11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalKilograme de aur si masini de lux

Kilograme de aur si masini de lux

Clanuri de romi din toata tara s-au adunat in comuna Costesti – Vâlcea, in frunte cu imparatul Iulian si regele Cioaba, pentru a sarbatori, de Sfânta Maria, Ziua romilor. Acestia si-au etalat kilogramele de bijuterii, precum si cravatele si vestele din aur. Romii si-au afisat si masinile de lux, ca BMW, Mercedes si Audi Q7.


Ca in fiecare an, pe 8 septembrie, de Sfânta Maria, clanurile romilor caldarari, argintari si gabori din România s-au intâlnit in comuna Costesti – Vâlcea, pentru a-si sarbatori ziua. Ieri-dimineata, zona in care erau asezati miile de romi veniti din toate colturile tarii rasuna de manele, iar valea Costestiului era plina de fum si miros de friptura la gratar. Clanurile de romi in frunte cu bulibasi au venit sa petreaca alaturi de imparatul Iulian si regele Cioaba, cu lautari, manelisti de seama, cu vitei, purcei, miei si curcani la protap si cu bauturi fine si vinuri din cele mai alese. Pe lânga mâncare si distractie, romii si-au etalat ca in fiecare an si bogatia. Fiecare clan, alaturi de bulibasa, si-a intins o masa plina cu sarmalute, cârnati la ceaun, friptura la protap, bauturi si fructe, si-au pus la vedere masinile de lux, salbele de aur, inelele, ghiulurile si lanturile. Multi romi au venit la Costesti joi seara, pentru a se instala pe cele mai bune locuri, si vor ramâne pâna in aceasta dupa-amiaza.


Traditie de zeci de ani


Intâlnirea anuala de la Costesti a devenit o traditie pentru romi si dateaza de câtiva zeci de ani. Romii povestesc ca veneau in zona si pe vremea „Impuscatului“, dar nu era atâta distractie. „Eram copil când veneam aici. Imi amintesc ca in primii ani veneam cu caruta trasa de cai. Apoi mai târziu, pe vremea lui Ceausescu, si-au luat parintii Trabant. Am trecut peste toate astea, acum am un Q7“, a povestit un bulibasa din Alexandria. Tot acesta spune ca romii au inceput sa vina la Costesti de trei decenii, când la Manastirea Bistrita a fost adus un bulibasa din judetul Gorj, batrân si bolnav, care dorea sa moara. „Batrânul s-a rugat la moastele Sfântului Grigorie Decapolitul. Cum a terminat rugaciunea si a iesit pe poarta manastirii a murit. Vestea ca Sfântul Grigorie a venit in ajutorul bulibasei s-a raspândit repede in comunitatile de romi din tara si de atunci venim in fiecare an la Manastirea Bistrita si ne rugam la Sfântul Grigorie pentru sanatate si prosperitate“, a spus bulibasa din Alexandria.


Pelerinaj la moastele Sfântului Grigorie


Inainte de a incepe distractia, romii au mers in pelerinaj la Manastirea Bistrita, acolo unde se afla moastele Sfântului Grigorie Decapolitul. „Am fost la biserica, la ocrotitorul nostru, Sfântul Grigorie. Ne-am rugat sa ne dea sanatate si sa ne ajute sa facem avere si am mâncat pasca. Toata tigania vine aici la Sfântul Grigorie, pentru ca este cea mai buna biserica din tara si cei care s-au rugat aici au facut avere. Am lasat si un banut acolo la Sfântul Grigorie, ca sa ma ajute“, a spus Mihai Lazar din Constanta. Dupa pelerinajul la biserica, romii si-au asezat mesele si au inceput sa pregateasca purceii, mieii si viteii la protap. Lânga fiecare cort instalat si masa impodobita romii si-au pus la vedere masinile luxoase, din care rasunau manelele. In decursul anilor, sarbatoarea romilor a capatat si alte conotatii, iar intâlnirile sunt un bun prilej pentru aranjarea casatoriile, pentru a discuta politica sau pentru a puna bazele vreunei afaceri.


Cravate si veste din aur


Pe lânga bijuterii si salbe, romii si-au etalat si cravatele si vestele din aur. Bulibasa Bârita de la Buzescu se mândreste cu cravata lui din aur. „Cravata are câteva kilograme. Acum toamna numaram noi galbenii si averea pe care am agonisit-o. Stabilim nunti. Caut o fata cu multe mahmudele pentru baiatul meu“, a spus Bârita de la Buzescu. La câtiva metri de masa lui Bârita se afla un bulibasa din Alexandria, imbracat cu o vesta din aur. Pe lânga vesta pe care o poarta, acesta are câteva lanturi masive din aur la gât, ghiuluri mari si bratari imense. „Eu sunt ales sa am aur mult. Am cel mai mult aur de pe aici. Nu mai e unul ca mine. Tot aurul de pe mine ajunge la 15 kilograme“, zâmbeste fericit bulibasa din Alexandria.


Concert cu Salam, Guta si Adi de la Vâlcea


In zona a fost aranjata si o scena, pe care au concertat manelisti renumiti. Concertul a inceput la ora 17.00 si au cântat Nicolae Guta, Adi de la Vâlcea, Florin Salam, Biju de la Cuza Voda din Constanta. In zona târgului nu a fost permis accesul masinilor romilor si ale comerciantilor, decât cu taxa, care a fost de 20 RON pentru masini mici si 50 RON pentru camioane. In zona, 100 de jandarmi, dintre care 30 din Brigada Mobila din Craiova, si 35 de politisti au asigurat linistea si ordinea publica, fiind pregatiti sa intervina daca apar incidente. „Pâna acum nu am avut incidente si speram sa nici nu fie dupa ce romii vor bea câteva sute de grame de tarie si sa se distreze in continuare“, a declarat colonelul Ion Idu, seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS