13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSeful armatei va fi schimbat din functie

Seful armatei va fi schimbat din functie

Seful Statului Major General (SMG), Eugen Badalan, cercetat de DNA, alaturi de alti 12 ofiteri, pentru fapte de coruptie in dosarul privind schimbul de autovehicule uzate contra anvelope cu firma Tofan Group, va fi schimbat din functie. Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a anuntat ca a demarat procedurile legale pentru inlocuirea generalului.


„In momentul in care am fost anuntat de cercetarea sefului SMG, imediat am trecut la procedura legala. Am cerut presedintelui, prin intermediul premierului, punerea la dispozitie. S-a facut in câteva ore. Urmeaza ca in foarte scurt timp sa nominalizam un nou sef“, a declarat Atanasiu. Vineri, Teodor Atanasiu si premierul Calin Popescu Tariceanu i-au cerut presedintelui Basescu, oficial, ca generalul Badalan, seful SMG, sa se puna la dispozitie in urma deciziei DNA, adica sa paraseasca functia de sef al Statului Major General.


Scandalul declansat de contractul dintre MApN si Tofan Group l-a determinat pe presedintele Basescu sa declare ca acesta afecteaza credibilitatea armatei atât pe plan intern, cât si extern. La rândul sau, ministrul Atanasiu a declarat ca nu exista o ruptura intre ministru si corpul armatei, ci intre ministru si cei care nu vor sa respecte legea.


Tofan sare in apararea sefului armatei


Gelu Tofan a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca „la initiativa armatei, contractul prevedea ca anvelopele de la Tofan Grup sa fie achitate prin fier vechi“, referitor la incheierea contractului dintre Statul Major General si Tofan. „Documentele care au stat la baza contractului nu au fost semnate de generalul Badalan, iar contractul a fost semnat de generalul Popescu“, a precizat Gelu Tofan. Acesta a declarat ca faptele cuprinse in dosarul sau de la DNA trebuie privite prin prisma disputei dintre cei doi demnitari: seful Statului Major General, Eugen Badalan, si ministrul apararii, Teodor Atanasiu. Omul de afaceri a exemplificat prin faptul ca, in iulie, când ministrul Atanasiu facea declaratiile privind retragerea trupelor din Irak, imediat au iesit informatii privind contractul semnat intre Grupul Tofan si Armata Româna. „Joi s-a anuntat inceperea urmarii penale impotriva lui Teodor Atanasiu, vineri a inceput urmarirea penala impotriva lui Eugen Badalan“, a explicat Tofan. El a adaugat ca ar fi vorba, potrivit celor scrise in presa, de doua grupuri de interese. Tofan a mai spus ca din cele doua grupuri, Badalan ar fi omul lui Basescu si se stie ca Theodor Stolojan, care a lucrat in cadrul Tofan Grup, este in prezent consilier prezidential. Din celalalt grup ar face parte, potrivit lui Tofan, ministrul Atanasiu si colegii sai de la Palatul Victoria. „Theodor Stolojan nu a fost implicat in discutiile privind acest contract. El a fost angajat in acea perioada in functia de consultant financiar al grupului la nivel de macroeconomie“, a explicat Tofan care ar fi fost rolul lui Stolojan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS