6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaranii intra in UE legati de pamânt

Taranii intra in UE legati de pamânt

Agricultura din România este preponderent de subzistenta, iar taranii care decid sa-si vânda produsele obtin mai putini bani decât au cheltuit pentru lucrarea pamântului. Poate tocmai de aceea, in mediul rural, aderarea la UE este privita cu ochi buni. Acestea sunt concluziile barometrului rural realizat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale impreuna cu Gallup Organization in aceasta luna. Conform acestuia, majoritatea celor intervievati considera ca activitatea agricola este neprofitabila sau genereaza un profit foarte scazut, in timp ce doar 21% considera ca s-ar putea obtine mai mult profit.


Analizând individual profitul activitatilor agricole, se constata ca mai bine de jumatate din intervievatii care au vândut produse agricole a cheltuit mai mult decât a obtinut din comercializare. Numai 13% dintre gospodarii comercializeaza produsele agricole obtinute, cei mai multi dintre respondenti traind din ce cultiva.


De asemenea, o mica parte din produsele obtinute (sub un sfert) este consumata in familia extinsa (copiii care locuiesc in afara gospodariei parintilor). Media veniturilor obtinute in ultimul an de gospodariile intervievate (28.3 milioane de lei) este aproape egala cu suma totala investita in ultimul an in activitatea agricola (26.9 milioane de lei).


Alt factor ce conduce la profitabilitatea scazuta a agriculturii este fragmentarea terenului agricol. Terenul arabil este impartit in medie in trei parcele, iar o parcela are o dimensiune medie de 0.73 ha. Aceasta farâmitare a terenului are drept consecinta cresterea consumului de combustibil pentru utilajele agricole folosite, deci o crestere a resurselor investite, in conditiile scaderii preturilor de comercializare a produselor agricole. 61% dintre respondenti cred ca este bine ca România sa adere la UE, 16% afirma ca nu este un lucru bun, in timp ce 23% nu au o opinie formata in acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS