24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalExternalizarea, scumpa pentru spitale

Externalizarea, scumpa pentru spitale

Multe spitale nu vor putea sa puna in practica ordinul ministrului sanatatii privind externalizarea unor servicii medicale sau nemedicale, din cauza ca nu au bani sa plateasca firme care sa preia aceste servicii.


Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj a cerut spitalelor doljene o evaluare a posibilitatilor acestor unitati sanitare de a externaliza anumite servicii (hrana, curatenie, spalatorie, radiologie etc.). Desi solicitarea a fost facuta de mai bine de o luna, pâna acum doar Spitalul Leamna si Spitalul Municipal „Filantropia“ au reusit sa trimita rezultatele.


Conducerea ASP Dolj sustine ca evaluarea este necesara in vederea aplicarii prevederilor Ordinului nr. 886 /2006 al ministrului sanatatii, care reglementeaza externalizarea. Potrivit acestui ordin, procedurile de externalizare trebuie sa plece de la o suma reprezentând o medie a cheltuielilor pe ultimele sase luni diminuate cu 15%. Altfel spus, o firma care doreste sa-si ofere serviciile trebuie sa o faca pentru o suma cu cel putin 15% mai mica decât cea cheltuita in medie de spital in ultimele sase luni.


Ideal asa ar fi. In realitate insa, spitalele doljene e posibil sa fie prea sarace pentru a-si permite sa plateasca firme care sa le preia anumite servicii, medicale sau nemedicale.


Spitalul „Filantropia“ cheltuieste foarte putin pentru curatenie


Un exemplu in acest sens este Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova. Unitatea sanitara a facut o evaluare a cheltuielilor cu spalatoria si curatenia si a ajuns la concluzia ca bugetul nu permite alocarea sumelor necesare pentru externalizarea acestor servicii.


„Externalizarea este buna, in conditiile in care iti poti permite. Noi avem insa probleme la acest capitol.


De exemplu, la activitatea de curatenie, cheltuielile pe ultimele sase luni se ridica la 4,151RON pe metrul patrat, iar la spalatorie la 0,78 RON pe kilogramul de rufe spalate. Reducând cu 15%, ar trebui sa pornim cu un pret de referinta de 3,83 RON la curatenie si 0,66 RON pentru kilogramul de rufe. Având in vedere aceste calcule, am opinat ca nu este justificata o externalizare la acest pret si am propus ca serviciile sa ramâna asa“, a declarat ec. Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova.


Nici externalizarea serviciilor de radiologie si laborator nu este realizabila.


Chiar daca in prezent se mai analizeaza aceasta varianta, posibilitatea ca o firma sa fie interesata sa presteze aceste activitati practicând tarife cu 15% mai mici este destul de redusa, in conditiile in care cheltuielile spitalului cu aceste servicii sunt foarte mici.


Diete la preturi incredibile


Alt serviciu care ar fi putut fi preluat prin externalizare este bucataria. Numai ca aici este o mare problema. Normativele in vigoare prevad o alocatie de hrana in valoare de 50.000 – 60.000 de lei pe zi de bolnav, in timp ce Spitalul Municipal „Filantropia“ are alocati doar 25.000 – 30.000 de lei pentru fiecare bolnav. Ce firma ar accepta sa prepare mâncare bolnavilor la un pret de 21.000 – 25.000 de lei?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS