8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, transformata in santier

Craiova, transformata in santier

Sase santiere vor impânzi Craiova si in toamna lui 2006, majoritatea urmând insa sa fie inchise pâna la sfârsitul anului. Introducerea canalizarii, fluidizarea traficului, modernizarea centrului si amenajarea de fântâni arteziene sunt o parte din proiectele care se desfasoara in Banie.


Bania va continua si in aceasta toamna sa arate ca un santier urias, deoarece finalizarea amplelor lucrari de reamenajare mai are de asteptat. Firmele care au câstigat licitatiile pentru modernizarile din cele mai importante zone ale orasului au amânat de mai multe ori termenele de executie, invocând diverse motive. Fie ca intârzierile au fost justificate sau nu, constructorii s-au obisnuit sa traga mâta de coada când vine vorba de respectarea anumitor norme contractuale pentru lucrarile din Craiova. Totusi, alesii locali nu isi pierd speranta, sustinând ca pâna la sfârsitul anului lucrurile vor intra pe fagasul normal. „Firmele pe care le-am contractat noi vor fi aspru penalizate daca prelungesc nejustificat lucrarile din santiere“, a sustinut viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Campioana la amânari este SC ALPIN SRL, firma pe care SC HIDROCONSTRUCTIA a subcontractat-o pentru introducerea canalizarii pe bulevardul Nicolae Titulescu, pe banii ISPA. Beneficiarul lucrarii, Primaria Craiova, a avut batai de cap cu reprezentantii firmei inca de la inceput, demarând colaborarea cu stângul. Lucrarea nu a fost terminata nici pâna azi, desi sensul stânga catre iesirea din municipiu, spre Drobeta Turnu Severin, trebuia finalizat pâna la 15 august.


SC ALPIN SRL ar fi trebuit sa se instaleze cu muncitori si cu utilaje pe acest sens inca de pe 8 mai. Dupa mai multe insistente din partea beneficiarului, santierul a fost in sfârsit deschis, câteva zile mai târziu, pe 13 mai. „Am vazut in ce ritm lucreaza si le-am cerut atunci sa aduca doua schimburi ca sa termine la data stabilita“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Pe 15 august, edilii au primit cea de-a doua amânare, reprezentantii constructorului sustinând ca pâna la 31 august vor finaliza lucrarea. Alesii locali nu au mai fost surpinsi când la sfârsitul lunii august au fost anuntati ca va exista o noua decalare pâna pe 6 septembrie. Desi astazi lucrarile ar trebui finalizate pe sensul din stânga al bulevardului Nicolae Titulescu, ieri muncitorii lucrau de zor la introducerea ultimilor metri de conducta, preconizându-se astfel prelungirea lucrarilor pe santier. Cel de-al doilea sens ar trebui finalizat pâna pe 15 noiembrie, insa edilii sunt circumspecti in ceea ce priveste respectarea acestei date, sustinând ca bulevardul va putea fi folosit din nou pe ambele sensuri abia de anul viitor.


Trei santiere de proportii in zona strazii Râului


Probleme privind respectarea termenelor de executie au aparut si la unul dintre santierele de pe strada Râului. Aici, constructorul, SC HIDROCONSTRUCTIA, a demarat lucrarile pentru introducerea canalizarii pe banii ISPA in luna iunie, tot cu câteva zile intârziere, sustinând ca le va finaliza in 30 de zile. Desi suntem in septembrie, unul dintre sensurile de circulatie nu a fost nici pâna astazi terminat, firma solicitând o noua amânare de doua saptamâni.


Tot pe strada Râului a fost amenajat cel de-al doilea santier pentru fluidizarea traficului din zona. Sperând ca vor evita producerea a sute de accidente, cu care erau obisnuite pâna in prezent, autoritatile locale au decis sa reamenajeze intersectia strazii Râului cu Stirbei Voda. „Se vor amplasa semafoare si vor fi realizate si benzi de preselectare pentru a inlesni circulatia din zona“, a declarat Nedelescu. Firma care a câstigat licitatia, SC ELPRECO IMPEX SRL, a primit din bugetul local 2,75 miliarde de lei, lucrarile fiind initiate la sfârsitul lunii septembrie, având termenul de executie de 75 de zile.


Aceeasi perioada in care sa finalizeze lucrarile au primit si SC AGROEXPERT Vâlcea si SC CONEXVIL pentru a realiza fântâna de la Ciuperca. Aici santierul a fost inaugurat in urma cu doua saptamâni. „Pâna in prezent s-a realizat aproximativ 10% din lucrare, acum fiind montate pompele pentru apa“, a adaugat viceprimarul. Cea mai mare fântâna arteziana din tara, asa cum sustin oficialii din Banie, va fi unicat, jetul principal având o inaltime de 15 metri, iar cele laterale patru metri, pe timpul noptii urmând sa se aprinda in opt culori. Pentru aceasta investitie, din bugetul local au fost alocate 12 miliarde de lei.


Modernizarea centrului – investitie record a municipalitatii intr-un santier


Cel mai mare santier in care s-au investit sume importante este insa cel din fata Prefecturii Dolj, care are drept scop modernizarea centrului Craiovei. Cele 300 de miliarde de lei ingropate in fântâni arteziene si mozaic au fost atribuite in urma licitatiei catre SC UTI INTERNATIONAL SRL. Cele 3,5 hectare din zona ar trebui predate in forma visata de autoritati pâna pe 18 noiembrie, adica in sase luni de la inceperea lucrarilor. Organizarea de santier realizata de constructor a lasat insa de dorit, fiind aspru criticata chiar si de autoritatile locale. Pâna in prezent insa, primaria a investit pentru remodelarea centrului cea mai mare suma de bani, asteptându-se in acelasi timp la rezultate spectaculoase.


Alta organizare de santier se afla in plina desfasurare si in zona de lânga Medicina Veche, pentru construirea unei fântâni arteziene. Cele doua firme câstigatoare care realizeaza lucrarile si la fântâna de la Ciuperca trebuie sa predea obiectivul primariei pe 23 octombrie. Nici aceasta lucrare nu a fost ocolita de ghinioane, lucrarile fiind oprite aici de doua ori. La mijlocul lunii august, constructorii au descoperit sub amplasament o conducta de apa care trebuia deviata, câteva saptamâni mai târziu fiind identificata alta conducta, de data asta de gaze. In schimb, craiovenii pot sta linistiti deoarece, potrivit reprezentantilor primariei, nu se mai realizeaza nici o lucrare pentru asfaltarea strazilor, etapa a treia care va scoate din vistieria locala 38 de miliarde de lei urmând sa fie demarata abia dupa 15 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS