S-au calcat in picioare pentru un post de suplinitor

Autori


Profesorii suplinitori doljeni care nu au ocupat in vara un post in invatamântul preuniversitar s-au calcat in picioare pentru obtinerea unei catedre sau a unei fractiuni de norma. 

Aproximativ 400 de profesori suplinitori doljeni, care nu au reusit sa se titularizeze anul acesta pe un post din sistemul educational doljean, au luat joi si ieri cu asalt sala de festivitati a Grupului Scolar Industrial „Electroputere“ din Craiova. Participantii la ultima sedinta publica de repartizare a suplinitorilor pe posturile/orele vacante din Dolj – profesori calificati, invatatori si educatori, cât si pensionari – s-au calcat in picioare pentru o catedra. Cu sufletul la gura, oamenii au asteptat sa-si auda numele strigat de membrii comisiei de mobilitate a personalului didactic din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj. „Desi am fost programati pentru ora 9.00, am venit aici inca de la 8.00 si nu cred ca vom pleca prea devreme. Asa ceva nu este posibil. Am inteles de la colegii nostri de suferinta, care au participat ieri, la prima repartitie, ca au plecat acasa dupa miezul noptii. Or, in asa conditii nu stiu cât mai rezistam. Cum sunt cei de la tribuna oameni, asa suntem si noi. Aerul a devenit irespirabil“, a spus unul dintre pretendentii la o catedra. Tensiunea si panica au luat proportii in momentul in care presedintele comisiei de mobilitate, Geanina Chirigiu, inspector scolar general adjunct la ISJ Dolj, a anuntat ordinea de repartizare a posturilor: „Prioritate au profesorii care au fost restructurati de pe posturi si care nu au fost rezolvati in etapele anterioare, urmeaza completarile de catedre si apoi suplinitorii calificati, pensionarii si suplinitorii necalificati“. Potrivit sursei citate, numarul locurilor vacante este insuficient pentru masa de oameni prezenta in sala de sedinta. „Din experienta anilor anteriori, daca vom acoperi cerintele a cel mult 200 de oameni ar fi bine. Insa, din nefericire, nici noi nu credem ca acest lucru este posibil. Ceea ce este afisat pe liste, cele 500 de posturi, nu este relevant. Deoarece numarul catedrelor vacante este redus, iar orele ramase neacoperite sunt fragmentate in mai multe scoli, cele mai multe in mediul rural, pentru a forma in ultimul rând o catedra intreaga“, a explicat inspectorul scolar adjunct.

„M-am razgândit si optez pentru alta catedra“

Prezenti in sala de festivitati a Grupului Scolar Industrial „Electroputere“ au fost si câtiva „dascali“ ocupanti deja ai unui post la o unitate scolara din judet, care, dupa o scurta vizita la scoala unde au primit repartitia, au constatat ca nu pot sa faca naveta. Cu acestia, rândurile celor aflati in asteptare s-au ingrosat: „La penultima etapa a repartitiilor am obtinut un post in invatamântul doljean, la o unitate scolara uitata de lume. Azi incerc sa-l schimb. M-am razgândit si optez pentru alta catedra. Nu stiu daca voi reusi, dar nu ma costa nimic incercarea. Oricum, unde am fost eu repartizat nu se poate face naveta. In special pe timp de iarna. Exista doar o solutie, sa ma mut acolo“, a precizat Gheorghe Calota, profesor de geografie, absolvent promotia 2006.


Insa, dupa multe ore de asteptare, oamenii au aflat chiar de la membrii comisiei de mobilitate ca posturile deja ocupate, la una din repartitiile anterioare, nu mai pot fi schimbate.

Reorientare sau somaj?

Potrivit conducerii ISJ Dolj, cei care nu au reusit sa ocupe un loc in invatamântul preuniversitar la aceasta ultima repartitie au alternative. „Renunta la a lucra in invatamânt, pe o perioada de un an, se orienteaza spre alte domenii de activitate sau pur si simplu ingroasa rândurile somerilor cu diploma“, a spus Geanina Chirigiu, inspector scolar general adjunct la ISJ Dolj.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Nae Nicolae said:

    Am o nedumerire. De ce nu merg sa predea in Occident ,ca salariile sunt mult mai mari acolo? Am vazut ca dupa ce ajung la catedra primul lucru pe care-l vor sunt “salarii europene” . Insa habar n-au ca salariile din Europa ale unui profesor din preuniversitar sunt cam 70% din salariul mediu din tarile respective.

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 9 septembrie 2006

Actualitate

» Calabria – un vis devenit realitate
» Legionari romani ingropati la Desa
» Haiducie in Târgul Romanesti
» Un miner disponibilizat si-a cumparat avion
» Lansare de carte

Local

» 10 cuvinte pentru… „noi“
» Trucuri pentru o imagine impecabila
» Parfum si personalitate
» Cât de bine stapâniti arta de a va imbraca?
» „Santinela“ – intoarcerea lui Michael Douglas
» Dupa patru ani de casnicie, femeile nu mai au chef de sex
» Italienii nu spun niciodata „nu“
» Barbatii slabesc mai usor
» Stiri IT&C
» Trei craiovence in finala Miss World România 2006
» Elena Baguci, la Saptamâna Modei de la New York
» Diana Dondoe, „curtata“ de Hollywood
» Andra Palcau a imbracat-o pe Miss Tourism
» „Tornero“ – in Top 100 International
» Kirsten Dunst – mândra ca este celibatara
» Claudia Schiffer are probleme cu vecinii
» 50 Cent – arestat la New York
» Pamela Anderson – noua imagine a Virgin Mobile
» Nicole Kidman o critica pe Angelina Jolie
» Sinistratii se roaga sa-i ia Dumnezeu
» Nu au primit nici o locuinta modulara
» Cinci copii traiesc intr-un fost grajd

Sport

» In cautarea punctelor pierdute
» Aniversare „rotunda“ in EAU: 50 de ani!
» Excursionisti la Galati
» Primul campionat curat?
» Serie B, mai tare ca niciodata
» Moggi a ajuns in televiziune
» Nici o televiziune nu a achizitionat drepturile pentru Serie A
» Trei români au echipe noi
» Inter a retras tricoul cu numarul 3

Magazin

» Alegerea telefonului in functie de camera
» Camelia, simbolul rafinamentului
» Silueta de mireasa
» Masa de duminica
» Horoscop
» Metode naturiste pentru tratamentul copiilor
» Sportul, leacul impotentei
» Toamna „ingrasa“
» Scurte stiri
» Prietenii la Hollywood
» Triumful femeii razboinice
» O artista californiana ridiculizeaza vedetele
» Jimi Hendrix – „antidot“ impotriva prostiei
» Celebritati „cu greutate“

Top