta spre Washington D.C., nu si-a atins tinta datorita eforturilor eroice ale pasagerilor. Pentru o intreaga generatie de americani, imaginile cu turnurile World Trade Center in flacari, prabusindu-se, au avut acelasi impact pe care l-a avut atacul de la Pearl Harbor asupra parintilor si bunicilor lor. A fost socant si nu vom uita niciodata“, asa si-a inceput in acest an mesajul ambasadorul SUA in România, Nicholas Taubman, dedicat comemorarii a cinci ani de la ziua care avea sa schimbe lumea. Cele mai sângeroase din istorie, atentatele din 11 septembrie 2001 au declansat Razboiul Mondial – cel impotriva terorismului. Atacurile din SUA s-au soldat cu 2.978 de morti si au fost comise de 19 membri ai Al-Qaeda, care au deturnat patru avioane. Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York au fost lovite la interval de câteva minute. Prima aeronava, un Boeing 767 al companiei American Airlines, cu 92 de persoane la bord – dintre care cinci erau teroristi – a lovit primul turn la ora locala 8.46. Al doilea aparat de zbor, un Boeing 767 al United Airlines, cu 65 de pasageri la bord – dintre care cinci teroristi, a lovit al doilea turn la ora locala 9.03. Acest atac a fost transmis in direct de mai multe posturi de televiziune. La 9.43, un Boeing 757 al American Airlines, cu 64 de persoane la bord – dintre care cinci teroristi – a lovit Pentagonul. Al patrulea aparat de zbor, un Boeing 757 al United Airlines, cu 44 de oameni la bord – dintre care patru teroristi -, s-a prabusit la ora locala 10.03 in Pennsylvania. Cel mai probabil, avionul ar fi trebuit sa distruga cladirea Congresului SUA sau Casa Alba. Pasagerii acestui zbor s-au luptat insa cu teroristii, iar membrii Al-Qaeda n-au mai reusit sa atinga ultimul obiectiv. Pasagerii fusesera deja informati prin telefoanele mobile despre ceea ce se intâmplase la World Trade Center.


Marturii pentru istorie


Martorii ingroziti de la sol au vazut oameni sarind pe ferestrele de la World Trade Center, in incercarea deznadajduita de a scapa cu viata din acel infern. O cantitate imensa de combustibil in flacari, scurs din rezervorul avionului, a slabit structura de otel a cladirii, care nu a mai putut sustine podelele, confectionate din panouri de beton. Oameni din lumea intreaga au privit terifiati cum turnurile s-au prabusit. Amintirile unor oameni obisnuiti, a caror viata avea sa se schimbe iremediabil pe 11 septembrie 2001, au facut inconjurul lumii, devenind un simbol al jertfei in lupta contra terorismului.


Benjamin Keefe Clark avea 39 de ani si a fost bucatarul celor peste 250 de angajati de la Fiduciary Trust, cu sediul la cel de-al 96-lea etaj din Turnul de Sud. El a fost cel care, in acele momente de groaza, a carat in spate, prin flacari, pe scarile subrezite, zeci de oameni, salvându-le viata. „Tata a cinci copii, Benjamin Keefe Clark si-a pierdut viata intre ruine, incercând sa faca bine celorlalti, asa cum facuse intotdeauna“, a povestit Channing Thorton, un prieten din copilarie. Zâmbetul larg si optimismul debordant cu care fostul puscas marin participant la campania din Golf si-a cucerit colegii au ramas intiparite in inimile tuturor celor care l-au cunoscut si care ii datoreaza viata. „Nu ma pot gândi la el la trecut, pentru ca ma uit la copiii mei si il regasesc in ei, la fel de darnic, grijuliu si iubitor“, a spus Lashawn Clark, sotia lui Keefe.


Economie prabusita


Atacul asupra World Trade Center si a Pentagonului a fost de departe cel mai coplesitor. Estimarea pierderilor totale este inca greu de realizat. 21,8 miliarde de dolari reprezinta numai pagubele materiale suferite de orasul New York.


Pretul petrolului a inceput sa urce, dolarul a pierdut lupta cu euro, iar economia americana si-a inceput declinul accentuat. Primul soc a fost acela al burselor. O data cu cele doua turnuri ale World Trade Center, in care isi aveau sediul multe institutii financiare importante, s-a prabusit si Bursa din New York. Timp de mai multe saptamâni, SUA au fost izolate de restul lumii, toate zborurile companiilor aviatice fiind anulate. Operatorul aerian national TAROM a inregistrat la un moment dat pierderi de circa 25 de milioane de dolari anual prin zborurile lung curier. Daca inainte de 11 septembrie barilul de petrol valora 27 de dolari, acum prognoze de 100 de dolari/baril nu ni se mai par de domeniul povestilor stiintifico-fantastice. Dupa atentate, pretul petrolului a scazut chiar pâna la 17 dolari/baril. Apoi criza petrolului a explodat: Irakul, suparat pe embargoul impus de SUA, a decis sa stopeze exportul de petrol. Razboiul din Afganistan a urcat si el preturile.


Patriot Act sau legea care ingradeste drepturile cetateanului


11 septembrie 2001 a reprezentat cea mai neagra zi din istoria Americii. Cum de a fost posibila o astfel de tragedie si ce poate fi facut pentru a impiedica repetarea ei? Pentru a raspunde acestor intrebari, Congresul SUA si presedintele George W. Bush au creat, in noiembrie 2002, Comisia Nationala pentru investigarea atacurilor teroriste impotriva Statelor Unite, cunoscuta drept Comisia 9/11. Aceasta comisie independenta, formata din cinci republicani si cinci democrati, a avut drept scop investigarea faptelor si a circumstantelor privitoare la atacurile teroriste din 11 septembrie. Au fost analizate peste 2,5 milioane de pagini de documente si intervievate peste 1.200 de persoane din zece tari. Scopul Comisiei nu a fost acela de a gasi tapi ispasitori, ci de a forma o cât mai clara imagine de ansamblu pentru evenimentele care au precedat si au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Patriot Act, legea care reglementeaza securitatea nationala a SUA dupa atentate, contine prevederi care incalca drepturile omului. Serviciile speciale pot patrunde in casa unei persoane, o pot fotografia, pot strânge informatii fara a o instiinta. Conform Patriot Act, autoritatile pot obtine fisa cu cartile imprumutate de la biblioteca, lista tuturor cumparaturilor facute cu cardul si fisa de evidenta medicala de la orice medic sau spital.


Noul scop al Americii


La scurt timp dupa atentate, presedintele SUA, George Bush, a anuntat o noua ideologie, un nou scop al Americii, invitând, poate mai ferm decât ar fi trebuit, intreaga lume sa-l sustina – razboiul impotriva terorismului. In numele acestui razboi, liderul de la Casa Alba a fost criticat ca a luat decizii controversate, a incalcat drepturile omului, a cheltuit banii contribuabililor in razboaie pe care, acum, poporul american nu le mai sustine, a impus unor state mai mici, prin diverse metode, sa-l sprijine. România face si ea parte dintre tarile care au avut de câstigat o pozitie mai buna. Dupa ce, in 1997, Bill Clinton a facut o vizita de o zi la Bucuresti pentru a ne consola ca nu am fost invitati sa aderam la NATO, lucrurile s-au schimbat radical dupa 2001. SUA si-au dat seama ca România are o pozitie strategica pe care Alianta Nord-Atlantica nu o poate ignora, ca prezenta noastra in NATO este mai mult decât necesara. Asa am devenit partasi la lupta impotriva terorismului, iar trupele românesti au luat parte la razboaiele din Afganistan si Irak. In prezent, indiferent de amenintarile organizatiilor teroriste, militarii români actioneaza in aceste zone in care conflictele sunt departe de a se fi terminat. Presedintele Traian Basescu a declarat ca, pe 11 septembrie 2001, se afla in Aeroportul de la Frankfurt, venind din Hong Kong si pe toate monitoarele erau imaginile cu Gemenii din New York in flacari. „Prima impresie a fost ca era o noua productie hollywoodiana“, a spus presedintele Basescu, anul trecut, la Centrul Cultural American din Bucuresti, la comemorarea victimelor atentatului.


1.500 de militari români, in lupta contra terorismului


România a trebuit dupa 11 septembrie 2001 sa-si reconstruiasca sistemul national de aparare, pentru a-l adapta la realitatile acestui nou tip de razboi. Atât armata, cât si serviciile secrete si unitatile Ministerului de Interne si-au creat structuri noi si au inceput sa ia foarte in serios eventualitatea unui atentat terorist. Unitatile armatei si-au schimbat maniera de abordare a luptei din mers, de indata ce primele batalioane au primit botezul focului in Afganistan (2002) si apoi in Irak (2003). In acest moment, România participa la campania de combatere a terorismului cu aproximativ 1.500 de militari din diferite arme. Tocmai pentru ca apartin unei coalitii internationale si pentru ca indeplinesc astfel de misiuni, militarii români sunt expusi la o multitudine de riscuri. Din nefericire, au fost si victime in aceasta lupta de tip nou. Sublocotenentii post-mortem Iosif Silviu Fogor si Mihail Anton Samuila au pierit la 14 noiembrie 2003, fiind nimeriti de rafale de arma trase asupra taburilor la 35 de kilometri de baza din Kandahar, Afganistan. Tot in Afganistan si-a gasit sfârsitul, la 24 aprilie 2005, si sublocotenentul postmortem Narcis Sonei, tot in urma unei misiuni de patrulare. „Patru soldati români au platit pretul ultim in Afganistan si Irak. Noi, americanii, intelegem importanta sacrificiului lor, asa cum si românii ne amintesc de importanta de a lupta impreuna impotriva dictaturii. Statele Unite, România si comunitatea statelor democratice vor continua sa se opuna terorismului oricât de mult timp va fi nevoie. Miza este libertatea noastra si nimeni nu ne va priva de ea“, a declarat in mesajul sau din acest an ambasadorul SUA in România.


Comemorare


Cu câteva zile inainte de cea de a cincea comemorare a atentatelor din 11 septembrie de la World Trade Center, directorul unui departament specializat de la Universitatea Greenwich a declarat ca este nevoie de exercitii pentru ca oamenii sa stie ce au de facut in cazul unei urgente reale. Alt studiu pe aceeasi tema realizat de Universitatea Columbia a descoperit ca peste 80 la suta dintre cei evacuati nu primisera planurile de evacuare. Ambasada SUA organizeaza, astazi, in holul si pe treptele Teatrului National din Bucuresti comemorarea victimelor terorismului. La eveniment va participa si Traian Basescu, presedintele României, alaturi de Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti. Si-au anuntat prezenta ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, ambasadorul Spaniei, Pablo Garcia-Berdoy, precum si mai multe personalitati, lideri culturali si religiosi. Alaturi de candelele si lumânarile in memoria victimelor terorismului, Teatrul National va gazdui expozitia de fotografii Imagini 9 -11, realizata de Joel Meyerowitz. Aceasta surprinde momente care au marcat intreaga lume in 11 septembrie 2001.


Al-Qaeda


Al-Qaeda a fost infiintata de Osama bin Laden in 1988, initial din mujahedinii ce luptau in Afganistan impotriva URSS. Scopul: unirea musulmanilor in lupta impotriva SUA si a Israelului; rasturnarea regimurilor considerate neislamice si eliminarea nemusulmanilor din tarile islamice. Ideologia gruparii: este de datoria tuturor musulmanilor sa ucida cetateni ai SUA, civili si militari, ca si pe aliatii lor din toata lumea. Senatul american a decis saptamâna trecuta sa aloce 200 de milioane de dolari infiintarii unei celule specializate pentru a-l captura pe Osama bin Laden, liderul retelei Al-Qaeda.


Mari atentate


11 octombrie 2002. Peste 400 de oameni ucisi si raniti in atacurile din Bali. 11 martie 2004. Peste 200 de oameni ucisi si raniti in atacurile asupra trenurilor din Madrid. 7 iulie 2005. Peste 800 de oameni ucisi si raniti in atacurile de la Londra. 23 iulie 2005. Aproape 90 de oameni ucisi intr-un atac in statiunea egipteana Sharm el-Sheikh. 10 august 2006. A fost dejucat un complot care urmarea sa arunce in aer cel putin zece avioane care se indreptau catre Statele Unite de pe Aeroportul Heathrow.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII