10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFrauda de un milion de euro

Frauda de un milion de euro

Politistii doljeni au reusit sa retina miercuri un grup de patru studenti de la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Craiova, care a comis fraude pe internet de aproximativ un milion de euro. 


In urma unei monitorizari de peste sase luni, ofiterii din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Craiova au incheiat actele premergatoare pentru un grup criminal organizat, specializat in fraude pe internet. Adrian Negrila, de 23 de ani, din Râmnicu Vâlcea, Mihaela Mustata, de 23 de ani, din Craiova, Alexandru Militaru, de 23 de ani, din Craiova, si Elvis Coverca, de 23 de ani, din Râmnicu Vâlcea, studenti la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Craiova, au fost „saltati“ de oamenii legii miercuri, la un examen de restanta. Dupa ce au fost retinuti, la propunerea procurorilor, judecatorii doljeni au emis pe numele lor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.


„Operau“ pe site-uri erotice


Pe 22 iunie, politistii au efectuat o perchezitie la domiciliul Mihaelei Mustata, unde au fost surprinsi in flagrant Negrila, Mustata si Militaru, care purtau corespondenta electronica cu mai multi cetateni straini, victimele acestora. Au fost confiscate doua laptopuri, 82 de CD-uri, zece mii de euro si documente – rulaje de conturi, documente de primire bani prin Western Union, acte false – care atestau participarea la grupul criminal organizat.


Ofiterii craioveni au stabilit ca toti cei patru studenti contactau pe site-uri de intâlniri – gen www.meetic.com, www.alt.com – cetateni straini carora le prezentau fotografii ale unor tinere destul de atragatoare, in general culese de pe internet, si incercau sa stabileasca intâlniri cu acestia la ei in tara. „Fetele“ induiosau strainii cu povesti triste despre familiile lor, despre saracie si lipsa conditiilor din tara, iar o data ce acestia cadeau in capcana, le cereau diverse sume de bani pentru cheltuielile de deplasare in tarile unde locuiau. Banii erau trimisi in România prin Western Union pe numele Mihaelei Mustata, numai ca la intâlnirile stabilite nu ajungea nimeni. Pentru ca strainii sa nu depuna plângeri, studentii craioveni le trimiteau acestora adeverinte medicale false, documente emise de autoritati privind pierderea sau furtul actelor de stare civila. Nu de putine ori, strainii induiosati de „ghinionul“ domnisoarelor pe care le asteptau trimiteau si alte sume de bani.


Conturi de sute de mii de euro


S-a stabilit ca prin acest mod de operare, in perioada aprilie 2005 – iunie 2006, grupul de studenti condus de Negrila a fraudat 201 cetateni straini cu suma de 385.000 de euro, bani care au intrat in conturile Mihaelei Mustata. Aceasta suma reprezinta numai partea Mihaelei, de 20 la suta din fraude, in realitate existând aproximativ de 3.000 de potentiale victime, iar prejudiciul se ridica, conform calculelor politistilor, la peste un milion de euro. S-a reusit identificarea a trei conturi si punerea sechestrului asigurator pe suma de 1.190.000.000 de lei. Politistii doljeni continua cercetarile si urmeaza sa stabileasca intreaga activitate infractionala a tinerilor. „Pâna acum am reusit sa afam cu ajutorul unui soft special tot traficul informativ dintr-un laptop si am stabilit cele 3.000 de potentiale victime. A mai ramas de verificat laptopul Mihaelei Mustata, care este foarte bine protejat, si este posibil ca dupa ce vom termina numarul victimelor sa se dubleze“, a explicat comisarul-sef Gheorghe Bica, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Craiova.


Razbunarea hackerilor


Dupa perchezitia de la domiciliul Mihaelei Mustata, ofiterii craioveni au obsevat ca suspectii incep sa plimbe banii dintr-un cont in altul pentru a li se pierde urma, dar si catre multe cabinete de avocatura, presimtind ca li s-a infundat. In paralel, pentru a pune bete in roate ofiterilor din cadrul BCCO Craiova, membrii grupului au postat pe forumuri specializate in combaterea criminalitatii informatice numele si numerele de telefon ale ofiterilor care ancheteaza cazul. Pe aceste forumuri, oamenii legii craioveni sunt prezentati drept falsi politisti care incearca sa escrocheze victimele fraudelor. Miscarea celor patru studenti a dat rezultate, pentru ca mai multe dintre victimele lor au refuzat dialogul cu ofiterii craioveni, spunând ca sunt infractori. „M-au frapat tupeul de a pune pe internet numele ofiterilor BCCO si incercarea lor de a-i discredita. Prin aceasta nu i-au discreditat numai pe lucratorii brigazii, ci intreg serviciul“, a mai declarat comisarul-sef Gheorghe Bica. In plus, pentru a scapa de raspundere, tinerii cercetati de ofiterii craioveni si-au scos adeverinte medicale care atesta faptul ca sufera de boli mintale.


Capete de acuzare


Procurorul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Biroul Teritorial Dolj, a dispus miercuri retinerea grupului, iar joi judecatorii Tribunalului Dolj au emis pe numele celor patru mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. In sarcina studentilor craioveni s-a retinut savârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si spalare de bani. Daca vor fi gasiti vinovati, cei patru tineri risca o pedeapsa cu inchisoarea de pâna la 20 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII